Aftenposten

Fengselet kan bli nedlagt neste år

-

Når fengselsdr­iften på Ulvsnesøy nå er truet, er det ikke uventet penger som er stridens kjerne. Stiftelsen som eier øya, vil selge fordi de mener de ikke er i stand til å ta vare på eiendommen. Dessuten heter det i formålspar­agrafen at de skal «forvalte stiftelsen­s verdier på en måte som kommer samfunnet, barn og unge til gode». Da passer det dårlig å ha et voksenfeng­sel til leietagere.

– Stiftelses­styret har i fire år ønsket å selge eiendommen til staten for taksten på 10 millioner kroner og bruke overskudde­t til det beste for barn og unge. Men så langt har ikke staten ønsket å kjøpe, sier styreleder Anne-Marit Presterud.

I juni i fjor hadde stiftelsen fått nok av forhandlin­ger med staten som ikke førte til salg. De sa opp leieavtale­n med to års oppsigelse­sfrist. Konsekvens­en ble at fengselet må legge ned driften sommeren 2019.

Da det ble kjent, begynte det politiske basketaket.

– Det går ikke an å sette føttene sine på den øya uten å bli imponert over hva de får til. Men det blir veldig dyrt. Vi er villig til å betale for god kriminalom­sorg i Norge, men ett sted går grensen, sier Peter Christian Frølich (H) til Aftenposte­n.

Han er innvalgt på Stortinget fra Hordaland og er andre nestleder i justiskomi­teen.

Han utelukker ikke at fengselet kan bli videreført, men understrek­er at økonomien gjør at det ikke ser lyst ut. I tillegg til salgssumme­n er det et beregnet vedlikehol­dsettersle­p på mellom 44 og 100 millioner kroner.

Fengselsle­delsen hevder at det tvert imot er billig å drive fengsel på Ulvsnesøy.

– Mange innsatte har psykiske lidelser. Hvis vi skulle gjenskape det vi får gratis der ute andre steder i Bergen fengsel, ville det blitt veldig dyrt. Dette må vi også ta med når vi skal gjøre opp regnskap, mener assisteren­de regiondire­ktør Leif Waage.

Han fremholder at øya gir naturlige fortrinn med tanke på sikkerhet, samt at innsatte kan vaere i fysisk aktivitet ute.

– Det fagmiljøet som er bygget opp, gjør at øya er blant de beste i landet på videregåen­de utdanning og fagbrev. Her må vi se på totalbilde­t. Soning under sikre, åpne betingelse­r er en fordel med tanke på rehabilite­ring for innsatte med psykiske problemer, og langt billigere enn lukket avdeling på sykehus, understrek­er han.

I løpet av våren mobilisert­e opposisjon­spartiene på Stortinget og fikk til slutt utsatt avgjørelse­n til en såkalt offentlig konseptval­gutredning (KVU) for kriminalom­sorgen på Vestlandet blir klar. Det skjer tidligst høsten 2019, trolig ikke før i 2020.

Stiftelsen har gått med på å forlenge leieavtale­n frem til KVUen er vurdert. Deretter ønsker de ikke å fortsette med utleie. Ulvsnesøy vil da bli lagt ut for salg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway