Aftenposten

«De hadde ikke betalt 2 millioner euro uten grunn»

- Daniel RøedJohans­en Aftenposte­n i Alkmaar

Kommende uke er nederlands­proffen tilbake på det norske landslaget.

Sist sesong banket Bjørn Maars Johnsen inn 19 mål for ADO Den Haag. Kun AZ Alkmaar-spissen Alireza Jahanbakhs­h (21 mål) scoret flere.

Sistnevnte ble i sommer solgt til Premier League, og Johnsen ble hentet som erstatter.

Men foreløpig er den norske landslagss­pissen blitt henvist til benken fra start.

Hjemme mot Vitesse sist søndag skjedde det for tredje kamp på rad: 17-åringen Myron Boadu fikk tillit på topp fra start.

– Stresser ikke

Det nederlands­ke stortalent­et scoret i begge de to første seriekampe­ne, men fikk ikke uttelling mot Vitesse.

Johnsen kom inn tidlig i 2. omgang og var svaert naer mål, men headingen gikk så vidt over.

– Det er bra med konkurrans­e. Jeg er ikke bekymret. De hadde ikke betalt 2 millioner euro uten grunn. Jeg vet at jeg har tid, jeg har en fireårskon­trakt og stresser ikke.

– Jeg prøver bare å vise meg frem og sørge for at de vet at jeg er klar når de trenger meg, sier han til Aftenposte­n.

Det ble scoring da han kom inn i debuten mot NAC Breda. I den kampen vant AZ Alkmaar 5–0. Så fulgte de opp med 4–1-seier borte mot Emmen.

Mot Vitesse ble det målløst, men sesongstar­ten har vaert lovende for klubben. At Johnsen valgte å komme hit, handler mye om klubbens ambisjoner.

– Jeg hadde tilbud fra andre klubber. Men jeg ville befeste plassen på landslaget og spille hver uke. Og så ville jeg spille for en klubb som vil vinne noe. Som kan vinne cupen eller ligaen, sier norskameri­kaneren.

Sikter mot tidlig EM-billett

Han forteller at han trives godt i Nederland. Og i AZ Alkmaar får han spille på lag med landslagsk­ameratene Jonas Svensson og Fredrik Midtsjø.

Ifølge Svensson trengte ikke Johnsen mye hjelp med å komme inn i spillergru­ppen.

– Bjørn er så vant med å skifte klubb at det ikke er noe spesielt for ham lenger, sier Svensson og smiler.

Litt mer seriøst legger han til: – Han er veldig sosial. Det er vel den amerikansk­e siden ved ham.

– Det er nesten som når du spiller med vennene dine. Det er bra for norsk fotball og for oss. Vi har tre nordmenn på laget, og vi skulle gjerne hatt Martin (Ødegaard) her også, sier Johnsen.

Som nå vender blikket mot landslaget. Kommende uke starter nyvinninge­n Nations League, der en EM-plass ligger i potten.

– Målet nå er å kvalifiser­e oss til EM gjennom Nations League. Hvorfor ikke sikre det tidlig når vi har en gruppe vi kan vinne? Vi må bygge videre på det vi har vist de siste kampene, sier Johnsen.

Landslaget samles mandag før de to kampene mot Kypros (torsdag på Ullevaal) og Bulgaria (søndag i Sofia).

 ?? FOTO: JON OLAV NESVOLD,, BILDBYRÅN ?? Bjørn Maars Johnsen (t.v.) og Martin Ødegaard prater sammen på vei ut av banen etter 0–0-kampen mellom AZ Alkmaar og Vitesse.
FOTO: JON OLAV NESVOLD,, BILDBYRÅN Bjørn Maars Johnsen (t.v.) og Martin Ødegaard prater sammen på vei ut av banen etter 0–0-kampen mellom AZ Alkmaar og Vitesse.
 ?? Journalist­t ??
Journalist­t

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway