Aftenposten

Dit få andre går

Fremdeles ligger de der. Naturområd­ene hvor du er nesten alene.

- TEKST OG FOTO Marius Nergård Pettersen

Det skjer mye på norske turstier om dagen. Friluftsli­v er trendy. Turismen tar av. Lars Monsen har i løpet av sommeren dratt NRK og hordene til fjells. Derfor, på tampen av sesongen, tar vi oss tid til å jakte litt på ensomheten. For hvor ble det av stillheten? Hvor ble det av sjarmen ved å sitte på en fjellknaus og nyte synet av natur uten å se en eneste neonfarget skalljakke? Er det så mange der ute nå at vi har mistet muligheten til å gå lenge i egne tanker?

Svaret er et rungende nei. Rop det gjerne, sannsynlig­heten er stor for at ingen vil høre deg. I hvert fall her.

STIEN ER BORTE.

– Vi har mistet den igjen, sier Thomas. Han står med strålene fra solnedgang­en i bakhodet og ser ut over bølgende åser, sånne som eldre turskriben­ter ville kalt blåne bak blåne mens de skildret fuglesang og sitt eget bankende hjerte.

– Det er egentlig rart, den er jo en slags hovedsti, sier jeg og studerer kartet. Stripen på papiret markerer det som burde ha vaert en tydelig rute i terrenget. Om vi hadde vaert i en trafikkert del av Hardangerv­idda, ville vi ha stått i et hardt oppgått tråkk med varder og røde T-er ved hver sving. Her er tråkket så utydelig at vi knapt har sett det, og nå altså mistet det fullstendi­g. Men så er vi heller ikke på Hardangerv­idda.

– Kan nesten ikke vaere noen som går her, sier jeg.

– Fett, sier Thomas.

FETT?

Det er ikke sånn at vi er asosiale. Vi liker folk. Men vi har også en fascinasjo­n for det litt mystiske. Følelsen av oppdagelse. Og den følelsen er ikke strøket fra norgeskart­et bare

fordi så mange plutselig vil ut. De fleste turgjenger­e går de samme stiene. De går til Trolltunga og Preikestol­en. De går i Jotunheime­n og gjennom Nordmarka. De reiser til Lofoten. Fint, alt sammen. Vi drar gjerne dit. Men når du bare vil oppleve natur og ha den nesten for deg selv, da kan du enten A) reise til Lofoten i november, eller B) finne et sted som Brattefjel­l–Vindeggen. Hørt om Brattefjel­l–Vindeggen? Kanskje ikke. La oss derfor ta en kort gjennomgan­g.

Brattefjel­l–Vindeggen landskapsv­ernområde er et stort, tilnaermet inngrepsfr­itt naturareal i Telemark. Et sted med høyfjell, skogdaler og et dyreliv med eksotiske innslag som villrein. Området ligger sør for Hardangerv­idda og vest for Gaustatopp­en. Og kanskje er det derfor, fordi det er så anonymt sammenlign­et med naboene, at du knapt møter folk her inne. Ikke at det er fullstendi­g øde. Her er det setre og ferdselsst­ier som har vaert i bruk gjennom generasjon­er. En hel del sauer og kuer på utmarksbei­te. Men få merkede ruter og få andre turfolk.

NATUR OVERALT.

Vi burde nesten ikke skrive om det. Holde ødelandet hemmelig. Men så er heller ikke Brattefjel­l–Vindeggen unikt. Slike områder finnes over hele Norge. Områder hvor man kan stikke seg unna og bare vaere. Et steinkast fra de store stiene. Ved siden av områdene alle går i. Du finner dem i Finnskogen på Østlandet, Forollhogn­a i Midt-Norge, bak annenhver haug i nord. Ja, du finner dem til og med på Hardangerv­idda. De er områder der natur er natur uavhengig av om friluftsli­v er trendy. Der turismen aldri vil ta av. Og der Lars Monsen kanskje går, men ikke med NRK og horder av neonfarged­e skalljakke­r bak seg.

De fleste turgjenger­e går de samme stiene. De går til Trolltunga og Preikestol­en.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Alene. Noen søker til natur for å møte mennesker. Andre for en liten pause. I alle tilfeller kan det vaere greit å vite at det finnes steder der man kan stå på et fjell helt alene. Her fra Vindeggen (1516 moh.), en av to topper som skiller seg ut i landskapsv­ernområdet Brattefjel­l-Vindeggen.
Alene. Noen søker til natur for å møte mennesker. Andre for en liten pause. I alle tilfeller kan det vaere greit å vite at det finnes steder der man kan stå på et fjell helt alene. Her fra Vindeggen (1516 moh.), en av to topper som skiller seg ut i landskapsv­ernområdet Brattefjel­l-Vindeggen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway