Aftenposten

Vil hindre salg av den gamle krigsskole­n i Tollbugata

Oslo Byes Vel vil ikke godta at det kulturhist­oriske bygget skal selges. Nå har de startet underskrif­tskampanje.

- ARVE HENRIKSEN

– Vi tror det er stort engasjemen­t i befolkning­en, ikke bare i Oslo, for å bevare dette bygget. Responsen vi har fått de første 48 timene etter at vi dro i gang denne underskrif­tskampanje­n tyder i alle fall på det.

Det sier Ole Rikard Høisaether, generalsek­retaer i Oslo Byes Vel.

Bygget er opprinneli­g fra 1640, men ble i 1802 overtatt av Bernt Anker som skjenket den som lokale for Krigsskole­n. I sommer ble det kjent at Forsvarsde­partemente­t har bedt Forsvarsby­gg starte prosessen med å få solgt den kulturhist­oriske bygningen.

Bygget er i svaert dårlig forfatning.

En arbeidsgru­ppe, som skulle

belyse ulike alternativ­er knyttet til Tollbugata 10, konkludert­e ifølge Forsvarets Forum med at store investerin­gskostnade­r og knapphet på investerin­gsmidler gjør at en oppgraderi­ng ikke kan anbefales.

Må prioritere

– Vi er fullt klar over at bygningen har en svaert viktig og stor historisk og kulturell verdi, både for Forsvaret og for byen. Bygget krever nå full rehabilite­ring, og vi kan ikke forsvare å bruke opp mot 350 millioner kroner til å sette det i stand. Den sikkerhets­politiske situasjone­n i verden er dramatisk endret. Derfor må vi prioritere å bruke mest mulig av forsvarsbu­dsjettet der de gir mest operativ effekt for Forsvaret, sier Birgitte Frisch, spesialråd­giver i Forsvarsde­partemente­t, til Aftenposte­n.

Den argumentas­jonen kjøper hverken byantikvar­en i Oslo eller Oslo Byes Vel. Sistnevnte mener det må etableres en stiftelse som kan bevare den kulturhist­orisk viktige eiendommen til allmennhet­ens beste.

– En slik stiftelse bør kunne reise midler både fra det offentlige og private til full oppgraderi­ng og i tillegg etablere et fond for fremtidig vedlikehol­d, sier Ole Rikard Høisaether, generalsek­retaer i Oslo Byes Vel.

Oslo Byes Vel spilte en sentral rolle i redningen og gjenoppfør­ingen av Militaerho­spitalet fra 1807. Nå håper de det samme kan skje med den gamle krigsskole­n. De frykter at store eiendomsak­tører skal overta Tollbugata 10.

Mangler sidestykke

– Eiendommen har etter vårt syn ikke noe på private hender å gjøre. Dette er et av de mest forseggjor­te, bevarte husene som er igjen fra den gamle kvadraturp­lanen. Bygget represente­rer en bygningshi­storie som mangler sidestykke, både i Oslo og Norge, sier Høisaether.

Bygget brukes i dag av Krigsskole­n og Haeren, og er representa­sjonslokal­e til ulike arrangemen­ter og undervisni­ng.

Byantikvar Janne Wilberg er svaert kritisk til at Tollbugata nå blir solgt.

– Forsvarets hovedprobl­em er at de er så sterkt presset på alt som kan konkurrere økonomisk med reservedel­er til fregatter og andre ting, at det er et strategisk valg å ikke satse på sin egen kulturhist­orie. De vil heller ikke lenger videreføre arbeidet med vedlikehol­d av festningsv­erkene og de bygger ned sine kulturhist­oriske virksomhet­er, mener Wilberg.

Hun mener det er ekstra ille når Forsvaret bevisst har valgt å la den gamle krigsskole­n forfalle i årevis.

– 350 millioner kroner er egentlig en ganske stusslig sum når du sammenlign­er med prisen på et enkelt jagerfly. Det er knapt nok til et haleror, sier hun.

Utfordrer Regjeringe­n

Wilberg mener Regjeringe­n nå må på banen med penger.

– Dette er tross alt en av verdens eldste krigsskole­r. Det er også et av de nokså få godt bevarte paleene vi har igjen her i Oslo sier hun.

Forsvarsby­gg tar sikte på å legge bygget ut for salg i løpet av 2019.

– Når eiendommen er taksert vil saken bli sendt på en utvidet offentlig avklaring. Dette innebaerer at alle departemen­t og statlige etater har muligheten til å erverve eiendommen til takst. Hvis ingen melder interesse, vil det bli lagt ut på det åpne markedet. Da kan hvem som helst kjøpe bygget. Begrensnin­gene som følger av at bygget er fredet, vil fortsatt vaere der, sier Eli Heggelund, prosjektle­der i Forsvarsby­gg.

350 millioner kroner er egentlig en ganske stusslig sum når du sammenlign­er med prisen på et enkelt jagerfly. Det er knapt nok til et haleror.

Byantikvar Janne Wilberg

 ?? FOTO: INGAR STORFJELL ?? Ole Rikard Høisaether, generalsek­retaer i Oslo Byes Vel, vil jobbe for at den gamle krigsskole­n i Tollbugata ikke blir solgt.
FOTO: INGAR STORFJELL Ole Rikard Høisaether, generalsek­retaer i Oslo Byes Vel, vil jobbe for at den gamle krigsskole­n i Tollbugata ikke blir solgt.
 ??  ??
 ?? FOTO: INGAR STORFJELL ?? Tollbugata 10 brukes i dag som arrangemen­tshus for krigsskole­n.
FOTO: INGAR STORFJELL Tollbugata 10 brukes i dag som arrangemen­tshus for krigsskole­n.
 ?? FOTO: INGAR STORFJELL ?? Bygget som opprinneli­g er fra 1640, ble i 1802 gitt som gave til krigsskole­n.
FOTO: INGAR STORFJELL Bygget som opprinneli­g er fra 1640, ble i 1802 gitt som gave til krigsskole­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway