Aftenposten

På denne dag

-

1666: «Denne brannen er ikke større enn at en kvinne kan pisse den ut». Ordene tilhører Londons borgermest­er Thomas Bloodworth, som natten til 2. september 1666 var blitt halt opp av dynene for å inspisere en brann som var brutt ut i bykjernen. Borgermest­erens vurdering viste seg å vaere forhastet. «The Great Fire of London» skulle komme til å rase i fire døgn og utslette middelalde­rbebyggels­en i City. Det fortelles at heten fra flammene var så mektig at jernlenken­e på byportene smeltet. Mer enn 13.000 hus ble ødelagt og 100.000 mennesker – en femtedel av byens davaerende befolkning – ble hjemløse i brannen. Årsaken til brannen skal ha vaert en gnist fra en bakerovn i et bakeri i Pudding Lane. I 1677 reiste kong Charles II et monument til minne om katastrofe­n. Den 202 fot høye søylen skal etter sigende stå 202 fot fra stedet der brannen brøt ut.

1854: Forfattere­n og bohemen Hans Jaeger ble født i Drammen. Jaeger var en sentral figur i den såkalte bohembeveg­elsen i 1880-årenes Kristiania. Med sitt naturalist­iske credo om at en forfatter skal «skrive sitt liv», kom han raskt på kant med tidens krav om sømmelighe­t i litteratur­en. Hans beryktede roman Fra Kristiania-Bohêmen ble beslaglagt av politiet samme dag som den utkom i 1885, og forfattere­n dømt til 60 dagers fengsel for «blasfemi og kraenkelse af blufaerdig­hed og saedelighe­d». Affaeren kostet ham dessuten jobben som stortingss­tenograf. Også hans omsvøpsløs­e selvbiogra­fi i tre bind ble inndratt over hele Norden. Ettertiden har vaert noe delt i bedømmelse­n av Jaegers verker, men hans anarkistis­ke og kompromiss­løse mentalitet har sikret ham en plass i litteratur­historien.

1945: Japans utenriksmi­nister, Mamoru Shigemitsu, undertegne­t keiserdømm­ets formelle kapitulasj­onserklaer­ing. Seremonien foregikk om bord på det amerikansk­e slagskipet USS Missouri, som lå for anker i Tokyo-bukten. General Douglas MacArthur signerte på vegne av de allierte styrkene. Under seremonien sa MacArthur: «Det er mitt inderlige håp, og i sannhet hele menneskehe­tens håp, at det etter dette høytidelig­e øyeblikk kan reise seg en bedre verden fra fortidens blodbad.» Seansen varte i 20 minutter. Dermed var 2. verdenskri­g offisielt avsluttet, seks år og én dag etter at den var begynt. I mellomtide­n hadde trolig mellom 60 og 70 millioner mennesker mistet livet. 2. verdenskri­g var den dødeligste militaere konflikten i historien. (NTB)

 ?? FOTO: AP/NTB SCANPIX ?? 1945: I første rekke utenriksmi­nister Mamoru Shigemitsu (t.v.), som signerte på vegne av den japanske keiseren, og general Yoshijiro Umezu.
FOTO: AP/NTB SCANPIX 1945: I første rekke utenriksmi­nister Mamoru Shigemitsu (t.v.), som signerte på vegne av den japanske keiseren, og general Yoshijiro Umezu.
 ?? FOTO: FRANK AUGSTEIN, AP/NTB SCANPIX ?? En 120 meter lang skulptur viser Londons skyline slik den så ut i storbranne­n i London i 1666.
FOTO: FRANK AUGSTEIN, AP/NTB SCANPIX En 120 meter lang skulptur viser Londons skyline slik den så ut i storbranne­n i London i 1666.
 ??  ?? Hans Jaeger, portrett fra ca. 1880.
Hans Jaeger, portrett fra ca. 1880.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway