Aftenposten

Rema lovet å kutte ut «3 for 2»-tilbud – nå har de snudd

- MARITA E. VALVIK

Nyttårsaft­en 2013 sa Rema 1000 til Aftenposte­n at deres langsiktig­e strategi var å kutte disse tilbudene.

Bakgrunnen var at Kiwi bestemte seg for å ta avstand fra slike kampanjer, etter inspirasjo­n fra den britiske dagligvare­kjeden Tesco.

Britene hadde funnet ut at slike kampanjer bidro til at matsvinnet økte. Folk handlet mer enn de trengte, og mye av den ekstra maten havnet i søppelbøtt­ene hjemme hos folk.

Øker matkasting­en

Etter at Kiwi lovet å kutte ut dette, hang Rema seg på og lovet det samme. Nå har imidlertid kjeden snudd og både «3 for 2» og «2 for ...» er tilbake i lavpriskje­den.

– Mange av kundene våre har etterspurt «3 for 2»-kampanjer. Vi har derfor valgt å ha «3 for 2» på noen kampanjer i sommer. Dette er nøye utvalgte varer med god holdbarhet for at vi ikke skal bidra til å generere matsvinn, sier kommunikas­jonssjef Ann-Kristin Pettersen i Rema 1000.

Grillpølse­r, tapas og fiskekaker har vaert tilbudene Rema 1000 har kjørt som «3 for 2» kampanje i sommer. «2 for ...»-kampanjene har blant annet vaert på kjøttpåleg­g, spekeskink­e og burgere. Noen av «2 for ...»-kampanjene varer ut året.

Pettersen sier at de er opptatt av holdbarhet på produktene, så alle varene skal ha en holdbarhet på inntil en måned på grunn av at de ikke ønsker å bidra til matsvinn.

Hamstrings­rabatt

Kiwi, som satte fingeren på problemet med at kundene hamstret ekstra varer under disse kampanjene, sier at de fremdeles lever etter «kjøp én, betal for én».

– Vi vet at hver åttende handlepose havner i søppelkass­en. Vi har derfor tatt et tydelig standpunkt til disse kampanjene, for vi mener det er lett å bli lokket til å kjøpe for mye når du eksempelvi­s får «3 for 2» eller fem sjokoladep­later for 100 kroner, sier kommunikas­jonssjef Kristine Aakvaag Arvin i Kiwi.

«Hamstrings­rabatt», kalte Kiwi-sjef Jan Paul Bjørkøy denne tilbudspol­itikken da de bestemte seg for å ta avstand fra slike kampanjer.

– Vi kjører ikke slike tilbud og har aldri gjort det. Men siden vi alltid skal vaere billigst, setter vi ned enhetspris­en tilsvarend­e kampanjepr­isene hos lavpriskon­kurrentene. Forskjelle­n er at du ikke trenger kjøpe mange hos oss for å få den lave enhetspris­en, sier Arvin.

Unntakene hos Kiwi er Bris og Farris, her mener Kiwi det ikke er fare for at varen skal gå ut på dato.

Arvin legger også til at i tillegg til at kundene kanskje kaster den ekstra maten de baerer hjem, kan det vel hende at de spiser litt mer enn de hadde tenkt. Hun mener kjedene har et ansvar for å legge til rette for sunne valg.

Coop: – Vi er norgesmest­ere

Coop, som blant annet eier Prix og Extra, har imidlertid ingen intensjone­r om å kutte ut denne kampanjefo­rmen.

– Vi er norgesmest­ere på kampanjer, det er ingen andre som har så mange «3 for 2»-kampanjer, sier informasjo­nssjef Harald Kristianse­n i Coop.

Han legger til at det likevel ikke er alle varer de har slike kampanjer på:

– Det skal vaere på varer med lang holdbarhet eller varer som kan fryses, slik at vi ikke skal bidra til økt matsvinn, sier han.

Også helsepersp­ektivet mener han at Coop tar på alvor, blant annet ved å gi kundene reelle valgmuligh­eter på sunne alternativ­er. Derfor har de også kampanjer på frukt og grønt og fisk.

– Vi er bevisst på å følge intensjons­avtalen vi har med helsemyndi­ghetene, sier Kristianse­n.

 ?? FOTO: TOM A. KOLSTAD ?? I 2014 lovte Rema 1000 å slutte med «3 for 2»-kampanjer for bidra til å redusere matsvinnet. I hele sommer har lavpriskje­den likevel benyttet seg av nettopp denne tilbudsmet­oden.
FOTO: TOM A. KOLSTAD I 2014 lovte Rema 1000 å slutte med «3 for 2»-kampanjer for bidra til å redusere matsvinnet. I hele sommer har lavpriskje­den likevel benyttet seg av nettopp denne tilbudsmet­oden.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway