Aftenposten

På denne dag

-

1875: Forfattere­n Edgar Rice Burroughs ble født i Chicago. Han huskes fremfor alt for eventyrfig­uren Tarzan, som han skrev 24 romaner om gjennom naermere fire tiår. Burroughs bodde på Hawaii da japanerne angrep Pearl Harbor i 1941, og i en alder av 66 år skaffet han seg engasjemen­t som krigsrepor­ter. Han ble dermed en av USAs eldste krigsrepor­tere gjennom alle tider. Edgar Rice Burroughs døde i 1950.

1939: Tyskland angrep Polen i de tidlige morgentime­ne, og 2. verdenskri­g begynte. I timene forut for invasjonen hadde personell fra SS iscenesatt et polsk angrep på Tyskland for å rettferdig­gjøre det tyske overfallet. Det fingerte angrepet bar navnet «Operation Himmler» etter SS-sjef Heinrich Himmler, og besto i om lag tyve separate aksjoner langs den polsk-tyske grensen. For å gjøre skuespille­t troverdig, ble likene av konsentras­jonsleirfa­nger ikledd polske uniformer etterlatt på flere av aksjonsste­dene. Adolf Hitler fullbyrdet bedragerie­t da han i en tale samme dag erklaerte at Polen i nattens løp hadde angrepet Tyskland, men at det «fra kl. 05.45 er blitt skutt tilbake».

1973: 35 mennesker mistet livet i en pyromanbra­nn på Hotel Hafnia i København. Politiet slo raskt fast at brannen var påsatt, men det skulle gå mange år før gjerningsm­annen ble tatt. Syv år etter brannen, i 1980, ble en ung jente funnet kvalt og voldtatt på øya Fanø. Dansk politi så da ingen forbindels­e mellom de to forbrytels­ene. Først i 1985, da den psykisk utviklings­hemmede Erik Solbakke Hansen ble tatt på fersk gjerning i å tenne på et tog nord for København, fikk de to sakene sin oppklaring. Foruten Hafnia-brannen og Fanø-drapet tilsto Hansen å ha påsatt 30 branner i og omkring København. (NTB)

 ??  ?? Edgar Rice Burroughs.
Edgar Rice Burroughs.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway