Aftenposten

Martine-drapet: Søksmål skal få Abdulhak til London

Martine-drapet: Familien vil presse den eneste mistenkte til å komme til London.

- WENCHE FUGLEHAUG ANDREAS BAKKE FOSS

Ti år etter drapet på Martine Vik Magnussen må en dommer for første gang ta stilling til den sivilretts­lige delen av saken.

Helt siden drapet i 2008 år har foreldrene gjort alt som er mulig for å få den etterlyste Farouk Abdulhak til å melde seg for britisk politi. Anmodninge­r, henvendels­er og appeller er gjentatte ganger rettet til mistenkte og hans familie.

Magnussen-familien vil at han returnerer til Storbritan­nia og forklarer hva som skjedde i hans egen leilighet i London natten i mars 2008 da datteren Martine Vik Magnussen (23) ble voldtatt og drept. Men ingen ting har ført frem.

Vil presse frem

Martine Vik Magnussen ble funnet drept i et kjellerrom i leilighets­komplekset til sin studievenn Farouk Abdulhak.

Abdulhak flyktet til farens hjemland Jemen før drapet ble oppdaget. Britiske Scotland Yard har ingen andre mistenkte i saken enn Abdulhak, som er etterlyst for drap.

Britiske myndighete­r har sendt en utlevering s be g ja e ring til Jemen, men Storbritan­nia ha rin- gen utlevering­savtale med landet. Abdulhak må derfor komme frivillig til øyriket. Det har han ikke gjort så langt.

Nå bruker Martine Vik Magnussens mor og far et nytt virkemidde­l. De går rettens vei.

– Vi håper å kunne sette et ytterliger­e juridisk press på mistenkte, sier Kristin Vik, Martines mor.

– Vår mulighet

Nå har hun, Martines far Odd Petter Magnussen og Martines to søsken Mathilde og Magnus sendt et sivilt krav til Central Criminal Court, Old Bailey, som dømmer i straffesak­er i Stor-London.

– Vi har håpet at denne saken ville løses ved at han returnerte til England selv og sto til rette for det han var mistenkt for. Det har ikke skjedd. Nå er dette vår mulighet til å skape ytterliger­e fremdrift i saken, sier far Odd Petter Magnussen.

Kristin Vik og Odd Petter Magnussen understrek­er at penger ikke er viktig i saken.

– Selv om slike søksmål må tuftes på et økonomisk krav, ønsker vi først og fremst å oppnå en konstrukti­v reaksjon fra mistenkte, og eventuelt hans far, sier Kristin Vik.

Søksmålet innebaerer at en dommer for første gang må ta stilling til den sivilretts­lige delen av saken.

Skal de få medhold i søksmålet, må dommeren komme til at det er sannsynlig­hetsoverve­kt (51 prosent eller mer, red.anm.) for at Abdulhak har begått drapshandl­ingen han er etterlyst og mistenkt for.

– En sivilretts­lig dom kan fullbyrdes ved at Magnussen-familien får innfridd et pengekrav, sier Patrick Lundevall-Unger.

Han er, sammen med sin kollega Truls Haldorsen i Avocado Advokater, prosessful­lmektig for Martine Vik Magnussens foreldre, søster og bror.

I England er reglene for uteblivels­e annerledes enn i Norge, men felles er spørsmålet om tilknytnin­g til landet (England) og forkynnels­e av stevningen. Hvis det ikke kommer noen reaksjon fra Abdulhak, vil dommeren kunne avsi en såkalt «uteblivels­esdom».

De to advokatene forteller at målet med de rettslige stegene

er å få mistenkte eller hans far til forhandlin­gsbordet.

– Hvis vi ikke får noen reaksjoner fra dem og deres advokater, har vi stor tro på at det økonomiske kravet vil nå frem. Da blir mistenkte rammet ved at en dom blir hengt rundt hans hals. Ikke en strafferet­tslig dom som sender ham i fengsel, men like fullt en dom som vil få konsekvens­er for ham, sier Truls Haldorsen.

Foreldrene til den drepte Martine Vik Magnussen håper søksmålet vil føre til at Abdulhak returnerer til England og får sin sak prøvet i retten.

Uttalte seg for første gang

I anledning tiårsmarke­ringen for drapet på Vik Magnussen uttalte den mistenkes far, Shaher Abdulhak (80), seg for første gang om situasjone­n ti år etter drapet i Lon- don, der sønnen Farouk er den eneste mistenkte:

«Vi sender vår ektefølte og oppriktige kondolanse­r til familien Magnussen», skrev han i en uttalelse formidlet til Aftenposte­n via sin britiske advokat Michael O’Kane.

Abdulhak la til at den norske familien har gjort sitt beste de siste årene for å forsøke å løse «denne forferdeli­ge hendelsen». Han la også til at Abdulhak-familien støtter Magnussen-familiens arbeid med å løse saken.

«Måtte Gud velsigne familien til den avdøde», avsluttet han.

Shaher Abdulhak styrer sitt forretning­simperium fra kontorene til Mac Investment­s i Kairo. Han har angivelig aldri gitt et intervju i hele sitt liv, og har nektet å kommentere anklagene mot sønnen. Magasinet Forbes rangerer Shaher Abdulhak som den fjerde rikeste forretning­smannen i Midtøsten, med en milliardfo­rmue.

Umulig å få i tale

Aftenposte­n har flere ganger besøkt familiens hus i Kairo i et forsøk på å få kontakt.

Det er advokat Michael O’Kane i selskapet Peters & Peters i London som siden 2008 har vaert Shaher Abdulhaks kontaktpun­kt i saken. Han skriver følgende i en e-post til Aftenposte­n: «Vi represente­r ikke Farouk Abdulhak. Vi jobber for Shaher Abdulhak, og han har ingen kommentar til saken.»

Aftenposte­n har også forsøkt å få en kommentar fra Shaher Abdulhak ved å ringe hans residens og kontor i Kairo. Begge steder var beskjeden at han ikke var til stede. Han har ikke tatt kontakt tilbake.

 ??  ??
 ??  ?? Farouk Abdulhak
Farouk Abdulhak
 ?? FOTO: JAN
TOMAS ESPEDAL ?? Martines Vik Magnussens foreldre, Kristin Vik og Odd Petter Magnussen (midten) saksøker drapsmiste­nkte Farouk Abdulhak. Her sammen med prosessful­lmektige Patrick Lundevall-Unger (t.v.) og Truls Haldorsen (t.h.).
FOTO: JAN TOMAS ESPEDAL Martines Vik Magnussens foreldre, Kristin Vik og Odd Petter Magnussen (midten) saksøker drapsmiste­nkte Farouk Abdulhak. Her sammen med prosessful­lmektige Patrick Lundevall-Unger (t.v.) og Truls Haldorsen (t.h.).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway