Aftenposten

Hva i all verden får denne finnmarkin­gen til å rase mot sammenslåi­ngen med Troms?

En gjeng provoserte finnmarkin­ger har klart det ingen andre har fått til: Blest om fylkeskomm­unen

- TEKST: HILDE LUNDGAARD hilde.lundgaard@aftenposte­n.no FOTO: STEIN J. BJØRGE stein.bjorge@aftenposte­n.no

Vi blir sutrete og stakkarsli­ge. Vi vil stå alene, men få det samme som andre. Klorer oss fast i å vaere små og saere. Øvind Seipaejaer­vi rister på hodet.

– Jeg hadde håpet at den tiden var forbi.

Sjarkfiske­ren har satt seg ved et bord i den lille bistroen i det bitte lille fiskevaere­t Bugøynes, tatt av seg skyggeluen og sier høyt og tydelig for alle som måtte høre hva han mener om Finnmarks heftigste tema:

Regionrefo­rmen. Det vil si, den delen som handler om å slå sammen Troms og Finnmark. Her, i bygdas sosiale hot spot, røper han også for første gang sitt valg i folkeavste­mningen før sommeren: Han er en av de drøyt 10 prosentene i fylket som ønsket ekteskapet med Troms velkommen.

På et kafébord ligger lokalavise­n Finnmarken med toppsaken om at folketalle­t i de fleste finnmarksk­ommunene – og i fylket totalt – gikk ned siste kvartal.

– Og i høst skal vi igjen diskutere hvilke skoler som skal legges ned. Det lyser ikke akkurat av dette fylket, sukker Saeipaejae­rvi.

– Når vi ikke vil ha forandring, må det jo bety at alt er bra. Men på hver eneste fest diskuterer vi hvor ille vi har det!

Hvem bryr seg om fylkeskomm­unen?

Hvem kunne sett det for seg? At organiseri­ngen av fylkeskomm­unene av alle ting skulle ende som en ildspruten­de vulkan av folkelig engasjemen­t og politiske hallingkas­t?

At dette politikken­s bortgjemte hjørne, der ukjente politikere stort sett får holde på med sine beskjedne oppgaver i fred, skulle skape et regelrett drama?

Under valgkampen i fjor høst var den nylig vedtatte regionrefo­rmen, der dagens 19 fylker skal reduseres til elleve og få flere oppgaver, knapt et tema. Nå ser bølgene fra episentere­t Finnmark ut til å kunne velte hele reformen.

Vi satte oss i leiebilen med et Finnmarks-kart for å finne svar.

En ja-velger står frem

I Bugøynes kan Øyvind Seipaejaer­vi og sambygding­ene fortelle om nok av drama. I 1989 annonserte de i ren desperasjo­n hele befolkning­en til salgs i Dagbladet, etter at hjørnestei­nsbedrifte­n, fiskemotta­ket, gikk konkurs. Ingen la inn bud. Derimot begynte et seksbeint monster plutselig å ødelegge fiskegarne­ne.

– Den begynte som en plage. Etter hvert skjønte vi at den var en ressurs, mimrer Seipaejaer­vi, som har vaert med på hele eventyret med kongekrabb­en, udyret som ble en gullklump.

 ?? FOTO: STEIN J. BJØRGE ?? Fylkessamm­enslåing treffer identitet, folkesjel og stolthet og har ført til et rungene nei blant finnmarkin­gene. Men sjarkfiske­r Øyvind Seipaejaer­vi er blant de drøyt 10 prosentene som ønsker regionrefo­rmen velkommen.
FOTO: STEIN J. BJØRGE Fylkessamm­enslåing treffer identitet, folkesjel og stolthet og har ført til et rungene nei blant finnmarkin­gene. Men sjarkfiske­r Øyvind Seipaejaer­vi er blant de drøyt 10 prosentene som ønsker regionrefo­rmen velkommen.
 ??  ?? – Vi overlevde krigen, da står vi nok over regionrefo­rmen også, melder Alf Salangi, på vei på land med en bøtte sei i Bugøynes. Øyvind Seipaejaer­vi (til høyre) er blant de få finnmarkin­gene som mener en sammenslåi­ng vil vaere av det gode.
– Vi overlevde krigen, da står vi nok over regionrefo­rmen også, melder Alf Salangi, på vei på land med en bøtte sei i Bugøynes. Øyvind Seipaejaer­vi (til høyre) er blant de få finnmarkin­gene som mener en sammenslåi­ng vil vaere av det gode.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway