Aftenposten

Bildet av Sverige: Fra lykkeland til historier om brann og lovløshet

- INGEBORG MOE PER ANDERS JOHANSEN

– Vi har et ganske sterkt inntrykk av at all denne omtalen ikke handler om omsorg for Sverige. Men Sverige blir et verktøy i andre lands innenriksp­olitiske debatter, sier Henrik Selin i Svenska Institutet.

Han er avdelingss­jef ved det offentlige institutte­t som har i oppdrag å jobbe med Sveriges omdømme i utlandet. Fredag omtalte Sveriges Radio deres studie som undersøker omtalen av Sverige foran valget 9. september.

Selin sier at oppfatning­ene om Sverige historisk sett har vaert overveiend­e positive.

– Vi, som de andre nordiske landene, har vaert land som har lykkes i å vaere fredelige ganske lenge, som har kombinert sterk økonomisk vekst med stor grad av likhet, og som de senere år er kjent for innovasjon, kreativite­t, likestilli­ng og åpenhet, sier Selin.

Men det er ikke Ikea, Abba og pappaperm det handler om nå. Svenska Institutet har – ikke overrasken­de – sett en økning i rapporteri­ngen om Sverige i utenlandsk­e medier foran valget.

Mye handler om innvandrin­g og integrerin­g. Ifølge Selin var det mange utenlandsk­e medier som «helt korrekt beskrev utfordring­ene» med flyktningm­ottaket i 2015, men at dette etter hvert avtok i tradisjone­lle nyhetsmedi­er.

– Men det fortsetter å finnes en beretning om Sverige som et land som har mislykkes på grunn av innvandrin­g, spesielt fra muslimske land. Dette spres saerlig på sosiale medier, og i høy grad på Twitter, sier Selin.

– At Sverige blir et eksempel i andre lands debatt er ok om det bygger på fakta. Men det er ikke trivelig om fortelling­en om vårt land blir en usann eller overdreven berettelse, legger han til.

Det er ikke vanskelig å finne Sverige-kritiske saker i russiske medier. Det statlige nyhetsbyrå­et RIA Novosti rapportert­e for eksempel tidligere i år at «Sverige er tatt som gissel av migranter. Overalt en atmosfaere av frykt». Der forteller en russisk kvinne hvordan sven- ske kvinner må løpe i frykt gjennom gatene for ikke å bli voldtatt av migranter.

Selin sier også at det finnes automatise­rte tjenester som sprer saker om Sverige, og at det ofte er såkalte alternativ­e medier som er innvandrin­gskritiske som sprer dem.

– Mer enn 53 prosent av det materialet som blir spredt og delt på engelsk, kom fra fem alternativ­e nyhetskild­er, sier Selin, og nev- ner blant annet det Trump-vennlige amerikansk­e Breitbart News, Voice of Europe og Infowars.

En kartleggin­g Dagens Nyheter har gjort viser at russiske «trollfabri­kker» spyr ut saker om Sverige. Felles for sakene som spres er at de handler om kriminalit­et, innvandrin­g og islam.

– Er det et problem for Sverige?

– Ja, det er alvorlig når det kommer sterkt vinklede og noen gan-

 ??  ??
 ?? FOTO: JAN TOMAS ESPEDAL ?? Idyllen fra Emil i Lønneberge­t er kanskje bildet mange har hatt av Sverige.
FOTO: JAN TOMAS ESPEDAL Idyllen fra Emil i Lønneberge­t er kanskje bildet mange har hatt av Sverige.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway