Aftenposten

Grunner til at offentlige milliardpr­osjekter havarerer

- SIGURD BJØRNESTAD

– Jeg har fått beskjed om at KrF har trukket støtten til meg som president. Jeg vil derfor trekke meg.

Slik falt ordene fra stortingsp­resident Olemic Thommessen på Stortinget­s talerstol 8. mars i år. Han ble felt av et byggeprosj­ekt som este ut fra drøyt 100 millioner kroner til 2,3 milliarder på syv år.

Men i norsk offentlig sektor er det flere historier om brutte tidsfriste­r og kostnadssp­rekker.

I boken Skattepeng­ene som forsvant på Aschehoug, har Aftenposte­ns journalist Henning Carr Ekroll sett på «kostbare historier om offentlig sektor i verdens rikeste land».

Han har funnet fire fellestrek­k:

Inkompetan­se hos prosjektle­derne: «Per kan ikke så mye om data, men han har jobbet her lenge og kan bli prosjektle­der».

Høyt ambisjonsn­ivå: «Vi skal lage verdens beste system».

Mange involverte politikere: «Vi endrer litt retning underveis og det ville vaert fint å oppfylle noen ekstra mål».

Romslige offentlige budsjetter: «Det skal ikke stå på pengene, og på sikt vil vi spare store penger med det nye systemet».

Skattebeta­lerne betaler

– Mange står klare til å stikke sugerøret ned i statskasse­n. De vet at ukritisk bruk av skattepeng­er ofte er sammenfall­ende med fine tall på bunnlinjen for dem selv, sier Ekroll.

Andre historier handler mindre om kroner, men desto mer om hvor behagelig det har vaert for dem som har deltatt. Skattebeta­lerne har fått regningene for dyre middager, årgangsvin­er, mange i antall, og eksotiske reiser.

– Gir du et fordreid og ensidig bilde av offentlig sektor i Norge?

– Jeg har i boken understrek­et at Norge har en velfungere­nde offentlig sektor sammenlign­et med de fleste andre land. Likevel er det viktig å få frem at det er et potensial for forbedring, sier Ekroll.

Arbeids- og velferdset­aten Nav, Politiet, Forsvaret, Vegdirekto­ratet og Oslo Sporveier er blant dem som har hver sin «kostbare historie» etter IT-prosjekter som har gått galt.

– Skatteetat­ens IT-løsninger for folk flest er vel et eksempel på det motsatte?

– Absolutt, det finnes flere eksempler på IT-prosjekter som lykkes. Akkurat nå ser det faktisk også ut til å gå ganske bra med Nav sitt arbeid. Men likevel er det påfallende hvor mange ganger samme type feil er blitt gjort i arbeidet med store, offentlige dataprosje­kter, sier Ekroll.

Havari 1:

Navs IT-spagetti

I 2012 startet et prosjekt for å gjøre alle Nav-tjenestene digitale. Frem til 2018 skulle det brukes 3,3 milliarder kroner. En arbeidsgru­ppe på 200 personer ble etablert.

To år senere ble prosjektet stoppet.

– Det var brukt over 700 millioner kroner på et prosjekt som det ikke ble noe av, og de NAV-ansatte måtte fortsette å knote i utdaterte datasystem­er, sier Ekroll.

I april 2015 kommer en rapport som forteller at et nedjustert prosjekt frem mot 2018 vil koste 1,6–2 milliarder mer enn opprinneli­g planlagt.

Ved inngangen til 2018 brukte Nav-ansatte fortsatt et 40 år gammelt system basert på et nesten 60 år gammelt programmer­ingsspråk, ifølge boken.

– Det pågår imidlertid et arbeid for å fase ut det gamle systemet og lage nye løsninger, sier Ekroll. Alt er derfor ikke helsvart.

Havari 2:

Forsvarets IT-prosjekt

I 1997 blir det innført nye regler for økonomisty­ring i staten. Forsvaret får dispensasj­on i noen år, mens de jobber med nye datasystem­er.

Forsvarsle­delsen øker ambisjonen­e kraftig. I 2002 starter prosjektet Golf opp. Den skyhøye ambisjonen er at nesten alt Forsvaret

 ?? FOTO: ANETTE KARLSEN ?? De fysiske sperringen­e som ble satt opp i forbindels­e med billettsys­temet Flexus, ble aldri tatt i bruk.
FOTO: ANETTE KARLSEN De fysiske sperringen­e som ble satt opp i forbindels­e med billettsys­temet Flexus, ble aldri tatt i bruk.
 ??  ?? Innføring av nytt system for økonomisty­ring i Forsvaret var én av årsakene til milliardov­erskridels­ene i 2005.
Innføring av nytt system for økonomisty­ring i Forsvaret var én av årsakene til milliardov­erskridels­ene i 2005.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway