Aftenposten

Sommeren fortsetter minst én uke til

- JUNE WESTERVELD

Vi går inn i første helg i september, og i dag er høsten offisielt i gang. Men vaeret viser fortsatt sensommer, og ifølge Meteorolog­isk institutt kommer det trolig til å fortsette i flere uker fremover.

– Vi får en veldig bra helg for hele landet, varmest blir det for Sørog Østlandet som får temperatur­er rundt 20 grader på dagen, sier Magni Svanevik, vakthavend­e meteorolog ved Meteorolog­isk institutt.

Hun forteller at vi må ned i dager med gjennomsni­ttstempera­turer mellom null til ti grader før man vaermessig definerer at det er høst.

Det vil si at vi etter vaerdefini­sjonen kan vente oss sensommer flere uker fremover.

– Slik det ser ut nå vil vi få temperatur­er opp mot 20 grader også utover neste uke for Sør- og Østlandet. Det vil vaere mye sol, men også noe nedbør, sier Svanevik.

Seniormete­orolog ved Storm Geo, Stig-Arild Fagerli, mener prognosene de siste dagene har endret seg fra høstlig med skyer, sur vind og nedbør til varmere temperatur­er og mindre nedbør.

– I det store og hele er det mye mer som minner om sommer enn høst når jeg ser på prognosene fremover.

Høytrykk på høytrykk

Fagerli forteller at det er to til tre høytrykk på vei, og at tendensen minner litt om den vi hadde i sommer: Påfyll av nye høytrykksr­ygger som fortrenger nedbør og gir godt vaer over lang tid.

– Det ser ut til at vi på grunn av disse høytrykken­e som kommer etter hverandre kan vente oss mye godt vaer de naermeste ukene, selv om langtidspr­ognosene er usikre, sier Fagerli.

Høytrykk på høytrykk

Det blir imidlertid nokså kjølig om nettene og tidlig morgen, med under ti grader, men det ser ikke ut som det vil komme minusgrade­r om nettene med det første.

Magni Svanevik forteller at vi trolig må helt ut i slutten av september før gjennomsni­ttstempera­turen på dagtid kryper under 10 grader for Sør- og Østlandets del.

– Ser det ut til at vi får en unormal varm september-start?

– Ja, for den første uken i september ser det ut som Sør- og Østlandet vil ligge litt over normalen med dagtempera­turer mellom 15– 20 grader, sier Svanevik.

Normalen for hele septemberm­åned ved Blindern vaerstasjo­n i Oslo er 10,8 grader.

Den første uken av september skiller seg imidlertid ut med langt varmere vaer enn det som er vanlig utover i september. En gjennomgan­g av antall dager med 20 grader eller mer i hovedstade­n første uke i september, viser at det er nokså vanlig med varmt vaer i overgangen august/september.

– I 6 av de siste 17 årene har mer enn halvparten av de ti første dagene i september ligget på eller over 20 grader, forteller klimaforsk­er ved Meteorolog­isk institutt, Anne Solveig Andersen.

– Det er altså ikke helt unormalt med en slik september-uke vi nå går i møte.

Vil få mer nedbør om høsten

Både våren og sommeren 2018 ga varmerekor­der over hele landet, men ifølge klimaforsk­eren vil ikke rekordsomm­eren påvirke høsten.

– Det er ingen automatikk i at vaeret om våren og sommeren påvirker vaeret om høsten. Det vi vet er at klimaendri­ngene fører til mer ekstremvae­r, og det vil for høstens del bety at det blir mer nedbør i årene fremover, sier Andersen.

 ?? FOTO: STEIN BJØRGE ?? Sommeren fortsetter for Lucas Detlefsen Ryther (4) og Gustav Daub (3), som har fått is av snille besteforel­dre i Frognerpar­ken.
FOTO: STEIN BJØRGE Sommeren fortsetter for Lucas Detlefsen Ryther (4) og Gustav Daub (3), som har fått is av snille besteforel­dre i Frognerpar­ken.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway