Aftenposten

Landbruket må tilpasses en ny klimasitua­sjon

-

NÅR REGNET KOMMER, blir bonden glad. Saerlig når det regner penger.

Det siste Jon Georg Dale (Frp) gjorde før han gikk av som landbruksm­inister i går, var å gi bøndene en halv milliard kroner. Og glade ble de. Men sett fra den knusktørre åkeren skulle det egentlig bare mangle. Den ekstremeso­mmeren har ført til så storeskade­r på avlingene at den vanlige avlingsska­de erstatning­en ikkestrekk­er til.

Dale får skryt av bøndene for å ha vaert snartenkt. Han var kjapp med å sørge for å høste så mye som mulig og bedre de hardest rammede bøndenes likviditet på kort sikt. Men det er brannslukk­ing han har holdt på med. Det norske landbruket er ikke rigget for ekstremvae­r, noe sommeren 2018 ble en påminnelse om. Og ekstremvae­r vil det bli mer av i årene som kommer, både tørke og flom.

DALES KRISEPAKKE har som mål å avhjelpe et enkeltståe­nde tilfelle. Hverken bøndene eller Dale tror at krisepakke­n vil ha en varig effekt på landbruket, og det er heller ikke meningen. Det som mangler i landbruksp­olitikken, er visjoner for hvordan bøndene kan rustes til å møte en ny klimasitua­sjon–utenat dent il enhver tid sittende landbruksm­inister skal måtte stille med krisepakke­r.

I behandling­en av jordbruks meldingen våren 2017 vedtok Stortinget offensive mål for størst mulig selvforsyn­ing og jordbruk i hele Norge. Skal disse målene nås, må landbruket tilpasses en ny klimahverd­ag. Det vil kreve en rekke konkrete tiltak. Sp, SV og KrF kan alle forventes å vaere velvillige, men bare Arbeiderpa­rtiet har lagt frem en handlingsp­lan.

ETT AV DE FORESLÅTTE TILTAKENE er økte investerin­ger i grøfting og drenering samt oppgraderi­ng av vannløp for å transporte­re bort store vannmengde­r. Et annet mulig tiltak er økte investerin­ger i lager og korntørker­e til kornbruken­e. Et tredje kan vaere økte investerin­ger i vanningsut­styr. I dag mangler mange bruk vanningsut­styr, og det utstyret som finnes, er ofte i svaert dårlig forfatning.

Noe kan løses innenfor eksisteren­de rammer, noe kan løses gjennom en fondsordni­ng, slik Bondelaget har foreslått, og noe vil sannsynlig­vis kreve friske penger. Hvordan tilskudd, lån og støtteordn­inger skal innrettes, må nødvendigv­is løftes inn i den jordbruksp­olitiske debatten. For ingenting av dette er gratis. Men det er heller ikke krisepakke­r. Derfor er det fristende å si påtroppend­e landbruksm­inister Bård Hoksrud et Pauli ord:

Som man sår, så høster man.

Det som mangler i landbruksp­olitikken, er visjoner for hvordan bøndene kan rustes til å møte en ny klimasitua­sjon

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway