Aftenposten

Kjenn på følelsen litt til

Det finnes en genial måte å forlenge sommeren på. Ikke er den saerlig dyr heller. TA VINEN INN GJENNOM NESEN. EN RIKERE SMAK. GI DEG SELV EN LITEN LUKE.

- INGVILD TENNFJORD [Vinskriben­t] ingvild@ingvildten­nfjord.com

Det fine med dufter er at hjernen behandler dem i et område tett ved der den også lagrer minner og følelser. Slik kan et sniff av parfymen til en tilfeldig forbipasse­rende minne deg om din første kjaereste. Duften av bolledeig kan på ett sekund transporte­re deg tilbake til barndommen. Og på en helt ordinaer hverdag, der høsten ligger knivskarp i luften, kan en smak i glasset fly deg tilbake til følelsen av ferie enda en gang. I år er det vanskelige­re for meg å gå tilbake til hverdagen enn det pleier. Kanskje fordi ferien var lang og varm. Kanskje fordi tempoet i hverdagen er skrudd opp enda noen hakk denne høsten. Så jeg varmer meg på ferieminne­ne, som om de var en glohaug å tine frosne hender mot. Kjenner du følelsen? Slik får du den til å vare enda litt lenger.

Skjenk opp en vin i glasset. Ikke hell for mye. Vi vil ha plass til å snurre vinen i kolben. Men vent litt med det. Først snuser du på duften som stiger opp av glasset på egen hånd. Gjenkjenne­r du frukt eller baer? Antagelig gjenkjenne­r du flere av duftene intuitivt. Om du klarer å sette ord på dem, er noe annet. Da du satt der, på en fortauskaf­é i Italia eller et annet ferieland, ble duften antagelig en del av en stemning. Sanseinntr­ykkene gled over i hverandre. Maten. Varmen. Forelskels­en. Unger som løp. Mødre som kjeftet. Nå kan du snurre på glasset og snuse igjen. Aromaen slynges opp. Kjenner du flere dufter?

Nå skal vi ta en slurk. Da minner jeg deg på to triks som gjør smaksopple­velsen rikere. Aller først vil jeg at du skal skylle vinen rundt, slik at den dekker hele munnhulen. Så, etter at du har svelget, åpner du munnen og puster forsiktig ut. Det er så mye enklere å kjenne alt som skjer i munnhulen din, om du åpner opp. Under tungeroten samler det seg spytt, la du merke til det? Hvordan smaken liksom strekker seg som stråler opp mot overkjeven. Endrer smaken seg, eller kjennes den kompakt? Hvor lenge sitter ettersmake­n i? Tell gjerne sekunder.

Bevissthet. Det er hva vi holder på med nå. Å smake bevisst. Og det er akkurat det som gjør at smakene fra ferien står så sterkt igjen, tror jeg. At du kan fremkalle følelsen fra den i månedsvis etter at du dro fra den. Tempoet var lavere. Vi visste at tiden var begrenset. Verdsatte smakene mer.

Jeg skjønner at hverdagen til de faerreste er skrudd sammen slik at man har tid til å snuse og vrenge på hver eneste duft. Men en luke kan du få til. Jeg skrur av telefonen og sparker av meg de litt for trange skoene. Barbent. Akkurat som i ferien. Så skjenker jeg opp smaken av sommer. Ingen multitaski­ng. Ingen logistikkp­lanlegging. Bare meg, en duft, og en tidsreise tilbake til sommer.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway