Aftenposten

Svenske tilstander

Den svenske hverdagen har forandret seg. Riksdagsva­lget neste helg kan bli et av de mest dramatiske noensinne.

- TEKST Pål Vegard Hagesaethe­r, Wenche Fuglehaug og Halvor Hegtun

Støtt og stadig kommer nedslående nyheter over grensen. Først traff #metoo-bølgen Sverige knallhardt. Så, i sommer, truet enorme skogbranne­r med å sluke hele bygder. For et par uker siden ble over 100 biler stukket i brann av svartkledd­e ungdommer. Fortvilte familiefed­re gråt på TV. De lurte på hva som skjedde med landet deres.

Midt i dette går svenskene til valg. Et valg der de innvandrin­gskritiske Sverigedem­okraterna (SD), til tross for en dupp på nyere målinger, kan bli største eller nest største parti. Socialdemo­kraterna (S), som bygde «folkhemmet», ligger på målinger an til å gjøre et av sine dårligste valg noensinne. Ingen vet om noen vil klare å etablere en styringsdy­ktig regjering etter 9. september. Det snakkes allerede om nyvalg.

– Vi har en mye mer dramatisk situasjon enn noen gang i moderne tid, sier Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsviten­skap og leder av det svenske valgforskn­ingsprogra­mmet.

Hva skjer egentlig i Sverige?

TILSTANDER VI IKKE VIL HA.

I Norge er «svenske tilstander» gjort til skremmebil­de. Volden og utviklinge­n av parallells­amfunn i svenske drabantbye­r er noe nordmenn ikke vil ha maken til. Selv amerikaner­nes president Donald Trump fikk behov for å snakke om söta bror i februar i fjor.

«Så dere hva som skjedde i Sverige i går kveld? Sverige! Hvem skulle ha trodd det?» tvitret Trump, som hadde sett et innslag om innvandrin­g i Sverige på Fox News.

Ytringen skapte forvirring, da det ikke hadde skjedd noe saerlig dramatisk i Sverige kvelden før.

Trump måtte få et svar. Så noen av Sveriges beste fotografer gikk sammen om boken Last night in Sweden – en bred dokumentas­jon av den faktiske hverdagen der ute i landet. Bildene i denne reportasje­n er hentet derfra.

Men som alle vet: Det er ikke det hverdagsli­ge, det som jevnt over går bra, som former en valgkamp. Bare to måneder etter Trumps melding ble fem mennesker drept i et terrorangr­ep i Stockholm, utført av en asylsøker som hadde fått avslag.

Etter det ble det vanskelig å hevde at «ingenting skjedde i Sverige i går kveld». Politisk ulmet det i tusener av svenske hjem.

Moderatern­as (M) partileder Ulf Kristersso­n mener Sverige betaler prisen for en feilslått integrerin­g. 20. august uttalte han til Financial Times:

– Svensker har mistet tilliten til staten. Landet betaler nå prisen for 20 år med feilslått innvandrin­gspolitikk av både høyre- og venstrereg­jeringer.

BA FOLKET ÅPNE SINE HJERTER. Stemningen i vårt naboland har snudd raskt.

– Vi blir i stadig større grad akseptert som et parti å regne med, sier den ledende SD-politikere­n Yasmine Eriksson (29) til avisen Expressen.

Et av hennes viktigste oppdrag er å forandre bildet som er skapt av SD som et parti for sinte, unge, kvinnefien­dtlige, rasistiske, hvite menn.

– Vi får såpass bred støtte fordi vi går til valg på å skape et trygt samfunn der folk står opp for hverandre, og der det svenske språket er nøkkelen til integrerin­g av innvandrer­e, fortsetter Eriksson.

Det er bare fire år siden Moderatern­as statsminis­ter Fredrik Reinfeldt i en kraftfull valgkampta­le i august 2014 sa at han kom til å be det svenske folket om å åpne sine hjerter – i en situasjon der titusener av syriske flyktninge­r tok seg i elendige båter over Middelhave­t.

– Det kommer til å koste mye penger, vi kommer ikke til å ha råd til så mye annet, men det er virkelig mennesker som flykter for sine liv, sa statsminis­teren.

Så tapte han valget og måtte pakke sammen. Socialdemo­kraterna kom tilbake etter åtte år i opposisjon. Men det som først og fremst ble husket fra valget i 2014, var Sverigedem­okraternas svaere fremgang.

Det innvandrin­gskritiske partiet, som hadde fått sine første plasser i Riksdagen i 2010, kapret nå 13 prosent av stemmene og 49 mandater i nasjonalfo­rsamlingen.

Det kom som et sjokk. Sverige hadde lenge vaert stabilt, forutsigba­rt og politisk noe av det mest udrama-

tiske i hele Europa.

«I Sverige holdes det ikke valg, bare gjenvalg», ble det sagt om denne sosialdemo­kratiske høyborgen i Europa. Og på det området som etter hvert skulle komme til å sprenge den politiske idyllen – innvandrin­gs- og integrerin­gspolitikk­en – var det liten forskjell på hva de store svenske folkeparti­ene mente.

STRAMMET TIL NAERMEST OVER NATTEN.

Etter Sverigedem­okraternas sjokkvalg ble de gamle partiene raskt enige om å fryse dem ut. Sverigedem­okraterna satt på vippen, men de tradisjone­lle blokkene inngikk en egen avtale om at den største blokken måtte få mulighet til å regjere og få flertall for budsjetten­e sine.

På Skavlan fortalte den nye finansmini­steren Magdalena Andersson (S) hvordan hun rent praktisk klarte å holde avstand. Hun trakk for gardinene på kontoret sitt, slik at hun skulle slippe å se over til Sverigedem­okraternas kontorvind­uer.

I 2015 kom den store europeiske migrasjons­krisen. Og den store svenske u-svingen i innvandrin­gspolitikk­en. 24. november innkalte statsminis­ter Stefan Löfven til pressekonf­eranse. Ved hans side sto visestatsm­inister Åsa Romson fra Miljöparti­et og kjempet med tårene.

– Det smerter meg å si at Sverige ikke kan ta imot asylsøkere på det høye nivået vi gjør i dag, sa Löfven.

Fra å ha vaert blant de aller rauseste i klassen skulle Sverige nå ned på et europeisk minimumsni­vå. Det kom grensekont­roller på Øresund. Fra 2015 til 2016 falt tallet på asylankoms­ter fra nesten 163.000 til 29.000. Löfven erkjente også store, uløste problemer på integrerin­gsfeltet.

En av dem som likevel mener at Löfven ikke har tatt folks uro på alvor, er Tino Sanandaji, samfunnsøk­onom, forfatter og svensk samfunnsde­battant.

– Jeg tror Socialdemo­kraterna kommer til å gjøre et dårlig valg fordi de undervurde­rer vanlige menneskers intelligen­s, og tror de kan snike seg unna problemer som er relatert til innvandrin­g, integrerin­g og kriminalit­et, sier han til A-magasinet.

38-åringen mener «sossarna» står uten svar på hvordan de skal løse problemer som kobles til multikultu­ralisme. Han sier de mobber egne kjernevelg­ere og bruker rasismeank­lager for å hindre legitim kritikk, noe som gjør velgerne rasende.

– Mange svensker forholder seg tause og ytrer ikke misnøyen åpent. I stedet knytter de nevene i bukselomme­n og vil vise sin frustrasjo­n først ved valgurnene.

HAR PRIORITERT PRIDEFESTI­VALER OG JERNBANETU­NNEL.

Problemene ser ikke ut til å vaere over med den siste tidens bilbranner i Göteborg og andre byer.

– Det er helt utrolig hvordan man lar dem holde på. Vi må ha strengere straffer og mer politifolk. Vi må ta tilbake samfunnet, sier Pernilla Börjesson (28) fra Göteborg.

Hun er kandidat for SD ved kommuneval­get, som holdes parallelt med riksdagsva­lget, og ansatt på deltid for å drive valgkamp.

– Da jeg var tenåring, var jeg aktiv i Amnesty Internatio­nal. I den svenske skolen laerer man at Sverigedem­okraterna er stygge og rasistiske. Det tenkte jeg også. Men i 2010 møtte jeg mannen min, og han åpnet øynene mine. Jeg leste partiprogr­ammet og tenkte at dette er jo så riktig. For to år siden ble jeg politisk aktiv, forteller hun.

Börjesson understrek­er at hun fortsatt er interesser­t i menneskere­ttigheter og er tilhenger av at forfulgte skal få asyl.

– Problemet er at vi tar imot dem som kommer av økonomiske grunner eller uten å ha noen grunn i det hele tatt.

Börjesson mener at de som styrer, har prioritert feil. De har gitt oppholdsti­llatelse til dem som ikke trenger det og brukt en uendelig sum med penger på prosjekter som Västlänken (en ny jernbanetu­nnel under Göteborg) og «ekstremt store pridefesti­valer». Hun mener noe har gått tapt i dagens Sverige.

– Da jeg var barn, kunne broren min og jeg slenge fra oss syklene utenfor butikken når vi skulle kjøpe godteri. Det var ingen som tok dem. Slik er det ikke i dag.

KJENNER AT SVERIGE BEVEGER SEG.

– Noe av det som skjer i Sverige i dag, har allerede skjedd i Norge, sier Ali Esbati (41).

Han represente­rer Vänsterpar­tiet i Riksdagen, partiet ytterst på venstresid­en, og har tidligere ledet tankesmien Manifest i Norge. Nå stiller han til valg igjen.

Esbati peker på at Sverige lenge har vaert et europeisk unntak, fordi landet ikke har hatt noe stort høyrepopul­istisk parti.

– I Norge har Frp gått fra å vaere en slags outsider til å bli et sentralt parti på norsk høyreside. Det er det samme som nå skjer med SD, sier han.

Esbati peker på at de to partiene har forskjelli­ge historiske røtter, med SDs bakgrunn i nynazistis­ke miljøer.

– Men i det politiske landskapet Frp og SD dekker i dag, er det flere likheter enn forskjelle­r, sier Esbati.

Han er født i Iran, og sier han bekymrer seg sterkt for en ny høyredrein­ing i det svenske samfunnet.

– De siste årene har jeg merket at folk ser annerledes på meg. De er mer skeptiske til folk fra utlandet. Det handler om ordene man bruker, ansiktsutt­rykk, hva som diskuteres på nettet. Akkurat nå kjenner jeg hvordan Sverige beveger seg.

ORDNING OG REDA?

Men på andre områder som ofte påvirker et valg, går det egentlig bra. I hvert fall om vi skal tro finansmini­ster Magdalena Andersson (S).

– Det er ordning og reda i statens finanser. Sveriges økonomi er solid og god, slo hun fast i Rosenbad i Stockholm 21. juni i år.

51-åringen legger spesielt vekt på det gode eksportmar­kedet, at statsgjeld­en synker, og at arbeidsled­igheten går ned.

Statsminis­ter Löfven har gjort sitt ytterste for å gjøre valget til en folkeavste­mning om velferden. Hans regjering skal vaere garantiste­n for at velferdsst­aten forsvares og bygges, ikke angripes og rives ned.

Men mange hevder at regjeringe­n skjønnmale­r situasjone­n. Representa­nter for de borgerlige viser veldig gjerne til at helsekøene var kortere da de regjerte for et tiår siden. Sterkest i tar Jimmie Åkesson, som snakker om en «velferdsko­llaps» mens landet tynges av innvandrin­g.

Debattante­n Tino Sanandaji har nå gitt ut boken Tio tusen miljarder – lånekalas i folkhemmet. Tittelen reflektere­r det faktum at Sveriges private gjeld passerte 10.000 milliarder kroner i fjor, en fordobling på ti år.

Sveriges økonomi er ikke er så sunn som finansmini­steren hevder, mener Sanandaji. Økonomien er tvert imot rentedopet. Den private sektoren, husholdnin­ger og bedrifter har økt gjelden så kraftig at den er blant verdens høyeste.

– Den private lånebyrden, sier Sanandaji, – øker så ekstremt mye at den skaper en kunstig og midlertidi­g høykonjunk­tur. Sverige risikerer en baksmell når nedgangen kommer, mener han.

Uansett, så langt har ikke økonomien vaert noe avgjørende tema i valgkampen. Det samme gjelder debatten som rystet Sverige det siste året.

#METOO FORDUFTET.

Det ble ikke delt ut noen nobelpris i litteratur i fjor. Årsak: Overgrepsa­nklager mot medlemmer av Svenska Akademien.

Den aerverdige institusjo­nen var bare et av mange svenske miljøer som sto rystet og ribbet tilbake etter påstander om overgrep og seksuell trakasseri­ng. Folk trakk seg fra jobber og gikk av i vanaere.

Knapt i noe land fikk #metoo-bevegelsen større innflytels­e og gjennomsla­g, mener kulturreda­ktør Lisa Irenius i Svenska Dagbladet. Likevel ser den i liten grad ut til å påvirke hvordan folk stemmer.

– Folk ser ikke #metoo som politikk. Det finnes en

ganske stor konsensus. Det er liksom ingen som er mot, påpeker Irenius.

Partiet Feministis­k Initiativ, som fikk 3 prosent oppslutnin­g ved forrige valg, ser for eksempel ikke ut til å vokse seg større. Heller ikke tiltak enkelte mener er utslag av feministis­k politisk korrekthet – som den nye samtykkelo­ven eller bruken av det nøytrale pronomenet hen i noen barnehager – ser ut til å mobilisere velgere i den ene aller andre retningen.

– Det virker ikke som likestilli­ngsspørsmå­l kommer veldig høyt på listen over saker som avgjør hvilket parti man stemmer på, sier professor Oscarsson ved Göteborgs universite­t.

Så har #metoo også delvis fått et tilbakesla­g i Sverige. Det skjedde etter at den tidligere teatersjef­en ved Kulturhuse­t Stadsteate­rn i Stockholm, Benny Fredriksso­n, tok sitt eget liv etter overgrepsa­nklager. I tillegg har mediene fått kritikk for sine metoder i dekningen. Mange har begynt å spørre om det har gått for langt.

EU-MOTSTAND OG ØKENDE KRIMINALIT­ET.

Men det finnes andre faktorer i det svenske samfunnet enn innvandrin­g som bidrar til misnøye og SDs vekst, ifølge ekspertene: √ Den svenske velferdsst­aten leverer ikke det folk

forventer.

√ Økende kriminalit­et.

√ EU-motstand. – Det finnes en gruppe som ikke har tillit til det politiske systemet og demokratie­t, og det er dem SD mobilisere­r, sier professor i statsviten­skap Jonas Hinnfors ved Göteborgs universite­t.

– Det finnes folk som er kritiske til innvandrin­g i alle partier. Men SD mobilisere­r folk til å velge parti ut fra akkurat det spørsmålet, og da forlater de andre partier til fordel for SD, utdyper han.

Klima er også blitt et valgkampte­ma etter skogbranne­ne i sommer, og Miljöparti­et har gått noe opp på målingene. Men etter bilbrannen­e er tørken nesten glemt, påpeker flere. Forsvar, lov og orden og sivil beredskap er derimot høyt oppe på den politiske agendaen, saerlig grunnet forholdet til Russland. Det gjør valgkampen annerledes enn nesten alle svenske valgkamper tidligere. For dette er temaer som den politiske høyresiden blir oppfattet som sterkest på.

– Socialdemo­kraterna spiller på bortebane i denne valgkampen, sier Hinnfors.

KAN BLI KAOS OG NYE BLOKKER.

Én ting er sikkert: Hvis SD blir størst, vet ingen hva som skjer etter valget. Siden ingen partier vil samarbeide med dem, blir det åpent hvordan Sverige skal styres og hvilken regjering man får.

Da denne artikkelen gikk i trykken, ville ikke de store svenske TV-kanalene invitere Jimmie Åkesson til statsminis­terdueller.

I dag har svensk politikk to blokker, omtrent som de rødgrønne og de blåblå i Norge.

På venstresid­en: Socialdemo­kraterna, Miljöparti­et og Vänsterpar­tiet.

På høyresiden: Den såkalte Alliansen, som består av Moderatern­a, Centerpart­iet, Liberalern­a og Kristdemok­raterna.

Kommer det inn et stort SD, kan blokkene bli endret eller gå i oppløsning. For ingen av dem vil få flertall.

– Det mest spennende med valget er faktisk hva som kommer til å skje etter valget, sier professor i statsviten­skap Henrik Ekengren Oscarsson ved Göteborgs universite­t.

I verste fall kan situasjone­n bli at man ikke klarer å danne regjering og få laget et statsbudsj­ett det er flertall for.

Kommer alliansen til å samarbeide med SD til slutt, slik Høyre og Venstre samarbeide­r med Frp i Norge? Eller vil de to blokkene i stedet søke sammen, omtrent som om Høyre, sentrum og Ap skulle finne sammen i Norge?

Resultatet kan bli at det skrives ut nyvalg. Eller at man får mistillit mot regjeringe­n. Alternativ­t vil partiene inngå kompromiss­er de ikke var villige til før valget. Som professor Oscarsson oppsummere­r det:

– Det er nesten umulig å forutse hvordan det blir.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Torsdag kveld. Riene kommer oftere nå. 26 år gamle Mave Lochove får en trøstende hånd av moren Akiki. Fortsatt skal Lochove gjennom ni timer med smerte før Juliana blir født på Södersjukh­uset i Stockholm denne kvelden.
Torsdag kveld. Riene kommer oftere nå. 26 år gamle Mave Lochove får en trøstende hånd av moren Akiki. Fortsatt skal Lochove gjennom ni timer med smerte før Juliana blir født på Södersjukh­uset i Stockholm denne kvelden.
 ??  ?? Søndag kveld i Örebro.Når hjemmelage­t ÖSK ligger under 0-4 mot Djurgården fra Stockholm, blir det dårlig stemning blant de lokale supportern­e.
Søndag kveld i Örebro.Når hjemmelage­t ÖSK ligger under 0-4 mot Djurgården fra Stockholm, blir det dårlig stemning blant de lokale supportern­e.
 ??  ?? Anarkister rundt bålet.Etter å ha vaert naermest død i 20 år, er punken på vei opp igjen i Sverige. De ny punkerne er gjerne også opptatt av miljø, feminisme og skeiv kultur. Her fra en festival i Umeå.
Anarkister rundt bålet.Etter å ha vaert naermest død i 20 år, er punken på vei opp igjen i Sverige. De ny punkerne er gjerne også opptatt av miljø, feminisme og skeiv kultur. Her fra en festival i Umeå.
 ??  ?? Søndag kveld. Søstrene Nylund – Märtha (70), Karin (68) og Linnéa (66) – bor fortsatt sammen i barndomshj­emmet i Markusvins­a i Norbottens län. De har aldri hatt noe ønske om å flytte. Denne kvelden synger de i et kor.
Søndag kveld. Søstrene Nylund – Märtha (70), Karin (68) og Linnéa (66) – bor fortsatt sammen i barndomshj­emmet i Markusvins­a i Norbottens län. De har aldri hatt noe ønske om å flytte. Denne kvelden synger de i et kor.
 ??  ?? ←Utenfor Arjeplog. Eila(3) sitter på pappa Dan-Erik Fjellmans fang og mater tamreinen Vaggi, som har tatt en tur innom kjøkkenet.
←Utenfor Arjeplog. Eila(3) sitter på pappa Dan-Erik Fjellmans fang og mater tamreinen Vaggi, som har tatt en tur innom kjøkkenet.
 ??  ??
 ??  ?? Lett stemning. Fredagskve­ld og fest på Stureplan i Stockholm. Nathalie Borgman Peters med vennene Mikko Kiiskilä (t.v.) og Sebastian Heinrichs.
Lett stemning. Fredagskve­ld og fest på Stureplan i Stockholm. Nathalie Borgman Peters med vennene Mikko Kiiskilä (t.v.) og Sebastian Heinrichs.
 ??  ?? God natt i Håknäs.Malin Lundquist ammer syv måneder gamle Rut, mens sønnen Love spiller spill på Malins telefon.
God natt i Håknäs.Malin Lundquist ammer syv måneder gamle Rut, mens sønnen Love spiller spill på Malins telefon.
 ??  ?? Snørekord. Uffe Wande (62) og hunden Traj griller på hytta i Teurajärvi utenfor Korpilombo­lo. Det er 30. april og valborgsme­sseaften. Wande kan ikke huske maken til slike snømengder på denne tiden av året.
Snørekord. Uffe Wande (62) og hunden Traj griller på hytta i Teurajärvi utenfor Korpilombo­lo. Det er 30. april og valborgsme­sseaften. Wande kan ikke huske maken til slike snømengder på denne tiden av året.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway