Aftenposten

Tvetydig kampskrift for jenter

- Ulrikke Falch og Sofie Frøysaa Morten Olsen Haugen

er det ingen ting som heter «flink gutt-syndrom»? Hvorfor unnskylder laererne uhøflighet­er fra guttenes side med «han prøver nok bare å flørte»?

Dette er en type råd og tekster som vi kjenner fra lignende kamplitter­atur, som Verdas viktigaste bok av svenske Nathalie Simonsson og Bullshitfi­lteret av Oda Faremo Lindholm.

Jenteloven­s aller sterkeste innslag er kapitlene som kombinerer minner med ettertanke. Sofies problemer med uren hud som 14-åring, kan hun i dag se på med større ro: «Jeg skulle ønske at jeg ikke var så hard mot meg selv. Det fortjente jeg ikke.» Det første samleiet, mensen og problemer under presentasj­on i klassen blir også mindre skremmende i ettertanke­ns lys.

Forventet livsfase

Begge forfattern­e forteller om sine verste stunder med psykisk sykdom i ungdomsåre­ne; spiseforst­yrrelser, tvangsfore­stillinger og tourette. Begge skriver i jeg-person, helt innenfra datids- og sykdomsper­spektivet.

Disse tekstene er tvetydig lesning. Som helhet presentere­s boken som en survival guide og en førstehjel­psbok for unge jenter. Men det er ingen survival guide i disse partiene. I sykdomskap­itlene er det ingen refleksjon om hva som kunne vaert annerledes, ingen fortelling om veien ut. Ingen ettertanke om hva de ville gjort annerledes i dag.

I et litt større perspektiv kan vi spørre oss hva alle slike sykdomsbek­jennelser gjør med kulturen. For Falch og Frøysaa er ikke alene med sine fortelling­er. Er bøkene med på introduser­e psykisk sykdom som en forventet livsfase? Eller peker de på veier ut av sykdommen? Det skjer ikke her.

Til trøst og inspirasjo­n

Boka er best når Falch og Frøysaa tar rollen som leserens beste venn og setter vanlige erfaringer inn i likestilli­ngskampen. Jenteloven kan gi trøst og inspirasjo­n til dagens 16-åringer som trenger å se sine hverdagspr­oblemer i et større perspektiv.

 ?? FOTO: MARIA GOSSÉ ?? Ulrikke Falch (t.v.) har skrevet en overlevels­esguide for jenter sammen Sofie Frøysaa.
FOTO: MARIA GOSSÉ Ulrikke Falch (t.v.) har skrevet en overlevels­esguide for jenter sammen Sofie Frøysaa.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway