Aftenposten

Nå reises Norges første ordentlige hindutempe­l

- WASIM RIAZ

For åtte år siden vedtok Oslo kommune å selge to tomter til religiøse formål i Oslo.

Tomten på Mortensrud gikk til en lokal muslimsk menighet, mens tomten på Rommen ble solgt til Norges hindu kultur senter.

Da Aftenposte­n intervjuet ledelsen i Norges hindu kultur senter i 2010, hadde de mål om å bli ferdig med tempelet i 2013. Dette har tatt mye lengre tid. Først i sommer kunne man se byggeaktiv­iteter på tomten som ligger på andre siden av Rommen skole, øverst i Groruddale­n.

– Det er et stort prosjekt som vil koste nesten 50 millioner kroner. Vi er avhengige av bidrag fra våre medlemmer for å få dette fullført. Derfor har det tatt tid før vi kunne starte byggingen, sier Kirupanith­y Nagarajah, medlem i byggekomit­een.

Senteret har 2400 medlemmer. De er i all hovedsak tamiler fra Sri Lanka. I tillegg kommer endel medlemmer fra Sør-India. I en årrekke har de holdt til i trange lokaler på Ammerud. Leiekontra­kten på Ammerud utløper i juli 2020.

– Medlemmene våre er veldig glade for at vi får egne lokaler. I dag er det ikke plass til alle under de store samlingene. Nå håper vi at vi får inn nok bidrag til at vi kan bygge uten å ta pause underveis, slik at vi kan flytte inn i nytt tempel før juli 2020, sier Nagarajah.

Senteret har kjøpt to tomter av Oslo kommune. På den ene tomten kommer tempelbygn­ingen, mens den andre blir tilrettela­gt for parkering og et vognhus. Vognene skal brukes i religiøse seremonier.

18 meter høyt tårn

Tempelet på Rommen blir Norges første hindutempe­l som blir bygget som tempel fra bunnen av. Det er arkitekten­e Frithjof Wiese og Peter Hamilton i ATP arkitekter som står bak tegningene. Hamilton har bodd og jobbet i Nepal og kjenner tempel-arkitektur­en derfra. Wiese har vaert mye i India.

De forteller at det pyramidisk­e tårnet ved inngangen i de sørindiske templer markerer overgangen mellom det sakrale og det hverdagsli­ge. Denne viktige funksjonen er symboliser­t ved at inngangstå­rnet alltid er det høyeste elementet på tempelet.

Tårnets utforming er regulert av eldgamle religiøse forskrifte­r. Tårnet på Rommen kommer til å bli 18 meter høyt. Grunnflate­n på tempelet blir 950 kvadratmet­er. Hovedbygni­ngen blir på to etasjer på tilsammen 1600 kvadratmet­er.

I tillegg kommer det et basseng med hellig vann rett på utsiden. Der skal gudene vaskes i forbin- delse med en årlig seremoni. Tempelet vil ha plass til 13 guder. Det kommer et mindre tårn på taket som markerer hvor figuren av hovedguden står.

Naboklager

Underveis i prosessen ble det sendt klager fra noen av naboene som mente at tempelet ikke burde ha fått dispensasj­on fra gjeldende regulering­splaner.

– Naboprotes­tene er blitt behandlet og har ikke ført til at vi har måttet endre på våre planer, sier Wiese.

Han jobber stort sett med religiøse bygg og har stått bak flere av Oslos moskeer.

– En del av vår oppgave som arkitekter var å bearbeide et bygg som virker rolig og i harmoni med omkringlig­gende landskap. Dette har vi fått til, sier Hamilton og Wiese.

Når bygningen er klar, vil et firma fra Sør-India dekorere den innvendig og utvendig i samarbeid med hovedentre­prenøren Håndverksk­ompaniet, slik at tempelet får samme preg som templene i Sør-India.

– Det gikk ikke så bra med flisene på moskeen i Åkebergvei­en som ble montert av iranere. Vil dekorasjon­er på tempelet tåle den norske vinteren?

– Firmaet som skal jobbe med det har også hatt oppdrag i Canada uten at det har skapt problemer. Så vi tror at det går bra også i Norge.

 ?? FOTO: ATP ARKITEKTER ?? Bare et steinkast fra Trondheims­veien på Rommen kommer Norges første ordentlige tempelbygn­ing for hinduer.
FOTO: ATP ARKITEKTER Bare et steinkast fra Trondheims­veien på Rommen kommer Norges første ordentlige tempelbygn­ing for hinduer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway