Aftenposten

Carsten Jensen (66)

-

Født på AErø i Danmark. Litteratur­kritiker og krigskorre­spondent i avisen Politiken før han ble forfatter. Gjennombru­dd som forfatter i 1996/1997 med reisebøken­e

Jeg har sett verden begynne og Jeg har hørt et stjernesku­dd. Kjent for romanene Vi de druknede (2006) og Den første sten (2017). Jenteloven er en bok som graver dypt og vil mye. Derfor spriker den også i form og innhold. Noen partier fremstår som en dagbok fra forfattern­es perioder med psykisk sykdom i ungdomsåre­ne, andre steder er den aksjonspre­get om jenters rettighete­r og nåtidig likestilli­ngskamp. Noen ganger er teksten ungdomskul, andre ganger er den som en kronikk.

Ulrikke Falch (22) er kjent fra tv-serien Skam og i ettertid som SoMe-aktivist, mens Sofie Frøysaa (29) er laerer, komiker og debattant. Jenteloven er deres første samarbeid. Boken er ment å vaere «boken de selv hadde trengt da de var 16 år og usikre på seg selv».

Klipp ut og gi videre!

Jenteloven har tre hovedtema: skole, kropp og sex. I hvert kapittel brukes flere tekstsjang­re. Her er sitater pent dandert, lister med råd, argumenter til bruk i debatt, Ida Neverdahls tegneserie­r, minner – og refleksjon­er rundt minnene – løse faktaopply­sninger, opprop og manifest. Noen sider kan klippes ut og overlevere­s til rette vedkommend­e.

Jenteloven føyer seg fint inn i den trenden av sakprosa for ungdom som jeg kaller «magasinfor­mat»/ «tekstcolla­ge». Spillelist­e («Fight mode-musikk») og liste over Instagramf­avoritter understrek­er magasinfor­matet. Dette er skrevet i og for nåtid, om få år vil boken vaere et tidsbilde.

Flink gutt-syndromet?

Mange av rådene er gode. Saerlig gjelder det råd som hjelper leserne til å gjennomsku­e kvinnedisk­riminerend­e mønster i språk og handlinger: Hvorfor

 ??  ??
 ??  ?? Jenteloven, feministis­k førstehjel­p
Jenteloven, feministis­k førstehjel­p

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway