Aftenposten

John McCains datter ga flere stikk til Trump i begravelse

-

John McCains datter Meghan McCain hyllet sin far først og fremst som far i National Cathedral i går. Men hun hadde også noen skarpe ord til farens kritikere.

Feiden med president Donald Trump har vaert med å prege uken som har gått siden senato- rens død. McCain nevnte aldri presidente­n ved navn, men det var tydelig at ordene hadde adresse til sjefen i Det hvite hus.

– Det finnes dem som mislikte hans dedikasjon, fordi det avdekket sannheten om deres egen karakter, sa en gråtende Meghan McCain.

– John McCains Amerika er sjenerøst og gjestfri og modig, sa hun.

– John McCains Amerika skryter ikke fordi hun trenger det ikke.

Publikum i kirken brøt ut i uvanlig applaus da hun sa: «The America of John McCain has no need to be made great again because America was always great.»

– Vi er samlet her for å feire amerikansk storhet – den ekte tingen, ikke billig retorikk fra menn som aldri vil komme i naerheten av det offeret han var så villig til å gi, sa McCain.

Obama: Ble overrasket

Tidligere president Barack Obama fortalte at han ble overrasket da John McCain ringte ham tidligere i år for å be ham om å holde minnetale.

– Da John ringte meg, ble jeg trist men også overrasket. Etter at vi hadde snakket, skjønte jeg imidlertid at det var typisk McCain. Han likte å vaere overrasken­de og ikke å gjøre som forventet, sa Obama.

Obamas tale var humørfylt, men fylt av respekt for en mann som «sto for så mye av det som er best med USA». Han fortalte at de to innimellom møttes i Det ovale kontor for å prate på tomannshån­d da han var president.

– Når han snakket om tjeneste og plikt, var det ikke hult. Det var ikke bare ord for ham. Han var forberedt på å dø for dem, sa Obama.

– Han forsto, som JFK og Reagan forsto, at det å vaere amerikansk ikke handler om blodet ditt eller hvordan du ser ut, men om å leve etter felles prinsipper om at vi alle er skapt likeverdig.

Obama minnet om at McCain trodde på USAs grunnpilar­er, skillet mellom de uavhengige statsmakte­ne og en fri presse.

– Disse institusjo­nene, og reglene og normene, er det som binder oss sammen og gir form til vårt felles samfunn. Selv når vi er uenige. Spesielt når vi er uenige, sa Obama.

Han kom også med en lett innpakket kritikk av Trumps Washington.

– Så mye av politikken nå er preget av bombastisk­e uttalelser, fornaermel­ser og oppkonstru­erte konflikter. John viste oss at vi er bedre enn dette, sa Obama.

Bush: Modig og aerlig

Tidligere president George W. Bush holdt også tale.

John McCains Amerika skryter ikke fordi hun trenger det ikke

Meghan McCain

 ?? FOTO: CHRIS WATTIE, REUTERS/NTB SCANPIX ?? Min far hadde all grunn til å synes at verden var et fryktelig sted, men valgte en annen vei, sa Meghan McCain.
FOTO: CHRIS WATTIE, REUTERS/NTB SCANPIX Min far hadde all grunn til å synes at verden var et fryktelig sted, men valgte en annen vei, sa Meghan McCain.
 ?? FOTO: BRIAN SNYDER, REUTERS/NTB SCANPIX ?? John McCain døde 25. august. I går ble han minnet i National Cathedral.
FOTO: BRIAN SNYDER, REUTERS/NTB SCANPIX John McCain døde 25. august. I går ble han minnet i National Cathedral.
 ?? Christina Pletten New York ??
Christina Pletten New York

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway