Aftenposten

Netanyahus døde hund inn i kampen mot korrupsjon­sanklager

- KJETIL HANSSEN

Benjamin Netanyahu, kona Sara og sønnen Yair er mistenkt for korrupsjon i en sak israelsk påtalemynd­ighet kaller «Sak 4000».

Påstanden er at Netanyahu skal ha gitt fordeler til et israelsk telenettse­lskap, Bezeq. Motytelsen påstås å vaere at et medieselsk­ap, Walla, skal ha sørget for fordelakti­g og vennlig omtale av statsminis­teren. Selskapene er eid av samme person, Shaul Elovitch.

– Opererte som mellommenn

Etterforsk­erne mener Netanyahus ektefelle og sønn begge opererte som mellommenn i affaeren. Statsminis­terfamilie­n slår nå hardt tilbake. I en sarkastisk uttalelse trekker de inn den avdøde familiehun­den Kaya.

Der påpeker de at familiens adopterte hund, som nylig døde, ved flere anledninge­r fikk positiv omtale hos Walla.

– Kaya var så heldig å gå bort før også hun ble en del av kretsen som er mistenkt for bestikkels­er. Det finnes ingen grenser for absurditet, heter det i uttalelsen.

Netanyahu mener dekningen hos Walla er, og har vaert, gjennomgåe­nde negativ.

Flere etterforsk­ninger

Opplysning­ene om at også Sara Netanyahu er mistenkt i saken kom frem under en juridisk høring om beslaglagt­e eiendeler hos den mistenkte forretning­smannen i saken. Det skriver Jerusalem Post. I tillegg melder en TV-kanal at eldstesønn­en Yair er mistenkt i saken.

Statsminis­teren og hans familie er også i søkelyset i flere andre etterforsk­ninger, noe han selv flere ganger har stemplet som en politisk heksejakt.

Sigarer og sjampis

Politiet mistenker statsminis­te- ren, populaert kalt Bibi, for blant annet å ha mottatt sigarer og champagne for mellom 800.000 og 1,2 millioner kroner over et tiår.

Gavmild, rik filmprodus­ent

Giveren er milliardae­r og filmprodus­ent Arnon Milchan, som står bak filmer som for eksempel Pretty Woman, 12 Years a Slave og The Revenant. Sigarene skal ha vaert gaver til statsminis­teren, mens kona Sara jevnlig skal ha fått tilsendt kasser med eksklusiv champagne. Netanyahu-paret har vedgått å ha mottatt presanger, men ikke

mer enn alminnelig­e vennegaver.

For retten neste måned

Sara Netanyahu er i tillegg tiltalt i det som kalles «ferdigmat-affaeren». Her anklages hun for bedrageri og misbruk av offentlige midler tilsvarend­e flere hundre tusen kroner. Påstanden er at hun har bestilt mat til residensen og feilaktig hevdet at det ikke var noen kokk til stede. Denne saken er ventet å komme for retten i oktober.

Valg neste år

Mens truslene om rettsprose­sser henger over Netanyahu, planlegger han valg neste år. Det må holdes senest innen november, men flere kommentato­rer tror det vil finne sted i løpet av vinteren eller våren. Statsminis­terens høyreparti Likud har nå 30 av 120 plasser i nasjonalfo­rsamlingen Knesset.

Da han talte til partifelle­r denne uken, sa han ifølge Haaretz at 35– 40 mandater helt klart er innenfor rekkevidde i valget. Målingene denne sommeren gir Likud i overkant av 30 representa­nter.

 ?? REUTERS
FOTO: ISRAELS UTENRIKSDE­PARTEMENT VIA ?? Benjamin Netanyahus adopterte hund Kaya hilste i 2015 på USAs davaerende utenriksmi­nister John Kerry. Kaya bet ved flere anledninge­r gjester, men ikke denne gangen.
REUTERS FOTO: ISRAELS UTENRIKSDE­PARTEMENT VIA Benjamin Netanyahus adopterte hund Kaya hilste i 2015 på USAs davaerende utenriksmi­nister John Kerry. Kaya bet ved flere anledninge­r gjester, men ikke denne gangen.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway