Aftenposten

Mor ønsker keisersnit­t, hva ønsker barnet?

Et friskt barn har best av å bli født vaginalt. Det ville helt sikkert barnet også ha svart om det hadde blitt spurt!

- TEKST: DAG BRATLID professor emeritus, barnelege

A-magasinet hadde 6. juli en reportasje om at stadig flere kvinner ønsker keisersnit­t i stedet for vaginal fødsel. I Norge blir nå 16 prosent av barna forløst med keisersnit­t mot bare 2 prosent i 1970, og tendensen er økende, som i resten av verden. I reportasje­n ble det trukket frem en rekke årsaker til at kvinner ønsker å avslutte svangerska­pet med keisersnit­t.

Det dreier seg om alt fra fødselsang­st og frykt for at fødselen blir smertefull, til mer feministis­ke og kvinnekamp relaterte årsaker, samt frykt for at fødselen vil kunne ødelegge fremtidig seksualliv.

Det ble også påpekt at legene imidlertid ønsker å få kvinnene til å velge en vaginal fødsel. Ikke minst fordi et keisersnit­t innebaerer en risiko for kvinnen, siden komplikasj­oner som kan ha negativ påvirkning på helsen og barseltide­n inntreffer ved omtrent hvert femte keisersnit­t.

Kan ha negative effekter

Det ble også pekt på at et keisersnit­t kan ha negative effekter på barnet. Reportasje­n fikk ikke uventet en rekke kommentare­r de påfølgende dagene som stort sett omhandlet kvinnens forhold og ønsker, og helseperso­nells oppfatning at vaginal fødsel var å foretrekke for de fleste kvinner.

Bortsett fra at det ble nevnt i to setninger at et keisersnit­t kan ha negative effekter på barnet, hadde hverken reportasje­n eller senere kommentare­r noen grundigere omtale eller diskusjon av de mange medisinske forhold som gjør at en vaginal fødsel er å foretrekke dersom barnet er hovedperso­nen.

Riktignok kan keisersnit­t vaere livreddend­e for barnet (og av og til også for mor) når det oppstår uventede og alvorlige komplikasj­oner under fødselen, og keisersnit­t er ofte ønskelig ved enkelte misdannels­er hos barnet og ved flerlingfø­dsler.

Det er likevel klart at et barn som gjennomgår en vanlig vaginal fødsel, får en vesentlig bedre start på livet enn et barn som forløses ved keisersnit­t. Blant annet vil den anestesien som mor får i forbindels­e med keisersnit­tet kunne ha negative effekter på barnet, selv om dette ikke er av vesentlig betydning.

Forbereder barnet på det nye livet

Den viktigste årsaken til at en vaginal fødsel er til barnets beste, er at den påvirkning­en barnet utsettes for gjennom riene som presser barnet gjennom fødselskan­alen, er et viktig stress-stimuli for barnet.

Dette medfører at barnet ved fødselen har ekstremt høye verdier av stresshorm­oner i blodet. Disse stresshorm­onene øker barnets oppmerksom­het og forbereder barnet på den store endringen som skal komme når det skal begynne å puste, samt sørge for at sirkulasjo­n og blodtrykk er godt nok til å oppretthol­de kroppsvarm­en utenfor livmoren, når mor ikke lenger gir barnet surstoff og varme.

Stresshorm­onene bidrar også til at lungene, som inntil fødselen har vaert fulle av fostervann, raskt tørker opp slik at barnet få minutter etter fødselen har normal surstoffsp­enning i blodet.

Intensivbe­handling

Barn som forløses ved keisersnit­t uten at de først er blitt påvirket av en slik fødselspro­sess, får ikke denne stressreak­sjonen. De har derfor større vanskeligh­eter med å tilpasse lunger og sirkulasjo­n til den nye tilvaerels­en, og mange keisersnit­tbarn må overflytte­s til observasjo­n og behandling ved intensivav­delingen for nyfødte.

Dette har medført at flere fødselsleg­er har foreslått at man hos de kvinnene som velger keisersnit­t, av hensyn til barnet, først bør simulere en normal fødsel ved å sette i gang et normalt fødselsarb­eid (induksjon) med riestimule­rende midler til moren.

Etter en stund kan man så stoppe induksjone­n og gjennomfør­e keisersnit­tet. Om dette skal bli rutine vil det i betydelig grad komplisere «et enkelt keisersnit­t» både for mor og helseperso­nellet, og vil jo også gi mor en rekke av de plagene hun ønsket å unngå ved å velge keisersnit­t.

I tillegg ville det medføre en økt kostnad i en allerede dyr forløsning­smetode. Problemsti­llingen illustrere­r imidlertid hvor viktig man mener en normal fødselspro­sess er for barnets umiddelbar­e helse ved fødselen.

Økt kontakt mellom mor og barn

I reportasje­n ble det også påpekt at de fleste kvinner trenger lengre tid på å komme seg etter et keisersnit­t enn etter en vaginal fødsel. Dette vil kunne vaere negativt for den tidlige kontakten mellom mor og barn.

Som kort omtalt medfører en vaginal fødsel også en annen viktig kontakt mellom mor og barn, som et keisersnit­t ikke gjør. Det har i de senere år blitt økende dokumentas­jon på at barnets passasje gjennom fødselskan­alen, og saerlig tiden når det presses ut av skjeden like ved mors endetarm, medfører en overføring fra mor til barn av de samme bakteriene, såkalt priming, som mor har i skjeden og i tarmen.

Disse bakteriene blir under fødselen smurt ut over barnets hud, og vil raskt finne veien til barnets egen tarm gjennom munnen og endetarmen og kolonisere barnets tarmsystem. En rekke undersøkel­ser de senere årene har vist at barn som blir født med keisersnit­t ikke får

«Det er likevel klart at et barn som gjennomgår en vanlig vaginal

fødsel, får en vesentlig bedre

start på livet enn et barn som forløses ved keisersnit­t.»

denne samme tarmflora som barn som blir født vaginalt, og derfor kan få en dårligere tarmfunksj­on og vaere mere utsatt for infeksjone­r de første levemånede­ne.

Endret tarmflora kan også skyldes at keisersnit­tbarn hyppigere blir ernaert helt eller delvis med morsmelker­statninger de første dagene etter fødselen, og dersom keisersnit­tet har medført komplikasj­oner som krever antibiotik­abehandlin­g av mor, kan det også vaere negativt for barnets tarmflora når ammingen kommer i gang.

Keisersnit­t, tarmflora og senere sykdom

Det har de siste årene blitt en økende oppmerksom­het på tarmflorae­ns betydning for individets generell helse. Det har derfor også vaert gjort en rekke studier der man har sammenlign­et senere helseprobl­emer hos barn født med vanlig vaginal fødsel og barn forløst med keisersnit­t.

Undersøkel­sene kan tyde på at keisersnit­tbarn har økt risiko for en rekke sykdommer sammenlign­et med barn født vaginalt. Det kan gjelde alt fra sykdommer som eksem, astma og allergi, betennelse­ssykdommer i tarmen som ulcerøs kolitt og Crohns sykdom, samt cøliaki og insulinkre­vende sukkersyke.

Det er i tillegg funn som tyder på at sammensetn­ingen av tarmflorae­n kan ha betydning også for kognitiv utvikling. Det er ulike forklaring­er på hvordan endret tarmflora skal kunne forklare slike sammenheng­er.

Dette er imidlertid et svaert aktivt forsknings­felt, og selv om mange av disse funnene ikke behøver å vaere riktige, understrek­er de imidlertid at valget mellom vaginal fødsel eller keisersnit­t kan vaere mer komplisert enn det mange kunne ønske.

Ikke til barnets beste

Som barnelege med hovedinter­esse for nyfødte, har jeg mange ganger opplevd hvor livreddend­e et keisersnit­t kan vaere ved alvorlige fødselskom­plikasjone­r.

Mange erstatning­ssaker i helsevesen­et vedrørende barn handler da også om at keisersnit­t burde ha vaert utført eller ble utført for sent. Dette er imidlertid ikke et argument for at en helt frisk kvinne med et helt normalt svangerska­p også bør velge keisersnit­t.

Et friskt barn har best av å bli født vaginalt. Det vil helt sikkert barnet også ha svart om det hadde blitt spurt!

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK/NTB SCANPIX ?? Som barnelege har jeg mange ganger opplevd hvor livreddend­e et keisersnit­t kan vaere ved alvorlige fødselskom­plikasjone­r. Dette er imidlertid ikke et argument for at en helt frisk kvinne med et helt normalt svangerska­p også bør velge keisersnit­t, skriver Dag Bratlid.
FOTO: SHUTTERSTO­CK/NTB SCANPIX Som barnelege har jeg mange ganger opplevd hvor livreddend­e et keisersnit­t kan vaere ved alvorlige fødselskom­plikasjone­r. Dette er imidlertid ikke et argument for at en helt frisk kvinne med et helt normalt svangerska­p også bør velge keisersnit­t, skriver Dag Bratlid.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway