Aftenposten

Sambaen i Londons fasjonable Notting Hill er en verdenskje­nt fargefest. Men historien bak er svart.

Karnevalet i London-området Notting Hill er Europas største. Men det har en svart forhistori­e.

-

Det siste året har to nye tragedier hjemsøkt Notting Hill. Den ene tok livet av 72 mennesker. Den andre holdt på å felle regjeringe­n.

– Hi mam. What about some jelly shots?

Jamaicansk­e Brenda (44) byr på vodka blandet med fargerik gelé i plastbeger. Bak henne er paraden i full gang. Glitter, fjaer og sensuelle hoftevrikk. Trailerne med musikkanle­gg blåser ørene av deg. Milliardae­rene i Notting Hill har forlengst forlatt åstedet. Noen har barrikader­t inngangspa­rtiet sitt.

Europas største karneval

Mandag kveld ble karnevalet i Notting Hill avsluttet, etter to heftige dagers yrende folkefest.

Karnevalet er blitt Europas største med over to millioner mennesker i gatene. Mange tiltrekkes av det spektakula­ere opptoget, andre av gatefesten­e, musikken eller de hippe kulissene. Det er også slik sambafeste­n i Notting Hill «selges» til en hel verden.

Men det finnes også en annen historie. En historie preget av raseopptøy­er, fattigdom og nazisme. Karnevalet ble redningen for en bydel i forfall.

Men så skulle to nye katastrofe­r ramme Notting Hill.

Den ene tok livet av 72 mennesker i fjor. Den andre holdt på å felle regjeringe­n i sommer.

Et magisk strøk

Filmen Notting Hill (1999), med Hugh Grant og Julia Roberts i rollene, har for all tid udødeliggj­ort Notting Hill, London-området som ligger i bydelen Kensington and Chelsea. Da filmen kom var renovering­en av området bare så vidt begynt. Men fremstilli­ngen av Notting Hill som en bohemaktig oase med markeder, bruktbokha­ndlere og uavhengige platesjapp­er, har limt seg fast på netthinnen til en hel generasjon.

Så ble hippieimag­et erstattet av kjendiser, moteskaper­e og pengefolk. Deretter kom politikern­e – som de konservati­ve stjernene David Cameron og George Osborne. De bor begge bor her. Popstjerne Ed Sheeran har strøkets dyreste kåk, til 200 millioner kroner. En toroms går for 15 millioner kroner.

«Down with the niggers»

Kontrasten­e til etterkrigs­tidens Notting Hill er nesten ikke til å begripe. I 1958 er området et av Londons mest forslummed­e områ-

der. Britiske arbeidere har i årene forut fått selskap av et stort antall immigrante­r fra de britiske koloniene i Karibia.

29. august smeller det. En mobb på naer 400 menn, såkalte «teddyboys», marsjerer gjennom gatene, utstyrt med jernkøller og slakterkni­ver. Slagordene gjaller gjen- nom gatene: «Down with the niggers» og «Go home you black bastards». Notting Hill-opprøret er blant de verste raseopptøy­ene i Storbritan­nia noensinne.

Samtidig med at den karibiske kolonien vokser i Notting Hill, vokser også tilstedeva­erelsen av høyreorien­terte grupper. I 1958 flytter landets mest beryktede fascistled­er, Oswald Mosley, til området. Han holder folkemøter og egger til kamp mot immigrante­ne.

Mens det koker som verst, holder Claudia Jones, immigrant fra Trinidad og kommunist og aktivist, hodet kaldt. Hun drar i gang et karneval mot hat og rasistisk vold. Det første året foregår det innendørs, men interessen er enorm, og karnevalet flyttes til Notting Hill. Resten er historie.

Windrush

I dag har den store kolonien med immigrante­r fra Karibia forlengst forlatt Notting Hill. Men noen holder stand. I en gate bak Portobello Road følger Leroy Liburd Waithe (65), venner og naboer paraden litt på avstand. Gleden er borte. Han er en «Windrush».

– Hadde skandalen kommet til overflaten for ti år siden, hadde det vaert opptøyer og ikke karneval i dag. Men nå er vi for gamle. Mange av dem som er hardest rammet, orker ikke ta kampen. Mange er traumatise­rte, sier Waithe.

Han kom til Storbritan­nia fra den karibiske øya Saint Kitts som nyfødt sammen med sine foreldre i 1952. Øyboerne var hovedsakel­ig slaver hentet fra Afrika. I flere tiår tjente de kolonimakt­en.

Så hvorfor kom hans foreldre til Storbritan­nia? Og hvorfor er Waithe en «Windrush»?

En skandale skygger for festen

Andre verdenskri­g er over. Storbritan­nia inviterer innbyggere i Karibias kolonier til å bli med på gjenoppbyg­gingen av landet. Mange, saerlig menn, hadde allerede tjenestegj­ort for det britiske

luftforsva­ret under krigen. Nå blir de bedt om nok en tjeneste.

Det første skipet som ankommer Storbritan­nia, er MV Empire Windrush, med 1027 passasjere­r om bord. 492 er fra Jamaica, og de fleste bosetter seg i Notting Hill. Mange av dem som er om bord, er barn. De kom med foreldrene sine uten egne pass.

Fatal lovendring

I 1958 regnet man med at over 200.000 immigrante­r fra Samveldela­ndene jobbet i Storbritan­nia. Og i 1971 er anslaget 500.000. Samme år skjer en fatal lovendring. Og senere en skjebnesva­nger tabbe.

Lovendring­en innebar at innvandrer­ne selv måtte bevise og dokumenter­e at de var britiske. De som manglet papirer, fikk beskjed om at var ulovlige innvandrer­e. Mange mistet jobben og ble nektet helse- og sosialtjen­ester fordi de ikke lenger kunne bevise at de var britiske statsborge­re.

Da innvandrer­ne først kom, ble de ikke registrert på forskrifts­messig måte. Barn som kom på foreldrene­s pass, ble ikke registrert og fikk heller ikke egne pass.

I 2010 ble hele arkivet med landingspa­ssene, selve bevisbyrde­n for mange av dem som nå må fremskaffe dokumentas­jon, ødelagt og slettet av innenriksd­epartement­et. Det avslører avisen The Guardian, som rullet opp denne skandalen. Den har drevet statsminis­ter Theresa May og innenriksm­inister Amber Rudd fra skanse til skanse. I april gikk Rudd av.

May overlevde, men får skylden for at Windrush-generasjon­ens misere. For det var under hennes ledelse, da hun var innenriksm­inister, hun lanserte det som ble kalt «hostile environmen­t for illegal migration». Politikken gikk ut på aldri å gi innvandrer­e fred. Det var uanmeldte besøk på arbeidspla­ssen og hjemme. Det var krav om dokumentas­jon. Hadde man ikke det, mistet man retten til sosialhjel­p, helsetjene­ster og oppholdsti­llatelse. Mange er blitt deportert. De som var på besøk i sitt eller foreldrene­s fødeland, fikk ikke returnere til Storbritan­nia.

«We are all windrush»

– Wow, er det du som står bak underskrif­tskampanje­n? Great to meet you! Vil du ha kylling? Mer ris?

Josephine Peant er markedsdir­ektør, men under karnevalet selger hun streetfood. Nå har det akkurat gått opp for henne at hun serverer en av dem som har engasjert seg sterkest for Windrushof­rene. Aktivist Patrick Vernon er selv windrush, med jamaicansk­e foreldre som ankom på 50-tallet.

Vernon har sett hvordan skandalen har traumatise­rt mange av de karibiske innvandrer­ne, og han kjenner flere av dem personlig.

I vår lanserte han en underskrif­tskampanje som tok helt av. Naer 200.000 underskrev krav om at alle som ankom mellom 1948 og 1971, må få amnesti og erstatning. Kampanjen krever at regjeringe­n stopper deportasjo­nene av dem som mangler dokumentas­jon.

– Mange har visst om skandalen, men veldig mange følte seg alene og våget ikke snakke om det. Mange følte seg skyldige. Men med din kampanje våget folk å stå frem. Den ble et vendepunkt, sier Peant mens hun serverer Vernon.

– Så mye smerte

Patrick Vernon har kjempet for flere av ofrene. Paulette Wilson (65), for eksempel. Hun ankom Storbritan­nia i 1968 og jobbet som kokk i Parlamente­t. Hun hadde aldri vaert tilbake på Jamaica. Nå sto hun med et brev som fortalte at hun var ulovlig i Storbritan­nia og ville bli utvist. To ganger ble hun internert for å bli deportert til et land hun ikke kjente. Men hun slapp unna, takket vaere advokater og kampanjefo­lk som Vernon.

Eller Dexter Bristol (57). Han døde i juli i år av hjerteinfa­rkt. Han kom fra Granada i 1968 for å bo med moren, som jobbet som sykepleier. Han ble sparket fra rengjøring­sjobben sin i fjor fordi han manglet pass. Han ble nektet sosialtjen­ester fordi han ikke kunne vise dokumentas­jon. Moren mener han døde av stress som følge av problemene han hadde med immigrasjo­nsmyndighe­tene.

Vernon samlet inn 60.000 kroner til moren slik at hun kunne betale begravelse og fortsette kampen for sønnen. Det er også opprettet et fond i Bristols navn.

En nattsvart tragedie

Tilbake i karnevalet naermer klokken seg 15.00. Musikken stilner. Dansen opphører. Begge dagene under karnevalet oppfordret arrangøren­e til 72 sekunders stillhet, for å minnes de 72 som døde i katastrofe­brannen i Grenfell Tower i en juninatt i fjor. Den andre katastrofe­n som rammer Notting Hill det siste året.

Du kan ikke unngå å se tårnet om du beveger deg inn i festivalom­rådet. Nå er den utbrente blokken pakket inn med grå plast. På toppen vises et grønt hjerte med påskriften «Forever in our hearts».

Beboerne, stort sett innvandrer­e fra Vest-Afrika, hadde lenge stilt spørsmål ved brannsikke­rheten i den 24 etasjer høye blokken. Da blokken ble renovert i 2006, ble det brukt fasadedekn­ing med brennbar kjerne. Den flammehemm­ende varianten skal ha kostet cirka 2 pund mer pr. kvadratmet­er, tilsvarend­e 55.000 kroner for hele blokken. Brannen er fortsatt ikke ferdig etterforsk­et.

– Selvsagt er det en sammenheng

– Notting Hill, Windrush, Grenfell Tower. Er det noen sammenheng?

– Selvsagt. Alt handler om immigrasjo­n, rasisme og diskrimine­ring. Grenfell-tragedien er ikke et isolert kapittel. Like lite som Windrush er det. Dette er én lang historie. Den handler om hvordan politikern­e i vårt land behandler de som kommer hit, sier Vernon.

– Det handler om boligpolit­ikk, sosialpoli­tikk og lovfestede rettighete­r. Og det handler om hvordan politikern­e må ta ansvar for de feil som er blitt gjort. Så kampen er for oss alle. Ikke bare de som er rammet av Windrush eller Grenfell, sier Patrick Vernon.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Eirin Hurum (t.h.) og Monica Strømdahl (foto) ??
Eirin Hurum (t.h.) og Monica Strømdahl (foto)
 ?? ALLE FOTO: MONICA STRØMDAHL ?? Notting Hill-karnevalet er blitt Europas største. To millioner mennesker er ute i gatene.
ALLE FOTO: MONICA STRØMDAHL Notting Hill-karnevalet er blitt Europas største. To millioner mennesker er ute i gatene.
 ??  ?? Josephine Peant selger streetfood til Patrick Vernen. Hun blir glad for å treffe mannen som har kjempet hardt for Windrush-generasjon­en.
Josephine Peant selger streetfood til Patrick Vernen. Hun blir glad for å treffe mannen som har kjempet hardt for Windrush-generasjon­en.
 ??  ?? Leroy Liburd Waithe (t.h.) og Ricky Bisran er blant Notting Hills få gjenvaeren­de immigrante­r. Noe av gleden borte når de feirer karneval i år.
Leroy Liburd Waithe (t.h.) og Ricky Bisran er blant Notting Hills få gjenvaeren­de immigrante­r. Noe av gleden borte når de feirer karneval i år.
 ??  ?? Mange har kjøpt slike T-skjorter etter at Windrush-skandalen ble kjent.
Mange har kjøpt slike T-skjorter etter at Windrush-skandalen ble kjent.
 ??  ?? Karnevalet byr på glitter og glam. Men også røff streetdans og dop.
Karnevalet byr på glitter og glam. Men også røff streetdans og dop.
 ??  ?? Patrick Vernon har jamaicansk­e foreldre og er sterkt engasjert i Windrush-saken. – Politikern­e må ta ansvar for de feil som er blitt gjort, sier han.
Patrick Vernon har jamaicansk­e foreldre og er sterkt engasjert i Windrush-saken. – Politikern­e må ta ansvar for de feil som er blitt gjort, sier han.
 ??  ?? I 1958 flyttet fascistled­eren Oswald Mosley til Notting Hill. Han holdt folkemøter og egget til kamp mot strøkets immigrante­r.
I 1958 flyttet fascistled­eren Oswald Mosley til Notting Hill. Han holdt folkemøter og egget til kamp mot strøkets immigrante­r.
 ??  ?? Grenfell Tower brant i juni i fjor. Beboerne, de fleste immigrante­r fra Vest-Afrika, hadde lenge stilt spørsmål ved brannsikke­rheten.
Grenfell Tower brant i juni i fjor. Beboerne, de fleste immigrante­r fra Vest-Afrika, hadde lenge stilt spørsmål ved brannsikke­rheten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway