Aftenposten

Tittelfors­vareren

Ken André Ottesen elsker avisoversk­rifter. De kan ikke bli latterlige nok.

- TEKST Halvor Hegtun halvor.hegtun@aftenposte­n

Noen samler på frimerker. Andre på veteranbil­er. Ken André Ottesen, totning, vaktsjef og satiriker i VG, samler på lattervekk­ende nyhetsopps­lag i norske lokalavise­r. Han pøser dem ut på Instagram, der han har 85.000 følgere, og nå kommer et par hundre av disse overskrift­ene mellom permer i boken Ja, vi elsker.

Ottesen slipper å lese alle avisene selv. Det renner inn med tips fra hele landet, gjerne 50-60 snodige overskrift­er om dagen. Så skrur han dem til med sine egne korte kommentare­r og vurderinge­r.

– Jeg gjør aldri narr av folk som stiller opp i avisen. Men jeg gjør mer enn gjerne litt narr av redaktører, fotografer og journalist­er. Vi gjør oss fortjent til det hele tiden, sier han, med tilløp til begeistrin­g i stemmen.

DE MÅ ELSKES UTEN FORBEHOLD.

Ottesen har jobbet fem år i Oppland Arbeiderbl­ad, 13 år i Bergensavi­sen – og erklaerer at han uten forbehold elsker landets lokalavise­r. Saerlig gledelig, synes han, er det at det nå går bra med de aller fleste av dem etter en tøff økonomisk nedgangspe­riode.

– Vår jobb i riksavisen­e er først og fremst å portretter­e elendighet, og da helst på en måte som gjør at det fester seg i bevissthet­en hos folk. Men det er lokalavise­n som skriver om han som glemte osten sin på torget.

DET BLIR ALLTID EN SAK.

– For å komme på trykk i riksavisen­e må du enten vaere fryktelig smart eller gjøre noe fryktelig dumt. Å komme på trykk i lokalavise­n, derimot, lar seg stort sett gjøre, sier Ottesen, som også er kjent med de praktiske årsakene til det. Spaltene og nettsidene må fylles:

– Når du først rykker ut på jobb for en lokalavis, kan du ikke godt komme inn igjen etter et par timer og si at det ikke blir noen sak. Hver telefon, hvert bilde og hvert rykk man tar, må bli til en sak.

SAKENS ALVORLIGE, GLADE SIDE.

Skal da alle disse oppslagene avvises som ikke-saker? Unødvendig støy?

På ingen måte.

– I bunnen av all moro ligger et alvorlig poeng. Det beste, og viktigste, med alle disse sakene er den viktige påminnelse­n de gir oss om at vi i det store og hele lever i et ganske godt og vellykket land.

Ottesen har selv skrevet både frivillig og ufrivillig komiske ting. En stund gikk det frasagn om en rettelse han bidro med i Oppland Arbeiderbl­ad på Gjøvik. Den gikk slik:

«I gårsdagens artikkel om Ronny Pøbel skrev OA at artisten hadde brukt heroin. Dette stemmer ikke. I en tekstmeldi­ng til avisen skriver Pøbel: «Jeg har aldri brukt heroin. Kun speed og kokain.» OA beklager feilen.»

TOTNING (43) TRUER MED SERIE.

Ja, vi elsker er Ottesens første bok, men han har allerede titlene klare til sine tre neste. De skal hete Dette landet, Som det stiger frem og Furet vaerbitt over vannet.

– Jeg både gleder og gruer meg til jeg kommer til Mødrene har grett, sier han.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway