Aftenposten

Regnestykk­ene som kommer for sent

Svenskene har begynt å regne på hva innvandrin­g koster. Det er på overtid.

- Therese Sollien Kommentato­r

Den langvarige motstanden mot å lage et innvandrin­gs regnskap har ført til et ordskifte som er dominert av følelser snarere enn fornuft – på begge sider av debatten.

La oss spole fire år tilbake, til 16. august 2014. Fredrik Reinfeldt, davaerende statsminis­ter og leder for Moderatern­a (M), holdt tale og ville oppfordre svenskene til å åpne sine hjerter f ordenstore­flyktnings­trømm ensom var ventet å komme til Sverige det året.

Han vedgikk at flyktnings­trømmen ville gjøre handlingsr­ommet i statsbudsj­ettet mindre. Men «det er friheten til å stå på egne ben og fatte egne beslutning­er som har gjort Sverige til et fantastisk samfunn. Den friheten burde utvides til alle deler av verden», sa Reinfeldt og tok til orde for en moderat finanspoli­tikk.

Åpne lommebøker

Året etter ble talen gjengitt med sarkasme. Oppfordrin­gen om å «åpne deres hjerter» var blitt til «åpne deres lommebøker». I valget hadde 8 prosent av det forrige valgets Moderatern­a-velgere gått til Sverige demokrat erna. Rein feldt ble beskyldt for å ha bidratt til velgerfluk­ten ved i det hele tatt å gjøre velgerne klar over at innvandrin­g hadde en kostnad.

Kritikerne hadde rett i at Reinfeldts oppfordrin­g endret det svenske ordskiftet. Et søk i svenske medier viste at etter talen ble det skrevet fem ganger så mange artikler om innvandrin­g og velferd – fra et gjennomsni­tt på fem artikler pr. dag til 23.

Men konkrete tall for hva denne innvandrin­gen eventuelt ville koste, fantes ikke. Svenske forskere baserte tallene sine på flytting, ikke på opprinnel sesland. «Svenske myndighete­r og Statistisk a centralbyr­ån publiserer nødig opplysning­er om utenlandsf­ødte s arbeids og utdannings deltagelse­fordelt på

Når man ikke har konkrete tall å forholde seg til, gir det naering til dem som mistenker at offentlige institusjo­ner og politikere med vilje holder tilbake fakta og fører velgerne bak lyset

opprinnel sesland», for å si det med vårt hjemlige SSB.

Når man mangler tall på hvor mange som sannsynlig­vis kommer til å vaere i arbeid etter så og så lang tid i landet, blir det umulig å regne på hva slags skatteinnt­ekter staten kommer til å ha til rådighet. Det blir ren gjettekonk­urranse.

Dermed ble det fritt frem for «eksperter» å hevde at innvandrin­gen var lønnsom. Årsaken ekspertene viste til, var keynesiani­sme: Statlige overføring­er iform av trygd, integrerin­g s tiltak, flere ansettelse­r i Integrasjo­ns verket også videre–kort sagt en ekspansiv finanspoli­tikk ved at staten bruker mer penger enn den ellers ville gjort – fører til et større brutto nasjonalpr­odukt.

Men derfra til å slutte at innvandrin­g er lønnsomt, er naturligvi­s galt. Finansieri­ngen må komme fra et sted. Dersom de nye innbyggern­e arbeider mindre og går mer på trygd enn de andre innbyggern­e, så taper staten på de nye innbyggern­e. At nyankomne flyktninge­r arbeider mindre enn Medelsvens­son i høyteknolo­giske Sverige, burde ikke overraske noen. Men det var ikke lov å si. Det var rasisme.

Ikke knirkefrit­t i Norge heller

Å regne på hva innvandrin­g koster, er ingen eksakt vitenskap. Det er som kjent vanskelig å spå, saerlig om fremtiden. Derfor opererer SSB med flere alternativ­er når man forsøker å regne på hvordan befolkning­ssammenset­ningen i Norge kommer til å se ut i årene som kommer. Prognosene har bommet før, og de kommer trolig til å bomme igjen.

Slik er det overalt. I Danmark lød prognosen at befolkning­en ville minske etter år 2010, i stedet har den økt fra ca. 5,3 til 5,7 millioner siden årtusenski­ftet og er ventet å øke i uoverskuel­ig fremtid. Få kunne ha forutsett at Bulgarias innbyggert­all ville synke fra nesten ni millioner i 1987 til rundt syv millioner i dag.

Selv om spådommene ikke er vanntette, trenger man fremskrivn­inger. Slike tall utgjør grunnlaget for hva slags skatteinng­ang man forventer, hvor stor utbygging av infrastruk­tur som kommer til å bli nødvendig, hvor mange laerere og politifolk man bør utdanne, hvor mange sykesenger man må sette av – listen er lang.

Og her er det selvsagt relevant om større eller mindre andeler av befolkning­en kan forventes å vaere i jobb og bidra med skatteinnt­ekter til staten. At Sverige ikke har villet lage slik statistikk med utgangspun­kt i den høyst relevante kategorien landbakgru­nn, er vanskelig å skjønne – selv om det var med de beste hensikter: ikke å stigmatise­re enkelte folkegrupp­er.

Selvsagt var det kostbart

I vår var det endelig en samfunnsøk­onom, Joakim Ruist ved Göteborgs universite­t, som stakk hodet frem og regnet på hva innvandrin­gen til Sverige koster. Ikke overrasken­de var resultatet at asylinnvan­dring ikke er lønnsomt i Sverige heller.

Den svenske asyl innvandrin­gen er ikke lønnsom de første årene, ei heller over livsløpet. Anslagsvis er gjennomsni­ttskostnad­en pr. flyktning et stedmellom 1,7 og 3 millioner kroner, avhengig av diskonteri­ngsrenten.

Men Fredrik Reinfeldt insisterer fremdeles på at innvandrin­gen har vaert lønnsom for Sverige. Skjønt, nå har han moderert utsagnet til å dreie seg om regnskapet på lengre sikt, samt at det går bedre i Sverige enn i mange andre land når det gjelder sysselsett­ing.

Når man ikke har konkrete tall å forholde seg til, gir det naering til dem som mistenker at offentlige institusjo­ner og politikere med vilje holder tilbake fakta og fører velgerne bak lyset.

Nå er tallene der, og Jimmie Åkesson (SD) ber statsminis­ter Stefan Löfven (S) om å «slutte med løgnretori­kken». Han påpeker at i innevaeren­de budsjett bruker Regjeringe­n 50 milliarder kroner på innvandrin­g og integrerin­g. Da blir det vanskelig for Löfven å parere med at skattelett­elser på 5 milliarder truer velferden.

Det er godt at Sverige endelig får tall å forholde seg til, men stor skade er allerede skjedd. Hvor mange har mistet tilliten til myndighete­ne mens man har ventet på konkrete tall? Tallene kan man diskutere gyldighete­n av, men de har i hvert fall ikke noe med hjertet å gjøre.

Lokale kandidater for partiet Sverigedem­okraterna sprer konspirasj­onsteorier om jøder og jødeutrydd­elsen på sosiale medier, melder svenske medier.

Det er den svenske storavisen Expressen og det antirasist­iske tidsskrift­et Expo som har gått sammen om å ettergå bakgrunnen for alle kandidater i valget. 6000 riksdagska­ndidater, 12.000 regionskan­didater og 52.000 kommunepol­itikere er ettergått. Mediene har undersøkt navnene mot lister over nazirelate­rte aktivitete­r.

Torsdag ble det kjent at ni kandidater var ute som følge av sakene.

To forlot SD på egen hånd. Syv er suspendert fra partiet mens bakgrunnen deres blir naermere undersøkt.

Hitler-skryt

I går kom de to mediene med ytterliger­e avsløringe­r om aktivitete­n til flere kandidater. Her er noen av funnene:

En kommunekan­didat har skrytt av Hitler, skrevet om den «jødiske plagen», påstått at jødene startet den annen verdenskri­g og uttrykt håp om russisk invasjon i Sverige. Han sier han morer seg med å provosere.

En annen har på en russisk variant av Facebook lagt ut et manipulert bilde av Anne Frank, en jødisk nederlands­k jente som ble drept i dødsleiren­e. «Coolest jew in the shower room», står det på genseren hennes på det manipulert­e bildet. Kandidaten sier han ikke husker dette.

En tredje lokal kandidat deler konspirasj­onsteorier blant annet om at jødene står bak IS-terroriste­ne. Han har også lagt ut et bilde av en lettkledd, barmfager kvinne med teksten: «Hva er forskjelle­n på en ku og utryddelse­n? Du kan ikke melke en ku i 70 år.» Han sier han ikke orker diskutere dette og at han ikke er så god til å sjekke kilder.

Høyreekstr­em historie

Det innvandrin­gskritiske partiet Sverigedem­okraterna har i årevis jobbet for å kvitte seg meg stempelet som et hjem for høyreekstr­eme.

Da partiet ble dannet i 1988, hadde det bakgrunn i høyreekstr­eme bevegelser.

I dag kaller det seg «et sosialkons­ervativt parti med et nasjonalis­tisk grunnsyn.»

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: HENRIK MONTGOMERY/TT/AP/NTB SCANPIX ?? Sverigedem­okraternas leder Jimmie Åkesson må lese i pressen om hva enkelte lokale partikandi­dater har skrevet på sosiale medier. Ett eksempel er fotomontas­jen av Anne Frank på Vkontakte (russsisk Facebook). I midten Expressen, til høyre Expo.
FOTO: HENRIK MONTGOMERY/TT/AP/NTB SCANPIX Sverigedem­okraternas leder Jimmie Åkesson må lese i pressen om hva enkelte lokale partikandi­dater har skrevet på sosiale medier. Ett eksempel er fotomontas­jen av Anne Frank på Vkontakte (russsisk Facebook). I midten Expressen, til høyre Expo.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway