Aftenposten

Dette har skjedd:

-

8. JUNI 2017: Stortinget vedtar en regionrefo­rm der Troms og Finnmark skal slås sammen, mens Nordland skal fortsette alene.

29. NOVEMBER 2017: Etter flere forhandlin­gsmøter bryter Finnmark og Troms samarbeide­t. Finnmark trakk seg etter å ha tapt kampen om å få like mange medlemmer som Troms i den såkalte fellesnemn­da, organet som skal lede sammenslåi­ngen.

15. FEBRUAR 2018: Knut Storberget samler partene på Gardermoen og forhandler frem en avtale de to fylkesordf­ørerne signerer. Ifølge vedtaket skulle fylkesmann­sembetet legges til Vadsø og fylkeskomm­unen til Tromsø, med en stor administra­sjon i Vadsø.

13 MARS: Fylkesting­et i Finnmark forkaster den fremforhan­dlede avtalen og vedtar en folkeavste­mning om saken.

14 MAI 2018: Finnmark arrangerer folkeavste­mning, der spørsmålet er ja eller nei til sammenslåi­ng. 87 prosent stemmer nei.

21. JUNI 2018: Fylkesting­et vedtar ikke å oppnevne medlemmer til fellesnemn­da som skal fullføre sammenslåi­ngen. Regjeringe­n svarer med en instruks som gjør nemnda beslutning­sdyktig likevel.

20. AUGUST 2018: Monica Maeland har innkalt partene til møte i Oslo. Finnmark møter ikke. Maeland vil nå avvente en eventuell beslutning fra Stortinget om ny behandling av saken.

21. AUGUST: Venstre åpner for at Finnmark kan forbli et eget fylke, men med faerre oppgaver enn de andre. Det setter sinnene i kok i andre sammenslåt­te fylker som vil ha flest mulig oppgaver overført fra staten.

23. AUGUST: Et flertall i Akershus åpner for omkamp om det gigantiske Viken-fylket hvis Finnmark får stå alene.

31. AUGUST: Et flertall i fellesnemn­da for Viken ønsker å legge sammenslåi­ngen på is til Stortinget har behandlet reformen i høst.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway