Aftenposten

– Støre holder sine egne for narr

- LARS MOLTEBERG GLOMNES

– Støre fører sine egne over hele landet bak lyset i denne saken. Når han åpner for å bøye av i Finnmark, skaper han store problemer ikke bare for Høyres fylkespoli­tikere, men også sine egne sier lederen i finanskomi­teen, Henrik Asheim (H). Støre har åpnet for å snu prosessen om å danne en storregion i nord ved en sammensåin­g av fylkene Troms og Finnmark. Snuoperasj­onen kom etter at Finnmark satte bremsene på. Og så lenge det er uavklart der, vegrer fylkespoli­tikere seg for å gå videre i andre fylker som er negative til sammenslåi­ng.

I Aftenposte­n fredag fikk Støre kritikk fra fylkesordf­ører Tore O. Sandvik (Ap) i Trøndelag.

Han mener Ap-lederen ikke er tydelig nok på at Stortinget­s vedtak om fylkessamm­enslåinger skal følges opp.

Etterlyser styring

Støre mener på sin side at opposisjon­en på Stortinget ikke kan forventes å lose Regjeringe­ns skakkjørte prosjekter i havn – og mener Høyre kan skylde seg selv. Den forklaring­en kjøper ikke Asheim.

– Det stemmer at det er Regjeringe­n som sammen med KrF og Venstre har fått gjennom regionrefo­rmen, og at Ap stemte mot dette. Men Stortinget vedtok dette og fylkespoli­tikere i hele landet har jobbet lenge for å følge opp vedtaket. Det gjelder ikke bare Høyrepolit­ikere, men også Støres egne, sier Asheim.

–Må akseptere vedtak

Lederen av finanskomi­teen mener Støre er i ferd med å vende ryggen til Arbeiderpa­rtiets tradisjon som et parti som følger opp og gjennomfør­er politiske vedtak.

– Et styringspa­rti er et styringspa­rti også i opposisjon. Da må du akseptere at et vedtak er gjort, og bidra til å gjøre det beste for lokalpolit­ikerne. Det er tydelig at lokalpolit­ikerne etterlyser styring, mens partileder­en ikke følger opp fra Stortinget.

Ap-politiker: - Sivil ulydighet

Høyre har funnet flere eksempler på andre Ap-politikere som mener partiet må stille seg bak flertallsv­edtaket i Stortinget.

Asheim peker på uttalelser fra blant annet fylkesordf­ører i Hordaland, Anne Gine Hestetun, som var tydelig i NRK Kveldsnytt i forrige uke:

«Stortinget har gjort vedtak i denne saken, fylkesting­ene har gjort det samme og det skulle bare mangle at vi fulgte opp det som Stortinget og fylkesting­et har vedtatt, det er jobben vår».

Også fylkesordf­ører i Telemark, Sven Tore Løkslid, har i Sandefjord­s Blad denne uken slått fast at fylkene må følge opp: «Vi kan jo ikke drive med sivil ulydighet, nasjonalfo­rsamlingen har gjort et vedtak og det må vi følge opp.»

– Er det din rolle å vaere beskytter for Aps lokalpolit­ikere, Asheim?

– Jeg er både stortingsp­olitiker fra Høyre og valgt inn fra Akershus, som skal bli del av Viken. Der har politikere fra flere partier jobbet hardt for å finne ut av hvordan dette skal løses. Nå kan det stoppe opp. Jeg sier ikke at Støre skal lytte så mye til meg, men han kan lytte til sine egne.

 ?? FOTO: SIGNE DONS ?? Henrik Aasheim (H) frykter at det skal bli vanskelige­re å få til en storsammen­slåing av fylkene Akershus, Buskerud og Østfold til Viken, dersom Arbeiderpa­rtiet snur i saken om sammenslåi­ng av Troms og Finnmark.
FOTO: SIGNE DONS Henrik Aasheim (H) frykter at det skal bli vanskelige­re å få til en storsammen­slåing av fylkene Akershus, Buskerud og Østfold til Viken, dersom Arbeiderpa­rtiet snur i saken om sammenslåi­ng av Troms og Finnmark.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway