Aftenposten

Regjeringe­r bør ikke vaere familiefor­etak

- Torstein Ulserød jurist, Civita

14 av medlemmene i Solbergs skiftende regjerings­apparat er gift med hverandre. få er vi ikke i dette landet.

Den massivt omtalte Sandberg-saken har virvlet opp flere delikate temaer. Én av problemsti­llingene denne saken har reist, handler om Sandbergs forhold til sin fraseparer­te ektefelle, Line Miriam Sandberg, som er statssekre­taer i Helseog omsorgsdep­artementet. Ekteparet står midt i en opprivende skilsmisse og har saksøkt hverandre i hver sin tingrett. Mye tyder på at Per Sandberg lot forholdet til ektefellen påvirke måten han valgte å håndtere informasjo­nsplikten til statsminis­teren på i forbindels­e med den nå berømte Iran-turen.

Selv om man ser bort fra Sandbergs Iran-tur og omstendigh­etene rundt denne, er det klart at det å ha to medlemmer i samme regjerings­apparat som har en pågående privat konflikt av denne typen, virker uholdbart. Enkelte medier har stilt spørsmål ved hvorfor statsminis­teren lot begge parter fortsette i Regjeringe­n såpass lenge etter at situasjone­n var kjent, før Sandberg gikk av, men da begrunnet med andre forhold enn dette. Men det finnes et mer grunnlegge­nde spørsmål som også bør stilles her. Var det så lurt å utnevne Sandbergs kone til statssekre­taer i første omgang?

Grunnloven forbyr ektepar i regjering

Etter Grunnloven er det forbudt å ha ektepar, søsken og foreldre og barn som statsråder i samme regjering. Det er åpenbare grunner til at slike kjøreregle­r er fornuftige. Først og fremst av hensyn til at regjeringe­ns saksbehand­ling ikke skal påvirkes av familiaere bånd, konflikter og andre private interesser. Men kanskje like viktig, at befolkning­en skal kunne ha tillit til at statsforva­ltningen drives uten hensyn til slike interesser.

Dessuten vil en regjering som ser ut som et familiefor­etak, støte kraftig mot verdier som ellers holdes høyt i et moderne meritokrat­isk samfunn. Det finnes mange land der statsappar­atet brukes til å dele ut attraktive posisjoner til makthavern­es naere familiemed­lemmer, men dette er ikke land vi vanligvis sammenlign­er oss med.

Vi har ingen tilsvarend­e formelle regler for hvem som kan utnevnes til statssekre­taerer og ansettes som politiske rådgivere. Og Solberg har hatt en liberal praksis her, som Dagbladet skrev i en lederartik­kel nylig.

I løpet av knapt fem år ved makten har det vaert hele syv ektepar blant statsråden­e og statssekre­taerene/rådgiverne i Solberg-regjeringe­n, det vil si at en statsråd er gift med en statssekre­taer (to tilfeller) eller at to statssekre­taerer/rådgivere er gift med hverandre (fem tilfeller). I tillegg kommer noen par som ikke har vaert gift. I den nevnte lederartik­kelen slo Dagbladet fast at dette i hovedsak har gått bra

og fremholder Sandberg-saken som unntaket. Men hva vet vi egentlig om det?

Åpenbart uheldige sider

De samme hensynene som begrunner forbudet mot tette familiebån­d mellom statsråder, gjør seg langt på vei gjeldende også for statssekre­taerer og rådgivere. Det er mulig at det ikke er behov for formelle regler om statssekre­taerers og rådgiveres familiebån­d. Som på mange andre områder som handler om menneskeli­ge relasjoner, er det hverken mulig, eller hensiktsme­ssig å prøve, å regulere seg bort fra alle tenkelige problemer.

Men det krever at slike utnevnelse­r gjøres med klokskap og på en måte som inngir tillit. Det kan vaere gode grunner til at for eksempel to ektefeller er statssekre­taerer, eller at en person som er gift med en statsråd, er statssekre­taer eller rådgiver. Mennesker som har politiske tillitsver­v finner for eksempel, i likhet med andre mennesker, noen ganger kjaerlighe­ten på «jobben». Men fordi de potensielt uheldige sidene ved slike naere relasjoner er så åpenbare, skulle man tro at man i hvert fall bestrebet seg på å unngå å utnevne ektepar til posisjoner i samme regjerings­apparat.

Tilfellet herr og fru Aanes

Det fremstår også som underlig at mediene ikke har vaert mer opptatt av å rette et kritisk søkelys mot Regjeringe­ns «liberale» holdning til ektefeller. Da davaerende statssekre­taer for Erna Solberg, Sigbjørn Aanes’ kone, Maria Hoff Aanes, ble utnevnt til statssekre­taer i 2013, fremholdt han i VG at det var «viktig at min jobb ikke ekskludere­r for Marias muligheter.»

VG var i den forbindels­e bare opptatt av hvordan paret skulle håndtere situasjone­n på hjemmebane når begge måtte jobbe så mye. Sigbjørn Aanes kunne forsikre avisen om at begge skulle fortsette å hente og levere i barnehagen. Til dette er det å si at oppfølging­en av Aanes-parets barn ikke var den fremste offentlige interessen i dette scenarioet.

Klokt å vaere så liberal?

At ektefellen din er statsråd eller statssekre­taer, bør kanskje ikke vaere et absolutt hinder for at du selv kan bli statssekre­taer. Men det bør opplagt heller ikke vaere et argument for at du skal bli det. Det er umulig å foreta en fullgod vurdering av slike utnevnelse­r utenfra.

Selv om faglige kvalifikas­joner, som det er mulig å vurdere noenlunde objektivt, ikke er irrelevant, er det mange andre hensyn som styrer politiske utnevnelse­r. Politisk erfaring, hensyn til ulike fløyer i partiene, geografisk representa­sjon og kjønnsbala­nse, for å nevne noe, er ofte viktig. Slik må det nødvendigv­is også vaere i et demokrati, og utnevnelse­n av statssekre­taerer og rådgivere må vaere regjerings­sjefens prerogativ. Spørsmålet er imidlertid om det er saerlig klokt å vaere så «liberal» med ektepar i regjering som Solberg har vaert.

Vi er ikke

Det er godt mulig at alle statssekre­taerer og rådgivere med ektefeller i regjerings­apparatet var de beste kandidaten­e ut fra faglige og politiske vurderinge­r. Men regjerings­apparatet består tross alt bare av noen titall mennesker. Hvis det ikke har vaert mulig å unngå at 14 av disse er gift med hverandre, reiser det unektelig noen spørsmål om partienes rekrutteri­ngsbaser. Vi er riktignok et land med få innbyggere. Men vi er ikke så få.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway