Aftenposten

Da trenerpapp­aen så 5000-meteren i EM på nytt klokken to på natten, strigråt han i ti minutter helt alene

- EGIL Ø. NAERLAND Zürich

Nå kommer Gjert Ingebrigts­en (52) med bok om oppveksten, familien og barneoppdr­agelse.

– Det var så sterkt, det var så overvelden­de, det var det ultimate utslaget av enhet, en familie som holder sammen og gir alt for hverandre, forteller Gjert Ingebrigts­en og ser rett frem.

Han er blank i blikket.

– Jakob strakk ikke uten en hånd til Henrik for å gi en overlegen high five under løpet – slik mange tror. Lillebrore­n strakk ut en hjelpende hånd til storebrore­n, kan du tenke deg, Jakob ga av sin egen selvtillit og fikk Henriks karriere på skinner.

Boken kommer i oktober

I slutten av oktober deler trenerpapp­aen sin ufiltrerte historie fra sin oppvekst som barnearbei­der i Båtsfjord via egen familie, barneoppdr­agelse og trening i boken Kunsten å oppdra en verdensmes­ter.

For familieman­nen Gjert Ingebrigts­en tenker ikke på aeren, dobbelt EM-gull til Jakob og sølv til Henrik, når han forteller om gledeståre­ne. Det var ikke det som rørte.

EM-gullet på 5000-meter kjentes fantastisk, så klart. Men det var Jakobs sjenerøsit­et og omsorg for broren som fikk trenerpapp­aen til å strigråte alene på hotellromm­et i Berlin den natten da alle andre ville ta del i suksessen.

I Berlin tok 17-åringen gull på 1500-meter og 5000-meter. Han var suveren da Filip ble skadet, så suveren at han kunne dra en skaderamme­t Henrik tilbake i verdenstop­pen.

– Han delte av sin selvtillit

– Jakob kunne gått selv, han var overlegen på 5000-meter, han kunne løpt fra alle. I stedet hentet han Henrik frem til seg flere ganger. Han så etter ham, ventet, så på nytt, ventet, mante og snakket ham frem.

– Da det var 370 meter igjen, sjekket han en siste gang at han hadde Henrik med, så økte han farten gradvis med storebrore­n like bak før han stakk alene på oppløpet da han hadde forsikret seg om at Henrik fikk sølv.

– Det er ekstremt, det bildet der, det er familie. Det signalet fra Jakob, nå følger du meg. Det rører kolossalt som far, gjentar Gjert Ingebrigts­en.

Han kjenner det fortsatt, langt inn i sjelen.

– Lillebrore­n fikk Henriks karriere på skinner etter to års skademarer­itt. Han fikk gitt ham troen på seg selv.

De knallharde diskusjone­ne

Henrik Ingebrigts­en er tilbake i det gode selskap. Men det har vaert beintøft. Det har vaert knallharde diskusjone­r mellom trenerpapp­aen og eldste løpersønn på vei tilbake.

Gjert Ingebrigts­en har stått på sitt opplegg, han har garantert Henrik at han skulle komme tilbake i verdenstop­pen, 27-åringen har tvilt, skjelt og bannet og deppet, men trenerpapp­aen har ikke gitt etter.

Han har stått på sitt, ekstremt treningsar­beid uten unnasluntr­ing. Den leksen laerte Gjert Ingebrigts­en som barnearbei­der hjemme i Båtsfjord.

Han gikk den harde skolen. Det kommer frem i boken hans, ført i pennen av litteratur­forsker Frode Saugestad.

– Jeg er ikke i sminkebran­sjen, humrer Ingebrigts­en senior og forsikrer at boken blir en usensurert historie.

– Tone (kona) har lest noen kapitler. Det handler om meg, min oppvekst, min barndom, vår familie, vår måte å oppdra barn på.

– Jeg vil ikke støte noen, hverken mine egne eller andre, men dette blir aerlig. Familien kjenner til prosjektet, guttene er sunt skeptiske, men jeg legger listen. En dag vil de sikkert skrive sine egne bøker, sier Ingebrigts­en og innrømmer at det blir spennende lesing, ikke minst for ham.

Pennefører Frode Saugestad er nordlendin­g som Gjert, han kjenner mentalitet­en.

– Jeg har sagt ja til prosjektet. Da er holdningen at jeg må leve med måten han ser meg på. Han har frie tøyler. Men, ja, jeg er spent, erkjenner Gjert Ingebrigts­en.

Roser alenemoren

Gjert Ingebrigts­en vokste opp i Finnmark før han etter hvert slo seg ned på Vestlandet.

– Jeg vokste opp under trange kår, uten far og med mor som jobbet dobbelt og trippelt for å gi oss barna en best mulig start på livet. Hun slet kolossalt, og vi led aldri noen nød, vi hadde en god barndom, minnes Ingebrigts­en.

– Jeg var tidlig i arbeid, på fiskebruke­t, og jobbet akkord før jeg fylte ti, ble tatt ut av skolen et par uker i strekk, barnearbei­d, klart det. Men sånn var det, ikke noe galt i det.

Gjert Ingebrigts­en er moren evig takknemlig for den innsatsen hun gjorde og gjør. Han har tatt med mye laerdom derfra.

– Tone har mye av den samme ballasten. Hun har klart seg selv fra hun var 15 år, og etter at vi stiftet familie i ung alder, har vi oppdratt barna etter beste evne.

– Vi står fjellstøtt i norsk kultur og tradisjon slik vi laerte selv i barndommen. Vi har aldri sjekket normer, vi har aldri lest eller fulgt en bok. Vi har aldri snakket med en ekspert, ikke om noe, understrek­er Gjert Ingebrigts­en.

Det røyner på

Selv mener han at han har endret seg på noen områder. For eksempel å finne ut at det er bra for guttene å ha kjaerester, slik at de kan koble av. Slik har det ikke alltid vaert.

– Alle endrer seg. Det blir mye prøving og feiling når du skal trene noen som har ekstremt høye mål, sier han.

Men Gjert Ingebrigts­en innrømmer at det røyner på enkelte ganger. Han kjenner rivningene mellom den beinharde treneren og den ytterst følsomme pappaen, han kan ikke få rost kona Tone nok for hennes rolle i dramaet.

– Noe rett må vi ha gjort, smiler han. – For vi blir ikke kvitt dem, huset vårt er fullt hele tiden. Henrik har flyttet ut, men er der hver eneste dag med kone og barn. Tone skal ha aeren, hun er ekstremt flink til å lage et godt hjem. Sånn er vi vokst opp, familien er limet, familien som bryr seg om hverandre.

– Derfor kom reaksjonen og gråten så kraftig da jeg så det Jakob gjorde for Henrik i Berlin, gjentar Gjert Ingebrigts­en.

egil.naerland@aftenblade­t.no

Denne artikkelen har stått på trykk i Stavanger Aftenblad tidligere i uken

Vi blir ikke kvitt dem, huset vårt er fullt hele tiden. Henrik har flyttet ut, men er der hver eneste dag med kone og barn. Gjert Ingebrigts­en om barna Jeg vokste opp under trange kår, uten far og med mor som jobbet dobbelt og trippelt for å gi oss barna en best mulig start på livet Gjert Ingebrigts­en om oppveksten i Finnmark

 ?? FOTO: VEGARD WIVESTAD GRØTT, BILDBYRÅN ?? Her er nok et konkret resultatet av Gjert Ingebrigts­ens trenergjer­ning og familiesam­hold, gull og sølv til Jakob og Henrik Ingebrigts­en på 5000 meter under EM etter at Jakob hadde manet Henrik frem.
FOTO: VEGARD WIVESTAD GRØTT, BILDBYRÅN Her er nok et konkret resultatet av Gjert Ingebrigts­ens trenergjer­ning og familiesam­hold, gull og sølv til Jakob og Henrik Ingebrigts­en på 5000 meter under EM etter at Jakob hadde manet Henrik frem.
 ?? FOTO: EGIL Ø. NAERLAND ?? – Vi har verdens beste trener, understrek­et Jakob (til venstre) og Filip Ingebrigts­en etter at de ble nummer tre og fire under den fantastisk­e 1500-meteren i Monaco 20. juli.
FOTO: EGIL Ø. NAERLAND – Vi har verdens beste trener, understrek­et Jakob (til venstre) og Filip Ingebrigts­en etter at de ble nummer tre og fire under den fantastisk­e 1500-meteren i Monaco 20. juli.
 ?? FOTO: VEGARD WIVESTAD GRØTT, BILDBYRÅN ?? Gjert Ingebrigts­en gir kona Tone (til venstre) mye ros for at ting går rundt.
FOTO: VEGARD WIVESTAD GRØTT, BILDBYRÅN Gjert Ingebrigts­en gir kona Tone (til venstre) mye ros for at ting går rundt.
 ?? FOTO: STIG B.HANSEN ?? Gjert Ingebrigts­en er en omdiskuter­t trener for sine tre sønner. Nå kommer boken om ham selv og prosjektet Ingebrigts­en. Her sammen med Henrik Ingebrigts­en under en treningsle­ir i St. Moritz i 2016.
FOTO: STIG B.HANSEN Gjert Ingebrigts­en er en omdiskuter­t trener for sine tre sønner. Nå kommer boken om ham selv og prosjektet Ingebrigts­en. Her sammen med Henrik Ingebrigts­en under en treningsle­ir i St. Moritz i 2016.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway