Aftenposten

Fargesterk godsak

Den røde beten kan brukes til så mangt. Men du klarer ikke å tilberede dem uten at alt rundt deg blir rødspettet.

-

Jeg skal ikke underslå at rødbeter er litt fnatt. Fingre, klaer, skjaerefje­ler og alt annet som befinner seg i naerheten, får fort avslørende, mørkerøde merker. Som spor av leppestift på en hvit skjorte. Jeg har haugevis av triks for å unngå det, det står ikke på det. For eksempel kan du dekke fjelen med matpapir og/eller plastfilm. Men før eller senere vil kniven trenge igjennom, og fargestoff­et ender der fargestoff­et vil.

Oppvaskhan­sker er et annet lurt triks som kan bevare fingre og negler pene til middagen som følger, men du kan banne på at prosessen med å ta disse av ubønnhørli­g fører til flekker likevel. Det hele blir litt som å ta en avis over hodet når det regner. På toppen av det hele får man nok en påminnelse ved morgentoal­ettet dagen etter.

Jeg innbiller meg at det er fargeeleme­ntet som gjør at vi nordmenn spiser altfor lite rødbeter.

Det er i tilfelle synd, for resultatet er verdt alt strev, søl, ødelagte T-skjorter og irritasjon. Den intense fargen baerer bud om bøtter og spann av antioksida­nter, smak og naeringsst­offer, og grønnsaken kan løfte ethvert bord til nye høyder. Når du baker rødbetene i stedet for å koke dem, blir farge og smak ytterliger­e intensiver­t. Da kan betene spises som de er, serveres som salat med en vinaigrett­e, glaseres i pannen med litt smør. Eller du kan lage en dipp, som jeg har gjort her. Det er søtt, det er umami. I det hele tatt en dypt tilfredsst­illende smaksopple­velse, som ikke så mye annet kan måle seg med.

Så får man heller vurdere røde fjeler på kjøkkenet, neglelakk og purpurfarg­ede skjorter.

 ?? foto: henrik j. henriksen ?? Trives i Norge. Rødbeten er lettdyrket og hardfør og kan dyrkes langt mot nord.
foto: henrik j. henriksen Trives i Norge. Rødbeten er lettdyrket og hardfør og kan dyrkes langt mot nord.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway