Aftenposten

I 2009 samlet han inn 9000 kr for å redde klubben. Torsdag sørget han for 50 millioner.

Ole Jørgen Halvorsen (30) på Sarpsborg 08 trodde aldri han skulle få oppleve det som skjedde torsdag kveld i Israel.

- KURT B. M. HAUGLI Gardermoen

At Sarpsborg 08 skulle bli en klubb med en karriere i Europa, var det få som trodde i 2009.

Den tidligere nederlands­ke stjernen Aron Winter brettet ut lappen som lå i kulen. Han så rett inn i kameraene på Grimaldi Forum i Monaco og leste opp: «Sarpsborg 08».

Blikket til Winter traff et tyvetalls fotballspi­llere fra Sarpsborg som trøtt, men dannet hadde satt seg til rette foran storskjerm­en på et konferanse­rom på et flyplassho­tell ved Gardermoen.

Klokken 06 i går morges landet laget på flyplassen etter å ha stått for en aldri så liten fotballbra­gd. Sarpsborg 08 var i Europa Leagues gruppespil­l på dramatisk vis, tross 1–2 tapet mot Maccabi Tel Aviv kvelden før. Motstander­ne var nå klare. Besiktas, Genk og Malmö.

En hel by skulle i går prøve å forstå at den lille klubben deres skal ut i Europa for å spille fotball mot de store.

– Jeg blir nesten litt rørt av å tenke på det og snakke om det. Det handler om familie, venner, hele byen. Det er sykt.

Utviklet seg i hjembyen

Det sier Ole Jørgen Halvorsen. Han er ekte sarping. Den eneste som har gått stigen i samarbeids­klubbene og som utviklet seg til å bli en god fotballspi­ller i hjembyen. Da var det på mange måter riktig at det var han som satte inn straffemål­et ti minutter før slutt. Målet som gjorde at laget gikk videre på bortemålsr­egelen. Målet som sørger for at klubben får en merinntekt på et sted mellom 40 og 50 millioner kroner.

– Det har kokt siden kampslutt. Det er et helt utrolig engasjemen­t. Jeg har fått med meg at mamma fikk kake på jobben og ble takket for at hun hadde bidratt med genmateria­le til suksessen. Det er jo helt kaos, gliser Halvorsen.

Fotball-Europas ytterpunkt­er

Men det kaoset får ikke Halvorsen og de andre lagkamerat­ene med seg.

Torsdag: Maccabi Tel Aviv. Søndag: Bodø/Glimt.

I løpet av fire dager skal Sarpsborg besøke to av de ytterste utkanter i Fotball-Europa. I morgen venter Eliteserie­kamp i Bodø. Derfor ble det ikke tid til å reise hjemom for å nyte den historiske seieren. Med et chartret fly landet de på Gardermoen ved 06-tiden i går morges. Det ble flyplassho­tell i to dager og en trening i nabolaget før turen går rett til Bodø i ettermidda­g. En gang natt til mandag er de tilbake i hjembyen.

Måtte på tiggerferd

Ingenting av dette er en selvfølge. Det er mindre enn ti år siden klubben var i ferd med å gå konkurs. Ole Jørgen Halvorsen var med den gang også.

I 2009 fikk spillerne beskjed fra klubben. Det er helt tomt i kassen. «Vi står i fare for å gå konkurs.» Spillerne hadde en grei bonusordni­ng. Seg imellom ble de enige om å kutte den før de gikk i møte med ledelsen.

Da fikk de beskjed om bonusen for lengst var kuttet. Grunnlønne­n måtte kappes. Spillere og klubb ble enige om et kutt på 20

prosent. Det var likevel ikke nok.

– Vi måtte ut og samle inn penger. Vi spillere gikk fra dør til dør i små bedrifter lokalt for å få inn penger. Vi klarte å få inn rundt 9–10.000 kroner hver. Noen rundt klubben lånte penger for å bidra. Jeg og flere ble solgt, og det berget klubben, den gang, forteller Halvorsen.

Kontrasten er stor til det beløpet Ole Jørgen Halvorsen samlet inn til klubben i det 80. minutt på stadion i Netanya torsdag kveld. Flere titalls millioner vil renne inn på klubbens kontoer før Europaeven­tyret er over.

Turte ikke drømme

– Jeg visste at jeg skulle ta straffe hvis det ble straffe. Tanken hadde streifet meg tidligere på dagen og dagen før: «Tenk om det skulle skje at vi får straffe i det 80. eller 90. minutt.» Og så av en eller annen merkelig grunn skjer det. Akkurat der og da måtte jeg bare stenge alt ute. – Klarte du det, synes du?

– Ja det klarte jeg.

– Var det tøft?

– Jaaa, samtidig var jeg så sykt sliten. Det var bare å gjøre det man har gjort før, og hvis det ikke funker, så funker det ikke.

Det funket. Han har gjort noe som han og hele Fotball-Norge knapt trodde var mulig.

– Jeg drømte om at vi fikk vaere med noen runder i kvalifiser­ingen. Men at vi skulle ta det helt inn i gruppespil­let, det hadde jeg aldri turt å drømme om.

Pengene i kassen

Sarpsborg er etter hvert blitt kjent som en klubb som ikke flyr høyt tross en viss suksess i Eliteserie­n de siste par årene. Trener Geir Bakke får ros fra alle kanter. Han har ikke tenkt å ta av og innrømmer gjerne at de fikk kjørt seg mot israelsk motstand torsdag kveld.

– Det var en periode der hvor vi hele tiden var der ballen hadde vaert, kommentere­r han fleipete.

Han er vant med trang økonomi, han er beskjeden i sine krav og har vaert nødt til å innrette alt klubben gjør til begrensede ressurser.

Nå kan han tenke litt større tanker, men han har ikke tenkt å ta av.

– Jeg er en liten brikke i en klubb som fungerer. Pengene får ben å gå på. Vi må utvikle klubben videre. Vi må vekte hvor vi bruker penger. Der må vi vaere flinke, og det har vi vaert så langt. Så får vi se på hva vi gjør med lønnsstruk­turen i klubben, sier han og slår fast at dette bestemmer klubbens ledelse.

Vil ikke vaere turist

Trener Bakke synes det er greit at Sarpsborg 08 skal møte motstand som kan vaere overkommel­ig når det blir snakk om belgisk, svensk og tyrkisk motstand i gruppespil­let. Å havne i gruppe med Lazio, Marseille og Eintracht Frankfurt ville blitt verre.

– Da hadde vi nok blitt litt sånne turister i Europa League. Nå er vi med. Vi skal bite fra oss.

Jeg blir nesten litt rørt av å tenke på det og snakke om det. Det handler om familie, venner, hele byen. Det er sykt. Sarping og fotballspi­ller Ole Jørgen Halvorsen (30)

 ?? FOTO: JON OLAV NESVOLD, BILDBYRÅN NORWAY/NTB SCANPIX ?? – Jeg tenkte ikke på noe som helst. Jeg bare gjorde det jeg skulle gjøre, sier Ole Jørgen Halvorsen. En ekte sarping som sendte Sarpsborg ut i gruppespil­let i Europa League med en straffesco­ring 10 minutter før slutt.
FOTO: JON OLAV NESVOLD, BILDBYRÅN NORWAY/NTB SCANPIX – Jeg tenkte ikke på noe som helst. Jeg bare gjorde det jeg skulle gjøre, sier Ole Jørgen Halvorsen. En ekte sarping som sendte Sarpsborg ut i gruppespil­let i Europa League med en straffesco­ring 10 minutter før slutt.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway