Aftenposten

Fripris er ikke svaret

- Heidi Marie Kriznik leder, Den norske Forfatterf­orening Geir Hønneland styreleder, Norsk Faglittera­er Forfattero­g Oversetter­forening

I torsdagens Aftenposte­n konkludere­r Joacim Lund med at forslaget fra Regjeringe­n om en fastprispe­riode på 12 måneder, vil gi et dårligere tilbud til leserne. Det må han gjerne gjøre. Vi anbefaler likevel å søke fakta før konklusjon­ene trekkes.

Oslo Economics Utredning om litteratur- og språkpolit­iske virkemidle­r (2012) peker på flere fordeler ved et fastprissy­stem. En viktig begrunnels­e for faste bokpriser er nettopp å oppretthol­de fagbokhand­elen, som skal sørge for et bredt og synlig boktilbud for alle. Og som professor og samfunnsøk­onom Karine Nyborg har skrevet: Fagbokhand­elen skaffer ikke bare bøker, men tilbyr også informasjo­n.

I et friprissys­tem vil kunder lett kunne benytte seg av informasjo­nstilbudet i én butikk og kjøpe sine bøker et helt annet sted – fagbokhand­lerne vil lett bli utkonkurre­rt.

Fripris senker ikke snittet

Fjorårets rapport fra det regjerings­oppnevnte danske Bog- og litteratur­panelet viste at matvarekje­der og lignende utsalgsste­der har kapret store markedsand­eler i Danmark. Dersom en ser på litteratur som en hvilken som helst vare, spiller det ingen rolle om litteratur­tilbudet til kunden snevres inn gjennom at boksalget flyttes fra faghandel til dagligvare. Men ut fra språk- og litteratur­politiske begrunnels­er er neppe dette en saerlig ønskelig utvikling.

Det er nesten trettende år etter år å måtte vise til rapporter og statistikk som understrek­er at det ikke stemmer at bøker blir billigere i friprislan­d enn i fastprisla­nd. Kulturjour­nalister virker å vaere ute av stand til å ta dette inn over seg.

Rapporter som ser på forskjelle­ne på bokpris i land med fripris og land med fastpris, viser at den gjennomsni­ttlige bokprisen påvirkes lite av om det er fast- eller fripris. I et friprislan­d forblir gjennomsni­ttsprisen på samme nivå eller den går litt opp, mens bestselger­ne kan få noe lavere gjennomsni­ttspriser enn i et fastprisla­nd. Titler som ikke selger i stabler, synes derimot å få økte gjennomsni­ttspriser i friprislan­d.

Fastpris utbredt i Europa

Da Sveits innførte faste bokpriser, ble det blant annet begrunnet med at antallet bokhandler var i ferd med å gå ned, samtidig som prisene steg. Belgia innførte faste bokpriser for å øke konkurrans­en ved å sikre flere aktører. I kulturland­et Frankrike har det vaert faste bokpriser siden 1981. I Sverige, i disse dager, diskuterer aktører i bransjen å få gjeninnfør­t fastpris.

Fastprisor­dninger er utbredt i Europa og sterkt politisk forankret. Vår kulturmini­ster ser det.

Kulturelle og demokratis­ke hensyn tilsier at ikke alle bør lese nøyaktig det samme. Fastprisor­dningen, og de andre virkemidle­ne i bokavtalen, sikrer at det skrives, utgis og formidles et bredt utvalg bøker. Det er et premiss for at det leses variert.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway