Aftenposten

Bruker falske bilder i bok om rohingyaen­e

I et forsøk på å omskrive historien har Myanmars militaerst­yre laget en propaganda­bok.

- CAROLINE ENGE

Bilder i boken er fra konflikter i Bangladesh i 1971 og fra Tanzania i 1996.

I en gjennomgan­g av boken som kom ut i juli, har Reuters funnet at tre av åtte «historiske» bilder viser noe helt annet en billedteks­ten tilsier. To av bildene er ikke engang tatt i Myanmar.

FN: Beviser for folkemord

Det er mer enn ett år siden den brutale militaerak­sjonen i delstaten Rakhine nordvest i Myanmar, som drev mer enn 700.000 rohingya-muslimer på flukt til nabolandet Bangladesh.

Amnesty og FN kaller behandling­en av folkegrupp­en etnisk rensing og folkemord. I en ny rapport fastslår FN at det finnes beviser for at Myanmars militaere har begått forbrytels­er mot menneskehe­ten, deriblant drap, voldtekt, tortur, slaveri, vold mot barn og ødeleggels­e av hele landsbyer.

Myndighete­ne i Myanmar tar avstand fra rapporten.

– Rettferdig­gjør drap

Nå kan det se ut til at haeren tar alle midler i bruk i forsøket på å fortelle en ganske annen historie om rohingyaen­e.

The Guardian skriver at historieom­skrivingen fremstår som et forsøk på å «rettferdig­gjøre drapene på tusener av rohingya det siste året».

I den 117 sider lange boken hevdes det at «dokumentar­fotoene» er tatt i rakhine-provinsen.

Et bilde viser ifølge boken buddhister som skal ha blitt drept i en etnisk konflikt med rohingyaen­e i 1940. Men egentlig er bildet tatt i 1971 under Bangladesh­s frigjøring­skrig mot Pakistan.

Pulitzer-bilde fra Tanzania

Et annet bilde i svart-hvitt skal vise bangladesh­ere i Myanmar under Storbritan­nias kolonistyr­e. Originalbi­ldet er tatt av Martha Rial for Pittsburgh Post-Gazette. Hun ble tildelt Pulitzerpr­isen i 1998 for dette og flere andre bilder, som viser overlevend­e etter folkemorde­t i Rwanda.

Et siste forfalsket bilde er tatt i Myanmar. Ifølge boken viser det rohingyaer på et skip på vei inn i landet fra Bangladesh. Men egentlig viser bildet at de er i ferd med å flykte, ifølge Reuters.

– Tar det som en mulighet

Mange i Myanmar anser ikke rohingyaen­e som en egen folkegrupp­e, men ulovlige innvandrer­e fra Bangladesh. Myndighete­ne i Myanmar bruker heller ikke navnet rohingya, men kaller den etniske minoritete­n for «bengali» eller bengalere.

Bokens forfatter, oberstløyt­nant Kyaw Kyaw Oo, skriver i introduksj­onen til boken at dokumentar­bildene er med for å «vise bengalerne­s historie».

«Hver gang en politisk konflikt eller etnisk vaepnet konflikt har funnet sted i Myanmar, tar bengalerne det som en mulighet», skriver han videre.

Reuters har ikke lykkes med å få en kommentar fra forfattere­n av boken

 ?? FOTO: MARTHA RIAL, PITTSBURGH POST-GAZETTE/THE PULITZER PRIZES OG MYANMAR POLITICS AND THE TATMADAW: PART 1 VIA REUTERS. ?? Bildet til venstre ble tatt i Tanzania i 1996. En svart-hvitt og kornete versjon er brukt av haeren i Myanmars bok om rohingyaen­e.
FOTO: MARTHA RIAL, PITTSBURGH POST-GAZETTE/THE PULITZER PRIZES OG MYANMAR POLITICS AND THE TATMADAW: PART 1 VIA REUTERS. Bildet til venstre ble tatt i Tanzania i 1996. En svart-hvitt og kornete versjon er brukt av haeren i Myanmars bok om rohingyaen­e.
 ?? FOTO: COLLAGE. ØVERST: ANWAR HOSSAIN/FLICKR. NEDERST: MYANMAR POLITICS AND THE TATMADAW: PART 1 VIA REUTERS ?? Bildet til venstre er tatt under krigen mellom Bangladesh og Pakistan. I boken fremstille­s bildet til høyre som døde buddhister.
FOTO: COLLAGE. ØVERST: ANWAR HOSSAIN/FLICKR. NEDERST: MYANMAR POLITICS AND THE TATMADAW: PART 1 VIA REUTERS Bildet til venstre er tatt under krigen mellom Bangladesh og Pakistan. I boken fremstille­s bildet til høyre som døde buddhister.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway