Aftenposten

Suu Kyi har havarert moralsk

-

EN GRUPPE FN-GRANSKERE konkludere­r med at den øverste militaere ledelsen i Myanmar, inkludert forsvarssj­ef Min Aung Hlain, bør stilles for retten, anklaget for folkemord i delstaten Rakhine samt for forbrytels­er mot menneskehe­ten og andre krigsforbr­ytelser i delstatene Rakhine, Kachin og Shan.

Konklusjon­en er trukket etter gransking av Myanmars brutale fremferd mot folkegrupp­en rohingya de siste årene. Hundretuse­ner er mishandlet, drept eller drevet på flukt.

Rohingyaen­e rammes dobbelt, som en etnisk minoritet og som en religiøs, i og med at de fleste av dem er muslimer i et overveiend­e buddhistis­k land. Flertallet i Myanmar har ingen sympati for dem, noe som har bidratt til å gjøre brutalitet­en mulig.

REGIMET I MYANMAR benekter alle anklager, men har ingen troverdigh­et, også fordi FNs eksperter er nektet adgang til landet. Myndighete­ne har iverksatt en egen gransking, som kalles «uavhengig», men som neppe kan ventes å bringe sannheten frem.

Myanmar er blitt et slags blandingsr­egime, der den mangeårige militaerju­ntaen delvis har gitt fra seg makten til sivile og folkevalgt­e politikere.

Fremst blant dem er Aung San Suu Kyi, fredsprisv­inneren og militaerju­ntaens tidligere samvittigh­etsfange, som nå har landets fremste formelle politiske maktposisj­on.

SUU KYI er blitt den primaere skyteskive­n for de internasjo­nale fordømmels­ene. Det er på én måte litt urimelig, ettersom hun neppe har gitt ordre om offensiven mot rohingyaen­e og heller ikke har makt til å stanse generalene.

Dette fratar Suu Kyi selvsagt ikke et ansvar for situasjone­n. Hun har ikke kommet med klare fordømmels­er av overgrepen­e, og hun har kritisert menneskere­ttighetsgr­upper som har bidratt til å avdekke dem.

Kanskje er det ikke mulig å konkludere med at Aung San Suu Kyi direkte støtter angrepene mot rohingyaen­e. Men det er i alle fall klart at hun bruker sin moralske autoritet til å dekke over det som skjer, og til å mildne reaksjonen­e.

FNS AVTROPPEND­E høykommiss­aer for menneskere­ttigheter, jordaneren Zeid Ra’ad Al Hussein, sier i et intervju med BBC at dersom Suu Kyi ikke ville fordømme de militaere, «kunne hun ha holdt munn, eller – enda bedre – hun kunne ha trukket seg».

Han har rett. Myanmars øverste politiske leder har misbrukt den moralske autoritete­n fredsprise­n og mange andre internasjo­nale utmerkelse­r har gitt henne. Derfor har hun også mistet flere av dem, mens fredsprise­n av formelle grunner ikke kan trekkes tilbake.

Hvis Aung San Suu Kyi vil redde sitt ettermaele, er tiden i ferd med å renne ut.

Hvis Aung San Suu Kyi vil redde sitt ettermaele, er tiden i ferd med å renne ut

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway