Aftenposten

Felt av fotgjenger

- Atle Kleveland Oslo

Så skjedde det. I dag morges, i Majorstukr­ysset:

Jeg på sykkel ned Kirkeveien, etter å ha unngått å bli kjørt ned av to leddbusser som svinger inn på sykkelfelt­et for å skifte ut passasjere­r, etter å ha unngått å bli kjørt ned bakfra av andre syklister som ikke drømmer om å stoppe på rødt, etter å ha unngått å bli most av taxier som skifter felt med høyt turtall, er det altså en fotgjenger som løper over på rødt for å rekke en buss, som skal bli den som tar meg.

Skuffelsen

Vi støter sammen, jeg velter og sklir et par meter bortover den regnvåte asfalten, pusten er slått ut, albuen, hoften og et ribben verker.

Men verst er skuffelsen: Vi befinner oss i Norge, et velutvikle­t land med lover og regler. Hva er det vi tar ut i trafikken som vi ikke får utløp for ellers i livet? Hva er det som får oss til å kaste oss ut i trafikken med dødsforakt, både på egen og andres vegne, gå på rødt, sykle på rødt, skifte felt, gasse, vise fingeren, skjelle?

Jeg sykler fra Torshov til Skøyen og tilbake hver dag. På nesten hver tur skjer det et eller annet farlig – andre trafikante­r som presser, jeg som feilbedømm­er en annens hastighet, manglende tegngiving. Eksemplene er legio.

Komplisert

Trafikkbil­det i Oslo er komplisert, sykkelture­n min langs Ring 2 krever et høyt oppmerksom­hetsnivå. For min del er det ikke snakk om å ha musikk på øret, snakke i telefon eller dagdrømme. Det kreves en tilstedeva­erelse i øyeblikket, et naervaer, full bruk av syn og hørsel for å bedømme situasjone­r langs veien: biler, busser, syklister, fotgjenger­e beveger seg på kryss og tvers. Og først og sist har vi trafikkreg­lene. Overhold dem, så er sannsynlig­heten så mye større for at vi kommer frem uten kvestelser.

Denne gangen gikk det etter forholdene bra. Fotgjenger­en skal vaere lykkelig over at det ikke var en bil som traff henne, jeg er lykkelig for at det ikke var en bil som kjørte på rødt.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway