Aftenposten

Den viktigste landskampe­n på flere år

-

fremst en billett til neste års VM som ligger i potten.

Fredagens firemålsse­ier over Slovakia bør gi en god dose selvtillit og trygghet. Vinner Martin Sjögrens utvalgte, er det bare å starte puggingen av franske gloser. Det vil vaere en stor seier i seg selv.

Å få en invitasjon til den største fotballfes­ten blir bare vanskelige­re og vanskelige­re. I VM er det 24 lag med. I tillegg til de franske vertene er det bare åtte europeiske nasjoner som får vaere med på leken.

Når mesterskap­et i tillegg er stedet hvor de tre europeiske plassene til 2020-OL deles ut, sier det seg selv at de neste årene kan bli ganske traurige for landslaget om VM-plassen ryker.

Derfor er duellen med Nederland den viktigste landskampe­n på flere år.

Norge har alltid vaert med

Det er også noe mer enn deltagelse i Frankrike som står på spill.

Kamper fra hjemlig serie og cup får litt etter litt mer oppmerksom­het. Det samme gjør prestasjon­ene til Ada Hegerberg, Graham Hansen og de andre norske innslagene i Champions League.

Likevel er det fortsatt sånn at oppmerksom­heten skyter i vaeret under mesterskap­ene. VM er den klart beste anledninge­n de neste årene for å bygge nye profiler

EM-innsatsen i fjor var historisk svak. Et VM uten rødt, hvitt og blått i startfelte­t vil vaere det samme. Siden det første mesterskap­et i Kina for 27 år siden har Norge alltid vaert med. Høydepunkt­et var naturligvi­s da pokalen ble løftet i Sverige i 1995.

Siden den gang har utviklinge­n internasjo­nalt vaert enorm. Erkjennels­en her hjemme etter fjorårets EM-mareritt var at Norge står i fare for å havne i bakevja. Debatten om hva som må gjøres, skjøt fart. Alle initiative­r som er tatt i etterkant, vil naturligvi­s få en ny giv med norsk VMdeltagel­se.

Det er mer enn norsk VM-deltagelse neste år som står på spill mot Nederland tirsdag.

En halv engelsk milliard

I månedene etter EM signerte interesseo­rganisasjo­nen Toppfotbal­l kvinner sponsoravt­aler verdt 100 millioner kroner de neste fem årene.

Fotballfor­bundet har innført lik lønn på landslagen­e for menn og damer, lansert prosjekter som skal heve standarden på klubbene, bedre talentsats­ingen og øke rekrutteri­ngen av kvinnelige trenere.

Utfordring­en er at investerin­gene er store hos alle Norge konkurrere­r med. I England har for eksempel fotballfor­bundet bestemt seg for å satse over en halv milliard kroner på jenteog kvinnefotb­all de neste seks årene.

Nå står naturligvi­s ikke kvinnefotb­allens fremtid her i nord og faller på denne ene kampen. Norge har trolig nok poeng til en play off-plass også med tap.

Skulle heller ikke det gå, kommer det et EM i 2021. Akkurat nå føles imidlertid det fryktelig lenge til.

 ?? FOTO: VEGARD WIVESTAD GRØTT, BILDBYRÅN ?? Det norske laget samler seg før VM-kvalifiser­ingskampen mot Slovakia fredag. Det endte med 4–0-seier.
FOTO: VEGARD WIVESTAD GRØTT, BILDBYRÅN Det norske laget samler seg før VM-kvalifiser­ingskampen mot Slovakia fredag. Det endte med 4–0-seier.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway