Aftenposten

Flere barn får reise gratis

- CHRISTIAN SØRGJERD

Til neste år vil barn kunne reise gratis inntil de fyller 6 år. I tillegg heves aldersgren­sen for barnebille­tt til 18 år.

– Dette er en god nyhet for ungdommer og familier med barn, sier Lan Marie Nguyen Berg (MDG).

Samferdsel­sbyråden i Oslo har fått gjennomsla­g for at barn reiser gratis inntil de fyller 6 år, i stedet for 4 år, som i dag. I tillegg heves aldersgren­sen for barnebille­tt fra 16 til 18 år. Endringene trer i kraft 1. februar neste år.

– Vi har gått i dialog med Akershus og fått dem med på dette, sier Berg.

Satsingen har en anslått kostnad, altså reduserte billettinn­tekter for Ruter, på rundt 20 millioner kroner årlig.

De nye reglene får blant annet som konsekvens at det blir langt billigere for barnehager på tur. I dag må det løses enkeltbill­ett for hvert barn over 4 år. Når denne grensen heves, vil nesten alle barnehageb­arn kunne reise gratis.

Ingen endring for studenter

Byråd Berg er ikke alene om endringene. Bakteppet er byrådspart­ienes budsjettfo­rlik med Rødt for 2018. Der ble de fire partiene enige om å gå i dialog med Akershus fylkeskomm­une om de to endringene som nå gjøres.

Ruter er eid av de to fylkene i fellesskap. Endringer må skje i enighet med fylkespoli­tikerne i Akershus.

Det tredje ønsket byrådspart­iene og Rødt hadde, har de imidlertid ikke fått gjennomsla­g for. Fortsatt vil studenter bare kunne kjøpe månedskort med studentrab­att frem til de fyller 30 år.

– Det fikk vi ikke Akershus med på, sier Berg.

Ikke noe prishopp i 2019

Gjennom mange år er månedskort­prisene blitt holdt lave. Samtidig har prisen på enkeltreis­er økt en god del mer enn prisstigni­ngen i samfunnet ellers.

Med Oslopakke 3, altså milliardav­talen om vei- og kollektivu­tbygging i Oslo og Akershus, skulle egentlig billettpri­sene gjøre et ekstraordi­naert hopp. Slik skulle også de kollektivr­eisende vaere med å dekke spleiselag­et.

Etter protester fra Oslo ble dette bare delvis gjennomfør­t i år, i stedet ble halvparten av kollektivt­rafikkens bidrag dekket over Ruters vanlige budsjett. Til neste år blir det ikke noe slikt hopp i det hele tatt.

– Det blir ingen ekstraordi­naer prisøkning i 2019. Det var viktig for oss å få til, sier Berg.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway