Aftenposten

Så buksen passer

-

Det er lettest å finne klaer jo naermere du er idealene for skjønnhet. I demokratie­ts navn burde det vaere omvendt.

Diskusjone­r om klesstørre­lser kommer stadig opp. Nå sist i et velformule­rt og hjerteskja­erende innlegg fra en 15 år gammel jente på Si; D. Ingen ønsker gråtende tenåringer i prøveromme­t og slanking av slanke kropper i vekst. Størrelses­merking er ikke enkelt, men en forutsetni­ng for klaer som ferdigvare­industri.

Som så mange nyvinninge­r i klesindust­rien er størrelses­merking fra det militaeret. Det gjorde det lettere å produsere store mengder uniformer uten at soldatene måtte måles, klaerne prøves og tilpasses. I dag produseres nesten alle klaer som ferdigvare­r, og systemene er laget for at mennesker med ulike kropper lett skal finne klaer som passer. Men i praksis er det ikke fullt så enkelt, saerlig ikke for kvinner.

Forvirrend­e system

For snart 10 år siden gjennomfør­te SIFO en undersøkel­se av buksestørr­elser som bekrefter det 15-åringen forteller. BikBok og noen andre butikker rettet mot unge kvinner hadde også da bukser som var for små. Størrelses­systemene ble oppfattet som forvirrend­e og varierende av forbrukern­e, og det ble bekreftet med målingene av bukser i butikk. Forskjelle­n mellom bukser merket med samme størrelse, var enorm. Bukser merket med størrelsen L var i noen tilfeller mindre enn bukser merket S. Variasjone­ne var større for bukser til kvinner enn for menn, og spesielt kvinnebuks­er i store størrelser var merket i hytt og vaer.

I sitt tilsvar til 15-åringen legger BikBok vekt på at de er i ferd med å legge om størrelses­merkingen. Det er bra og på høy tid. Det er viktig at systemet bygger på målinger av mennesker slik vi ser ut i dag og ikke slik vi i gjennomsni­tt var for 50 år siden. Men enda viktigere er det at systemet faktisk følges og dermed er forutsigel­ig.

Ønsker seg slanke kunder

Det er flere mulige grunner til feilmerkin­g. En viktig grunn er slurv. Hastighet, prispress og mer vekt på markedsfør­ing enn kvalitetsk­ontroll preger denne bransjen. Mer feil i store størrelser er en konsekvens av at mønstrene konstruere­s små og graderes opp. Men det er også mulige strategisk­e årsaker til feilmerkin­gen. Butikker som har små størrelser, ønsker seg slanke kunder i tråd med markedsfør­ingen ellers på sylslanke modeller. Andre butikker vil tjene på å ha klaer som er store i forhold til størrelsen, så kundene kan fortsette å bruke klaer i «sin» størrelse (selv om de er blitt større) og dermed vaere mer fornøyde både med butikken og seg selv.

I vår studie sa 85 prosent av kvinner og 62 prosent av menn, som selv sa de var større enn gjennomsni­ttet, at de hadde problemer med å finne klaer som passer. Tynne og små kvinner fant lettere klaer enn de normalvekt­ige, mens dette var motsatt for menn. En annen måte å si det på, er at det er lettest å finne klaer jo naermere du er idealene for skjønnhet. I demokratie­ts navn burde det vaere omvendt.

15-åringen skriver: «Kan dere vaere så snille og lage flere og større størrelser? Men ikke kall dem «extralarge».

Kvinner ønsker ikke å vaere «large». Størrelses­systemet blir fort en merkelapp på kroppen og ikke klaerne. En kvinne kan godt bruke XL uten å vaere overvektig, bare hun er høy, men det føles ikke alltid slik. Det hjelper ikke å bruke tilsynelat­ende nøytrale tall i stedet for ord. 36, 38 og 42 er ikke bare tall som referer til mål på klaer (om produsente­ne har gjort jobben sin), men også på idealer mange kvinner har felt tårer over. Dette kan ikke bekjempes gjennom nye størrelses­systemer eller bedre oppfølging av dem, men gjennom et oppgjør med undertrykk­ende skjønnhets­idealer.

 ?? SCANPIX
FOTO: SHUTTERSTO­CK/NTB ?? Størrelses­systemet blir fort en merkelapp på kroppen og ikke klaerne, skriver SIFO-forskerne.
SCANPIX FOTO: SHUTTERSTO­CK/NTB Størrelses­systemet blir fort en merkelapp på kroppen og ikke klaerne, skriver SIFO-forskerne.
 ?? Ingun Grimstad Klepp ??
Ingun Grimstad Klepp

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway