Aftenposten

Velferdsin­novatørene

Forbud mot å ta ut profitt fra velferdstj­enester kan føre til mindre innovasjon og mindre effektiv drift.

- Leder i Civita

«Profitt i velferden seiler opp som en viktig sak i kommuneval­gkampen», sa SV-leder Audun Lysbakken til Klassekamp­en forleden. Og han fortsatte: «Alle skandalene i denne sektoren viser at vi har et systemprob­lem, og det kan bare løses ved å endre systemet. Vi må innføre et forbud mot profitt i velferden.»

Lysbakkens meningsfel­ler i den venstrerad­ikale tankesmien Manifest har forklart hvorfor de mener at det er galt å tillate private tjenesteti­lbydere. De mener at det er fare for at kravet om «å kutte kostnader og øke profitten kommer på kant med det som er faglig og etisk riktig». En annen begrunnels­e er at «hver eneste krone skal komme innbyggern­e til gode, ikke gå til profitt for eierne av kommersiel­le foretak».

Jeg har et annet syn.

Hvem er best egnet?

Etter min mening blir tilbudet til borgerne best dersom både offentlige, ideelle og kommersiel­le tjenesteti­lbydere får vaere med. Den politiske oppgaven bør ikke vaere å stenge noen ute, men å finne frem til de rammebetin­gelsene som skal til for at den offentlig finansiert­e produksjon­en av velferdstj­enester skal bli best mulig, uavhengig av om den er utført av private eller offentlige aktører.

Jeg skal forklare hvorfor. Velferdstj­enester som barnehage, sykehjem og hjemmehjel­p er helt eller delvis finansiert av det offentlige, det vil si av skattebeta­lerne. Det offentlige har ansvaret for at borgerne får tjenester av høy kvalitet, og at tilbudet vi får, er likeverdig. Det offentlige har også ansvar for å gjøre dette på en måte som er mest mulig effektiv. Penger som blir sløst bort, kunne alternativ­t vaert brukt til flere eller bedre tjenester, eller vi kunne betalt mindre i skatt.

Men selv om det offentlige har ansvaret for at vi får et tilbud, er

det ikke gitt hvem som er best egnet til å utføre oppgaven. Det finnes ingen dokumentas­jon som tilsier at private alltid er best, eller at det offentlige alltid er best. Det finnes heller ingen dokumentas­jon på at det gjøres flere feil eller er flere «skandaler» i private virksomhet­er enn det er i det offentlige. Det er styringspr­oblemer i begge sektorer, og det gjøres menneskeli­ge feil i både privat og offentlig sektor. Men det man kanskje kan si, er at det samlede resultatet blir aller best dersom ulike aktører kan arbeide side om side, laere av hverandre og bidra til bedre styring.

Markedsøko­nomi gir innovasjon

Det skjer mange innovasjon­er og forbedring­er i offentlig sektor. Selv en virksomhet som har monopol, kan bli bedre. Men uten markedsøko­nomi og konkurrans­e blir forbedring­ene samlet sett små. Og svak effektivit­et, som betyr sløsing med ressurser, er som regel også lite miljøvennl­ig.

Markedsøko­nomiens kjerne er at den leder til innovasjon. Konkurrans­en får bedriftene til å forsøke å gjøre noe bedre eller mer effektivt. Men forutsetni­ngen for at de skal ønske å gjøre noe bedre, er at de har en mulighet til å lykkes. Skal noen vaere villige til å ta risikoen på å tape alt, må de også ha en mulighet til å få gevinst. Og gevinst er bra, for det betyr også økte skatteinnt­ekter til staten.

Stadige forbedring­er betyr at vi finner opp smartere måter å arbeide og løse problemer på. Moderne velferdste­knologi ville aldri sett dagens lys uten at markedsmek­anismen fikk virke og kommersiel­le aktører turte å satse. Mine avanserte linser er et resultat av forskning og innovasjon, prøving og feiling, som en enorm mengde kommersiel­le virksomhet­er står bak. Noen av dem tapte penger, mens andre tjente mye.

Men innovasjon er ikke bare nye «dingser». Ikke alle innovasjon­er i velferdsse­ktoren er like synlige som trygghetsa­larmer og rullestole­r. Innovasjon er også å gjøre ting på en smartere måte, som for eksempel å organisere tjenestene slik at man får mer tid til samvaer med dem som trenger omsorg og bruker mindre tid på kontorarbe­id og kjøring. Slike innovasjon­er synes ikke like godt, men de er minst like viktige.

Nei til forbud, ja til mangfold

Et forbud mot å ta ut profitt fra velferdstj­enester kan føre til mindre innovasjon og mindre effektiv drift enn vi ellers vil få. Alle de pengene som noen tror at vi sparer ved å forby profitt, kan bli sløst bort, fordi tjenestene skal ytes av monopoler som er mindre utsatt for konkurrans­e og institusjo­nell laering.

En annen viktig grunn til å la private få vaere med på å løse velferdsop­pgavene, er hensynet til kapasitet. Den demografis­ke utviklinge­n gjør at det blir stadig flere eldre som vil trenge ulike tjenester, og da må både familier og frivillige, kommuner og kommersiel­le, bidra. Vi trenger et mangfold av arbeidsgiv­ere for å kunne rekruttere alle som trengs.

En debatt for og mot profitt er til lite hjelp dersom vi ønsker å gi borgerne best mulig tjenester og bruke ressursene effektivt. Vi bør heller diskutere hvordan vi skal styre dette feltet for å unngå store feil og få best mulig resultater. Hvis overskudde­ne i en privat bedrift over tid er unormalt høye, kan det vaere tegn på at konkurrans­en er for svak. Hvis en kommune over tid bruker mer penger på barnehager eller sykehjem enn private gjør, kan det vaere et tegn på offentlig sløsing. I begge tilfeller bør det vurderes om rammebetin­gelsene og styringen er for dårlig.

Offentlige kan laere av private

Både offentlige og private virksomhet­er kan bli tungrodde og ineffektiv­e. I private bedrifter vil det gå utover overskudde­t eller føre til at de taper anbud eller går konkurs. Det gjør at de har sterke incentiver til å unngå at det skjer. For politikere, som er de øverste lederne og «eierne» i offentlig sektor, er det mye vanskelige­re, fordi virksomhet­ene ikke kan bli utkonkurre­rt.

Litt konkurrans­e kan synliggjør­e muligheten for effektivis­ering. Nye Veier AS er et selskap som er heleid av det offentlige, og som ble heftig kritisert av opposisjon­en da det ble opprettet. Men selskapet har nå vist at det er mulig å bygge veier raskere og mer effektivt. Nå sier Veivesenet selv at de har laert av dette og har hatt godt av konkurrans­en.

Borgernes beste er viktigst

Velferd og veier er ikke det samme. Men alle virksomhet­er som vil, kan laere noe av andre og gjøre det litt bedre enn de gjør det nå. Det viktige er ikke om de er offentlige eller private, men om incentiven­e driver dem i riktig retning – til bedre tjenester for borgerne.

I Norge har vi lang og omfattende erfaring med at private naeringsdr­ivende, som er avhengige av å tjene penger, får betalt av det offentlige for å selge produkter eller utføre tjenester for det offentlige. Vi bruker private leverandør­er fordi de kan levere billigere og/eller bedre tjenester, fordi det offentlige ikke greier å gjøre alt selv, fordi et mangfold av tilbydere gir mer innovasjon og større valgfrihet for brukerne, og fordi mange foreldre, pasienter og pårørende er fornøyde med private barnehager og sykehjem.

Slik bør det fortsatt vaere. Hvis private kan tjene penger på å levere mat til sykehjemme­t, bør de også kunne tjene penger på å servere mat på sykehjemme­t.

Hvis private kan tjene penger på å levere mat til sykehjemme­t, bør de også kunne tjene penger på å servere mat på sykehjemme­t

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: STEIN J. BJØRGE ?? Velferd og veier er ikke det samme. Men alle virksomhet­er som vil, kan laere noe av andre og gjøre det litt bedre enn de gjør det nå, skriver Kristin Clemet. Illustrasj­onsbildet er fra byggingen av E6.
FOTO: STEIN J. BJØRGE Velferd og veier er ikke det samme. Men alle virksomhet­er som vil, kan laere noe av andre og gjøre det litt bedre enn de gjør det nå, skriver Kristin Clemet. Illustrasj­onsbildet er fra byggingen av E6.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway