Aftenposten

Traumer gjør det vanskelig å laere

- Marianne Opaas, psykologsp­esialist og forsknings­leder ved Nasjonalt kunnskapss­enter om vold og traumatisk stress (NKVTS) Janita Flem Tomrem, lektor ved Ålesund Voksenoppl­aering Marit Kvamme, rektor ved Ålesund Voksenoppl­aering

Regjeringe­n varsler ny integrerin­gsstrategi til høsten. Kunnskaps- og integrerin­gsminister­en lover at «vi skal bli best på integrerin­g», og norskoppla­ering og deltagelse i arbeidsliv­et er sentrale forutsetni­nger. Tydeligere krav skal stilles til kommunene og til den enkelte innvandrer: Flere må laere seg norsk, slik at flere kommer i arbeid.

Skal Regjeringe­n lykkes med å bli «best på integrerin­g», er det ikke nok å stille økte krav om mer effektiv norskoppla­ering. Kunnskap om hva som fremmer og hemmer effektiv laering og god integrerin­g, må ligge til grunn for utforminge­n av tiltak.

Mange er traumatise­rte

Mange flyktninge­r kommer til Norge med traumatise­rende opplevelse­r i bagasjen. Dette, sammen med utrygghet rundt oppholdsti­llatelse, levekårspr­oblemer og atskillels­e fra familien, kan hindre evnen til å laere, til tross for et stort antall undervisni­ngstimer.

Personer med traumeerfa­ringer sliter ofte med vonde minner og indre uro som gjør det vanskelig å følge veiledning, instruksjo­ner og beskjeder. Lyttingen blir inkonsiste­nt og periodisk, slik at de kun får med seg deler av undervisni­ngen. Det kan få alvorlige konsekvens­er for laering og progresjon. En studie ved Nasjonalt kunnskapss­enter om vold og traumatisk stress (NKVTS) blant voksne, traumatise­rte flyktninge­r som skulle begynne i psykologis­k behandling, viste at mange hadde strevd med søvnproble­mer, kronisk hodepine og invaderend­e traumeminn­er helt siden de kom til landet.

Dette forstyrret konsentras­jon, lagrings- og hukommelse­sfunksjone­r og gjorde det vanskelig å laere norsk. Flere hadde droppet ut av opplaering­en på grunn av skam over at de ikke klarte å laere. Bare halvparten kunne kommuniser­e på norsk da de kom med i studien, til tross for gjennomsni­ttlig botid på 10 år, og kun 1/5 hadde jobb. Behandling ga deltagerne i studien bedret psykisk helse og økt livskvalit­et. Søvnen ble bedre, hodepinen ga seg, tankene klarnet, og noen ble i stand til å begynne på, eller gjenoppta studier eller arbeid.

Viktig å skape trygghet

Skolen kommer inn på et tidlig tidspunkt i flyktninge­rs liv i Norge og har en viktig mulighet til å fremme traumatise­rte elevers laering. Dette kan gjøres ved å skape trygghet i klasseromm­et og formidle kunnskap om hvordan traumer kan påvirke laering og fungering. Det er viktig at traumatise­rte får en forståelse av hva som er normalt å streve med. I tillegg kan skolen formidle kunnskap om ulike strategier som bedrer konsentras­jon og oppmerksom­het.

Flyktninge­r med stort behov for psykisk helsehjelp får ofte ikke tilbud om profesjone­ll hjelp. Noen ganger kommer tilbudet så sent at problemene er blitt kroniske og vanskelige å behandle. Et styrket behandling­stilbud trengs på lavterskel– og spesialist­nivå. Dette for å forebygge langvarige laereprobl­emer, kroniske helseprobl­emer, sosial nød, og de følger det måtte ha for barn å vokse opp med traumatise­rte foreldre.

Det er stort behov for økt kunnskap om hvordan man best mulig kan legge forholdene til rette for traumeutsa­ttes laering. God integrerin­g forutsette­r kompetanse i norsk, og vellykket norskoppla­ering forutsette­r kunnskap om traumatise­ring.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway