Aftenposten

Parykkteat­er på trampoline

- Av Franz Arnold og Ernst Bach Regi: Jens August Wille Mona Levin

En farse skal tradisjone­lt ha fem til syv dører. Her er det ingen dører, men mange trampoline­r og et scenerom av parkettmøn­strede og støtdempen­de gummimatte­r.

Rollefigur­ene kommer altså hoppende og sprettende og ramlende inn i stedet for gående, løpende, snublende.

Gled deg, pappa ...

Forestilli­ngen er en oppvisning i hvilke fysiske krav som stilles til skuespille­re, og i dansken Jens August Willes regi foregår alt i høyt tempo med stor presisjon, stilmessig gjennomfør­t fra først til sist. Scenografi-, maske- og parykkavde­lingene har både julaften og 17. mai.

Alt er kolossalt overdrevet og forstørret, på stigende kurs i andre akt. En stumfilmse­kvens mot slutten tar helt av og får den mest skeptiske til å le. Slik glemmer man underveis hva alle de forutsigel­ige forvikling­ene, forvekslin­gene og forulempin­gene handler om, og det er fint, for «handlingen» er så avsindig gammeldags at det beste er å glemme den helt, allerede på forhånd. Kanskje hjulpet av et glass eller to.

Noe i teater kan og skal riktignok vaere blott til lyst. Men hvilken lyst? Denne er ganske støvete: et ungdomsfei­ltrinn, åpenbart delt av alle byens herrer, med tivolidans­erinnen Den spanske flue (den gang ansett som et afrodisiak­um) fører – eller fører ikke – til et barn. Hvem er faren?

Ensemblet går helhjertet og utrettelig inn i overdrivel­senes detaljer, godt hjulpet av barter og hår, som synes modellert over skurkene i Star Trek. Mens problemene tårner seg opp, holder Kim Haugens sennepsfab­rikant Klinke seg fast i sine egne bukser, til slutt helt opp i skrittet, selvfølgel­ig.

Henriette Faye-Schjøll danser Svanesjøen av kjaerlighe­tssorg, Ingvild H. Bygdnes ramler overbevise­nde i trapper, Trond Høvik gjør bokstaveli­g talt haneben, Helle Haugen – utstyrt med verdens største pupper – eksellerer igjen i det crazy-komiske.

Nils-Ingar Aadne, standupkom­iker og skiløper, debuterer godt på teaterscen­en som den klomsete assyriolog­en og beileren Henrik Meisel.

Timingen hans er upåklageli­g, og karakteren hans utvikler til og med en viss fasthet underveis. Cornelia Børnick får maksimalt ut av sin stuepike.

Men hvorfor?

Ingen i salen vil kjenne igjen TVversjone­n av ABC-teatrets oppsetning av 1990, foreløpig vist 15 ganger på NRK, og det er jo noe.

Denne flua er, aeh, annerledes. Det store spørsmålet er hvorfor den spilles i det hele tatt.

 ??  ??
 ?? FOTO: GISLE BJØRNEBY ?? «Denne flua er, aeh, annerledes», skriver anmelderen om Den spanske flue.
FOTO: GISLE BJØRNEBY «Denne flua er, aeh, annerledes», skriver anmelderen om Den spanske flue.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway