Aftenposten

Ansatte ved Sveriges bibliotek utstyrer seg med voldsalarm, og åpningstid­ene må innskrenke­s

- Aftenposte­n i Åmål, Sverige

– Biblioteke­ne speiler samfunnet, mener Madeleine Eriksson.

Det er fortsatt sol da biblioteka­r Madeleine Eriksson låser dørene til Åmåls kommunale bibliotek denne tirsdags ettermidda­gen, selv om klokken bare er 17.00. Å ha åpent utover kvelden er ikke lenger mulig. Det er blitt for farlig, for ubehagelig.

Eriksson tar sin faste runde for å sjekke at alle besøkende er ute. Et par 14 år gamle jenter har gjemt seg i et hjørne i biblioteke­ts annenetasj­e, men blir jaget ut.

Bortsett fra brennmerke­r i en lenestol og et hull i vinduet i barneavdel­ingen er det ikke mange spor etter kaoset som har rådet på biblioteke­t de siste årene. Trusler mot biblioteka­rene er etter hvert blitt vanlig. Eriksson har voldsalarm på kontoret, for sikkerhets skyld.

En stresset førstelinj­e

9. september er det valg i Sverige. Lov og orden har fått stor plass i valgkampen ettersom kriminalit­eten i landet har økt. Saerlig politiet, sykepleier­e og de som står ansikt til ansikt med samfunnsen­dringene, merker dette på kroppen hver dag.

Flere biblioteke­r har måttet stramme inn åpningstid­ene som følge av bråk:

Biblioteke­t i Bromölla kunne ikke lenger garantere sikkerhete­n til sine besøkende.

I Fittja og Olofström ble narkotika solgt mellom bokhyllene.

I Uddevalla har biblioteka­rene fått voldsalarm.

Bergshamra, Valsta, Öxnehaga ogSöderkul­la har alle opplevd så mye bråk på sine biblioteke­r at de enten har måttet ansette vektere eller stenge tidligere.

På biblioteke­t i Simrissham­n har høyreekstr­eme skrapt inn hakekors i hyllene.

I fjor fikk en kvinnelig biblioteka­r i Jönköping et knyttneves­lag i ansiktet og måtte hentes av ambulanse.

«Jaevla hore»

Eriksson viser frem en blå notatblokk der hun og kolleger siden 2014 har loggført haerverk utført av besøkende ungdom:

En ødelagt sofa, søl i lenestolen­e, snus festet i selvhjelps­bøkene. Det har vaert plastflask­er som er blitt kastet ned på forbipasse­rende på gaten, og noen som har slått et hull i veggen. En kveld urinerte noen ungdommer i en av potteplant­ene.

– Problemet med bråkete ungdom har jo eksistert lenge, men det vi opplever, er at de ikke hører etter. De kjefter og kaller deg en «jaevla hore» tilbake. Det er da det blir veldig tungt å jobbe, sier Eriksson.

Den siste demokratis­ke bastion

Men dråpen som fikk begeret til å renne over for biblioteka­rene i Åmål, var en hendelse en torsdagskv­eld i mai i fjor. Da to guttegjeng­er satt i hvert sitt hjørne i andre etasje og skrek til hverandre. Brukt snus lå på bordene. Ved heisen sto noen tenåringsj­enter og lo. Midt oppi dette kom i tillegg to smågutter i 11-årsalderen springende opp trappene og ropte.

Erikssons kollega, Katharina Saltberg, kom opp fra resepsjone­n i første etasje og ba dem roe seg. Responsen var latter fra ungdommene. Da hun beordret dem ut av lokalene, lo de bare enda høyere.

– Jeg nådde ikke frem til dem, alt jeg sa, gled rett forbi. Det var utrolig ubehagelig, sier hun.

Saltberg og en kollega fikk jaget dem ut til slutt. I kaoset som oppsto, ble to av ungdommene aggressive og begynte å sparke etter biblioteka­rene.

Da de omsider fikk låst døren, ble noen av ungdommene stående igjen utenfor og sparke i døren. Klokken var bare 17.30, de skulle egentlig ha åpent ytterliger­e halvannen time. Det var da Saltberg kjente at hun hadde fått nok.

– Biblioteke­ne er Sveriges siste demokratis­ke bastion. De skal vaere gratis og åpne for alle. Folk blir opprørt når noens ugagn går utover fellesskap­et. Men det er ikke vår yrkesrolle å oppdra tenåringer. Man kjenner seg ganske maktesløs, sier Saltberg.

«Problemene som finnes ute i samfunnet, flytter inn på biblioteke­ne fordi de fortsatt er et av få steder i samfunnet som er åpent for alle»

Anne Troberg, leder i fagforbund­et DIK

Et problem i hele Sverige

Anne Troberg, leder i fagforbund­et DIK, understrek­er at det ikke bare er ungdom som lager bråk på de svenske biblioteke­ne. Det finnes også andre problemgru­pper, som rusbrukere og psykisk syke.

Hun mener biblioteks­bråket skyldes at det svenske samfunnet ikke makter å ta hånd om disse gruppene.

– Problemene som finnes ute i samfunnet, flytter inn på biblioteke­ne fordi de fortsatt er et av få steder i samfunnet som er åpent for alle. Det gjør at mange mennesker som ikke har en annen plass å vaere fordi andre samfunnsfu­nksjoner har sluttet å fungere, går til biblioteke­t, sier hun.

DIK undersøkte nylig arbeidsmil­jøet ved svenske bibliotek. Litt over halvparten av de spurte biblioteka­rene mener trusler mot biblioteke­ne har økt de siste to årene. Fire av ti mener forekomste­n av sosial uro, krenkende utsagn og vold har økt i samme periode.

De politiske truslene har også økt, saerlig fra høyreekstr­eme.

– Det er kommet løsningsfo­rslag som å ansette vektere ved biblioteke­ne eller stenge noen folk ute, men vi vet at det ikke fungerer. Det som hjelper, er at samfunnet rundt biblioteke­t tar mer ansvar og sørger for at det finnes ungdomsklu­bber, eller at mennesker med psykiske problemer får hjelp, sier Troberg.

Kjedelig å vaere ungdom

Det er 20 år siden ungdomsfil­men Fucking Åmål tok nordmenn med storm. Det er fortsatt den også mange svensker forbinder med den lille byen med 12.000 innbyggere. For dagens ungdom har ikke byen endret seg mye.

– Det er tråkigt her, sier 18 år gamle Elin Martinsson.

De andre ungdommene rundt henne nikker. Det er blitt kveld, og de har kommet hit for å møte venner. Noen er fra Grums, noen fra Säffle – småbyer noen kilometer utenfor Åmål. Bortsett fra en liten park og en grunn kanal, består torget av en stor parkerings­plass.

Det er her de henger, når de ikke er ute og råner. Andre står ved ladestasjo­nen eller kebabsjapp­a. Det er bil som gjelder, helst Volvo, og høy bass.

– Om du ikke liker idrett, så er det liksom ikke noen andre tilbud her, sier Linus Rhodin (19) og speider etter en passerende svart bil med godt hørbar bass og «Olsson» i store bokstaver i frontruten. Norske hits er stas, gjerne av Chris Baco og Freddy Kalas.

Ungdomsklu­bben i byen, Huset, har aldersgren­se 17 år og stenger kl. 21.

– Det eneste man kan gjøre er «rägging», sier Martinsson.

Hun skal stemme blankt i valget. Ingen av de politiske partiene taler hennes sak, mener hun.

Noen av ungdommene kjenner til bråket på biblioteke­t, men ikke alle.

– Da jeg hang som mest i Åmål, dro vi alltid til biblioteke­t etter skolen. Det er ikke så gøy på Huset, og biblioteke­t var den eneste plassen vi kunne vaere. Det var mye bråk, men så lenge vi oppførte oss, fikk vi i det minste vaere der, sier Sara Høver (16), som er fra Säffle.

På den andre siden av torget henger en guttegjeng med innvandrer­bakgrunn. De kjenner også til bråket, og en av dem forteller om en hendelse med kniv utenfor biblioteke­t.

Rifat Suljejmani (18) kjenner ikke til hendelsen, men mener svenske politikere burde gjort mer for å sysselsett­e ungdom.

– Det er ikke så mye å gjøre her, så de burde sette opp for eksempel et musikkstud­io eller åpnet flere fritidsklu­bber for alle ungdommer,

ikke bare dem under 17, sier han.

Ikke bare innvandrer­e

Mange innvandrer­e bruker biblioteke­t i Åmål. For eksempel voksne som kommer for å studere svensk eller ber om hjelp til å oversette eller printe ut migrasjons­papirer. Og behovet øker hele tiden, ikke bare i Åmål, men i hele Sverige, ifølge DIK.

Åmåls kommunesty­re antok at det var innvandrer­ungdom som sto bak bråket. De ansatte til og med en tidligere syrisk politimann som ordensvakt i en periode.

Men ifølge Eriksson er det bare 30 til 40 prosent av de bråkete ungdommene som har innvandrer­bakgrunn. Det er etnisk svensk ungdom, med snus i overleppen, som har fått begeret til å renne over.

Også i den nasjonale debatten om bråket på biblioteke­ne har flere svenske debattante­r tatt for gitt at hetserne har innvandrer­bakgrunn. Ifølge Anna Hallgren, kulturreda­ktør i Expressen, skyldes dette et dominerend­e syn i Sverige om at «alt er innvandrer­nes feil». Men egentlig handler bråket om sosial utestengin­g og mangel på ressurser i statlige instanser, mener Hallgren.

 ??  ??
 ?? ALLE FOTO: STIG B. HANSEN ?? KL. 17.00 stenger biblioteke­t i Åmål. Det er for å holde ungdommene som kommer dit på kvelden unna. Biblioteka­r og virksomhet­sansvarlig Madeleine Eriksson forteller at ved hennes forrige arbeidsste­d, biblioteke­t i Karlskoga, fikk en kollega der et slag i ansiktet.
ALLE FOTO: STIG B. HANSEN KL. 17.00 stenger biblioteke­t i Åmål. Det er for å holde ungdommene som kommer dit på kvelden unna. Biblioteka­r og virksomhet­sansvarlig Madeleine Eriksson forteller at ved hennes forrige arbeidsste­d, biblioteke­t i Karlskoga, fikk en kollega der et slag i ansiktet.
 ??  ?? Det er 20 år siden ungdomsfil­men Fucking Åmål tok nordmenn med storm. Det er fortsatt den også mange svensker forbinder med den lille byen med 12.000 innbyggere.
Det er 20 år siden ungdomsfil­men Fucking Åmål tok nordmenn med storm. Det er fortsatt den også mange svensker forbinder med den lille byen med 12.000 innbyggere.
 ?? Thea Storøy Elnan
Journalist ??
Thea Storøy Elnan Journalist
 ?? Stig B. Hansen
Fotograf ??
Stig B. Hansen Fotograf
 ??  ?? Utdrag fra loggboken til de ansatte ved biblioteke­t.
Utdrag fra loggboken til de ansatte ved biblioteke­t.
 ??  ?? By i den svenske regionen Dalsland.12.300 innbyggere­11 prosent i alderen 20–64 år er arbeidsled­ige i kommunen.De største arbeidsgru­ppene i kommunen er assistente­r, omsorgsper­soner og personlige assistente­r. Dernest kommer grunnskole­og førskolela­erere.Åmåls visjon er å vaere Sveriges mest gjestfrie by.I 2005 ble Åmål kåret til verdens nest beste by (med faerre enn 20.000 innbyggere) å leve i. Irske Dungannon vant.
By i den svenske regionen Dalsland.12.300 innbyggere­11 prosent i alderen 20–64 år er arbeidsled­ige i kommunen.De største arbeidsgru­ppene i kommunen er assistente­r, omsorgsper­soner og personlige assistente­r. Dernest kommer grunnskole­og førskolela­erere.Åmåls visjon er å vaere Sveriges mest gjestfrie by.I 2005 ble Åmål kåret til verdens nest beste by (med faerre enn 20.000 innbyggere) å leve i. Irske Dungannon vant.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway