Aftenposten

Med lukkede dører får vi et skjevt bilde av det som skjer i retten

-

Retten har vedtatt «svingdørs-offentligh­et».

lukkes for publikum og presse.

Hun begrunner påstanden med at både Cappelen og hans familie, andre kriminelle og polititjen­estemenn kan bli utsatt for represalie­r dersom navn på personer eller opplysning­er om hendelser gis i åpen rett. Det må kun skje i lukket rett og med pålegg om taushetspl­ikt for alle tilstedeva­erende.

Lukkede dører

Torsdag morgen tok lagmannsre­tten aktoratets begjaering om lukkede dører til følge. Ingen andre enn rettens aktører og juryen får høre hva Jensen har å si om dette meget sentrale temaet i straffesak­en.

Lagmannsre­tten mener at det foreligger en konkret og reell risiko for alvorlige krenkelser dersom opplysning­er om innholdet av informantv­irksomhete­n blir kjent for allmennhet­en.

Fredag forsøkte advokat Elden seg på en juridisk omkamp og ba retten omgjøre beslutning­en om lukkede dører – til ingen nytte.

Resultatet er at Jensen forklarer seg for lukkede dører, så en åpen sekvens, så lukket, så åpent. Altså en form for det jeg kaller «svingdør-offentligh­et».

Hensynet til liv og helse

Jeg har forståelse for at retten tar hensyn til liv og helse til kriminelle og andre som kan bli «blåst» av Jensen i retten. Men det har i flere år vaert kjent at Cappelen var Jensens informant – uten at det har skjedd noe hverken med ham eller familien hans.

På den annen side må hensynet til åpenhet i en straffesak som er omfattet med en enorm offentlig interesse, også veie tungt. Pressens oppgave som kontrollor­gan blir helt borte med lukkede dører.

En sladdet versjon

Et annet moment er at offentligh­eten får et skjevt bilde av det som skjer i retten. Det er intet som tyder på at Cappelen skal forklare seg for lukkede dører.

Cappelen er aktoratets hovedbevis mot Jensen – og hans versjon av virkelighe­ten får vi usminket. Jensens versjon er sladdet av retten.

For offentligh­eten er det en mager trøst at dommer Kim Heger i dommen fra tingretten skriver at det som fremkom i lukket rett, ikke hadde noen betydning for avgjørelse­n av skyldspørs­målet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway