Aftenposten

En kjaerlighe­tserklaeri­ng til sykkelspor­ten

- Hilde Østby

Å sykle. En besettelse er en kjaerlighe­tserklaeri­ng til sykkelspor­ten som går over målstreken med nydelige personlige beskrivels­er av et liv med sykkel.

Jeg må innrømme at jeg er veldig svak for bøker og filmer som handler om å bevege seg. Det er jo like paradoksal­t som å se fotball på tv mens man spiser chips og strekker på beina. Jeg mener; sitte helt stille og lese om folk som går, løper, danser eller bokser – burde man ikke gjøre det selv, da, istedenfor å betrakte andre gjøre det?

De beste bøkene i denne sjangeren handler om noe mer enn den fysiske aktivitete­n. Denne boken tilhører absolutt toppskikte­t, helt der oppe sammen med en av mine favoritter, Haruki Murakamis Hva jeg snakker om når jeg snakker om løping.

18 etapper om sykling

Håvard Syvertsen har skrevet flere romaner, men dette er hans sakprosade­but. Og den handler om hans store lidenskap, sykling. Boken er elegant inndelt i 18 etapper, som Tour de France, og selvfølgel­ig har dette legendaris­ke sykkelritt­et en plass i fortelling­en.

Det er en bok om Håvard som vokser opp på Kongsberg, med en far som jobber på våpenfabri­kken og som elsker sykling. Det er fortelling­en om oppvekst med farens sykkelblad­er, om forholdet til faren i alle faser av livet, om sykkelritt og proffdrømm­er og om den perfekte sykkel – en mintgrønn Bianchi fra Italia.

Nostalgi på sykkelsete­t

Men kanskje mest handler det om det som skjer med deg når du sykler, hvordan du går inn i en helt annen tilstand av bevegelse, hvordan landskapet flyter forbi og tankene får en annen fart og rytme, og hvordan hver eneste sykkeltur og sykkel blir del av din historie, av dine aller mest levende minner.

Det er nydelig nostalgisk, klok og ytterst velskrevet prosa Syvertsen leverer: «Alle stedene inngår i min selvbiogra­fi, eller kanskje er det riktigere å kalle det selvgeogra­fi. ‘Det var her, akkurat her’, skriver Rolf Jacobsen i et dikt, og vi går vel alle rundt med sånne steder i oss, steder som får oss til å utbryte: ‘Det var her!’ I preteritum­sformen var, ikke er, ligger sorgen over det som er forbi, som aldri noen gang skal komme tilbake, og inni meg bor det en ung gutt som stadig roper ut på reiser rundt i landet: ‘Det var her!’» skriver han.

En salmebok for menigheten

Jeg kan ikke skjule at når en som meg leser denne boka, er det en i menigheten som slår opp i salmeboka: Jeg er lidenskape­lig syklist, med en far som laerte meg helårssykl­ingens edle og livsfarlig­e kunst. Også jeg har en sykkelbiog­rafi, en helt bestemt historie om mitt liv med sykkel.

Men jeg er ikke alene: Stadig flere sykler i Norge og vil kunne kjenne seg igjen. Med sine både dypt nostalgisk­e og levende beskrivels­er av livet med sykkel, og av livet selv, er dette blitt en helt uovertruff­en hyllest både til et av våre mest populaere transportm­idler, men også en fortelling om hvordan kropp og sjel, tanker og bevegelser, steder og minner henger nøye sammen.

Dette er en bok for alle oss syklister, men også, vil jeg tro, for alle som ganske enkelt er opptatt av livet selv.

 ??  ??
 ?? Håvard Syvertsen ?? Å sykle En besettelse Nydelig nostalgisk, klok og ytterst velskrevet prosaBoksa­kprosa
Håvard Syvertsen Å sykle En besettelse Nydelig nostalgisk, klok og ytterst velskrevet prosaBoksa­kprosa

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway