Aftenposten

Sauekjøtt blir pelsdyrfôr

-

På grunn av store mengder sauekjøtt på regulering­slager, har Omsetnings­rådet gitt Nortura klarsignal til å selge 1.000 tonn sauekjøtt til pelsdyrfôr, skriver Nationen.

Prisen er på 25,75 kroner pr. kilo, tilsammen naermere 26 millioner kroner for sauenaerin- gen. Til sammenlign­ing ville det kostet 33 kroner kiloet å destruere kjøttet. Det viser tall fra beregninge­r som Nortura har laget på oppdrag av Landbruksd­epartement­et.

Lederen i Norges Pelsdyrals­lag, Bertran Trane Skadsem, mener dette viser litt av nytten landbruket har av pelsdyrnae­ringen.

– Tallene som er lagt frem viser at pelsdyrnae­ringen sparer sauebønden­e for over 7 millioner kroner. Det er ingen tvil om at det kommer godt med for sauefolket slik situasjone­n er i dag, sier han til avisen.

Skadsem kaller pelsdyrnae­ringen en ventil for landbruket og naeringsmi­ddelindust­rien.

– Når noe går galt, enten det er i produksjon av meieriprod­ukter eller død fisk, så er pelsdyrnae­ringen er renovatør. I tillegg blir det skapt verdier gjennom eksport av pelsdyrski­nn. Det er en vinn-vinn-situasjon, sier han. (NTB) Antallet registrert­e arbeidsløs­e gikk ned med 1300 personer fra juli til august, viser sesongjust­erte tall fra Nav.

– De ferske Nav-tallene viser faerre ledige i august. Hovedbilde­t er at vi har hatt stabil ledighet gjennom sommeren 2018, sier arbeids- og sosialmini­ster Anniken Hauglie.

Ved utgangen av august er det registrert 67.000 helt arbeidsled­ige hos Nav, noe som er lavere enn det var for ett år siden. Nedgangen er på 6.800 personer sammenlign­et med august i fjor. Ledigheten har dermed gått ned fra 2,7 prosent av arbeidssty­rken til 2,4 prosent.

(NTB)

 ??  ??
 ?? FOTO: PAULKLEIVE­N,NTB SCANPIX ??
FOTO: PAULKLEIVE­N,NTB SCANPIX

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway