Aftenposten

Vil ha lovendring for å spore opp barn

- OLGA STOKKE THOMAS OLSEN

De siste syv årene har 1409 barn i grunnskole­alder ikke møtt til skolestart. Det tilsvarer 50 skoleklass­er med 28 elever.

Oslo-skolen bruker betydelige ressurser på å kontakte foreldre og å spore opp elever som ikke er på plass når de skal. Bare på Linderud skole i Groruddale­n uteble 37 av 540 elever uten gyldig fravaer ved skolestart i år.

Urolige laerere

Skolene er pålagt å forsøke å spore opp de uteblitte barna. Det kan vaere en vanskelig og tidkrevend­e oppgave.

Allerede dagen etter skolestart starter laerere med å ringe foreldre. Det er viktig å få elevene tilbake på skolen så raskt som mulig, understrek­er skolebyråd i Oslo, Inga Marte Thorkildse­n (SV).

– Jeg har møtt flere laerere som forteller om bekymring og uro over ikke å vite hvor disse barna er. Bekymringe­n øker når tiden går. Barn kan få store problemer hvis de blir borte fra skolen. For dem er en måned kjempeleng­e, sier hun.

Før sommerferi­en i år fikk Osloskolen blankt nei til å få hjelp fra Nav i arbeidet med å spore opp elever og deres foreldre.

Arbeids- og velferdsdi­rektoratet vil ikke gi dispensasj­on fra reglene om taushetspl­ikt.

– Jeg er overrasket over det byråkratis­ke avslaget. Det virker som om Nav kun har vurdert sin egen nytte av å hjelpe skolene. Det er veldig sneversynt. Jeg etterlyser en vurdering av Barnekonve­nsjonen og barns beste i dette. Barns rett til opplaering er viktigere enn foreldrene­s rett til personvern, sier Thorkildse­n.

Vil endre loven

I november i fjor søkte Utdannings­etaten om Nav-kontorene kunne gi opplysning­er om hvor etterlyste elever oppholder seg eller bekrefte at familier befinner seg i Oslo.

Skolebyråd­en vil nå foreslå en lovendring som kan åpne for at skolene kan få opplysning­er fra Nav.

– Jeg er i kontakt med stortingsg­ruppen til SV, og så vil jeg ta saken opp med arbeids- og sosialmini­ster Anniken Hauglie. Hun har jo selv vaert skolebyråd i Oslo, så jeg venter at hun forstår. Vi bruker mye ressurser på å lete etter uteblitte elever. Det må kunne løses på en enklere måte, sier Thorkildse­n.

– Men er det ikke en politioppg­ave å spore opp forsvunne barn og familier?

– Det kan du si. Spørsmålet er om man kan gå mer rett på sak, på et lavere nivå. Det er jo skolen selv som kontakter familiene. Det hadde vaert fint om skolen kunne ordne opp. Både politi og barnevern har nok å gjøre.

– Har ikke opplysning­er

Statsråd Hauglie vil ikke kommentere avslaget på deling av opplysning­er med skoler. Arbeidsog sosialdepa­rtementet viser til at Nav normalt ikke besitter informasjo­n om elevers oppholdsst­ed utover det som er oppgitt til folkeregis­teret.

– Ved melding om mistanke om at et barn oppholder seg i utlandet, ber Nav barnets foresatte eller den som mottar barnetrygd, dokumenter­e om barnet oppholder seg i Norge. Oppholdet blir normalt dokumenter­t enten ved oppdaterin­g i folkeregis­teret eller med bekreftels­e av skolegang i en annen kommune. I de sakene hvor opphold i Norge ikke blir dokumenter­t, stanses utbetaling­en av barnetrygd. Nav sitter ikke på opplysning­er om barnets oppholdsst­ed i slike saker, opplyser Morten Dagre i departemen­tets presse- og kommunikas­jonsseksjo­n.

Det er akkurat slik Nav-informasjo­n som vil vaere til stor hjelp for skolemyndi­ghetene, parerer byråd Thorkildse­n.

 ?? FOTO: OLAV OLSEN ?? Oslos skolebyråd, Inga Marte Thorkildse­n, mener barns skolegang er så viktig at Navs taushetspl­ikt må vike.
FOTO: OLAV OLSEN Oslos skolebyråd, Inga Marte Thorkildse­n, mener barns skolegang er så viktig at Navs taushetspl­ikt må vike.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway