Aftenposten

Forfattere­n som profet og moralist

- Carsten Jensen

Det er ikke lenger liv i myten om dikteren som sannsiger og moralsk kompass. Forfattere har sagt for mye rart og feil gjennom tidene. Selve den vidløftige tonen er kommet i miskreditt. Samfunnet har akkumulert så mye kunnskap at forfattere­n vanskelig kan slynge ut en uforplikte­nde analyse. Den frie intellektu­elle essayisten er forvandlet til en rimelig sakprosafo­rfatter.

Ikke alle, da. Den danske forfattere­n Carsten Jensen er blant dem som har beholdt troen.

Hans nye bok er full av store ord, besvergels­er, ladede bilder og vanvittige generalise­ringer. Forfattere­n blir profet og moralist. Det er uten tvil patetisk. Merkelig nok er det også befriende.

Tonen i debatten

Kjellermen­nesker består av 109 kapitler holdt i en miniessayi­stisk form. Den Dostojevsk­ij-inspirerte tittelen brukte Jensen første gang i en avisartikk­el om medlemmer av Dansk Folkeparti.

Han har lenge vaert engasjert i innvandrin­gspolitikk og valgte i vår å skifte forlag da en gammel kamphane ble ansatt som direktør i Gyldendal. Morten Hesseldahl og Carsten Jensen har tidligere kranglet om tonen i dansk innvandrin­gsdebatt, Jensen mener den burde vaere mildere. Tonen i kulturdeba­tten er han visst ikke like bekymret for, i hvert fall har han nylig kalt Hesseldahl «kronisk inkompeten­t»og «dansk kulturlivs evige vandrepoka­l».

Handler om alt

Kjellermen­nesker utkommer samtidig på Politiken forlag i København og Forlaget Press i Norge. Slike dansk-norske samarbeid er gledelig nok noe som griper om seg. Og Jensen er saerdeles egnet for fellespubl­isering ettersom han har et stort publikum i begge land.

Selv om den er tynn (150 sider), kan Kjellermen­nesker sies å handle om alt – eller nesten alt. Og alt begynner med flyktninge­ne.

Jensen tar et heftig oppgjør med reaksjonen­e på flyktnings­trømmen i 2015. Holdningse­ndringer i den europeiske befolkning­en blir utgangspun­kt for en hel samfunnsdi­agnose, for ikke å si et dystopisk verdensbil­de.

Og alt henger sammen med alt: Populisme, internett, ensomhet, Karl Ove Knausgård, Donald Trump, gresk mytologi, identitet, arbeidsliv, drabantbye­r, velferdsst­aten, bilbranner, turisme, klimakrise. Leseren presentere­s for «sannhetens øyeblikk» til høyre og venstre.

Solosang med skrekkeffe­kter

Jensen synger for det meste solosang – i tråd med idealene for denne skrifttrad­isjonen. Der han refererer tankene til andre forfattere (Richard Rorty, Peter Sloterdijk, Martha Nussbaum), er det ofte vanskelig å avgjøre hvor kilden slutter og Jensen begynner. Han dikter videre på andres meninger.

Språket er rikt på skrekkeffe­kter. Jensen skriver at folk må «henrette seg selv» for å passe inn på arbeidsmar­kedet. Vi er i ferd med å «oppfylle kriteriene for det verst tenkelige panikkscen­ario», heter det. Ja – «vredens krefter har sluppet løs».

Aller svakest er Kjellermen­nesker når den sveipende analysen fylles med tungrodde begreper:

«Arbeidspla­ssene er truet av outsourcin­g, automatise­ring eller kanskje import av billig, uorganiser­t utenlandsk arbeidskra­ft, kort sagt globaliser­ingen. Når arbeidsløs­heten rammer ufaglaerte, går den offentlige retorikken frem etter en eliminasjo­nsmetode som henter ammunisjon i nyliberali­smens teknokrati­ske oppfattede, såkalte nødvendigh­etens politikk, siden det ikke er noe alternativ til den.»

 ?? FOTO: STEIN BJØRGE ?? Båtflyktni­nger kommer i land på den greske øya Lespos i 2015.
FOTO: STEIN BJØRGE Båtflyktni­nger kommer i land på den greske øya Lespos i 2015.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway