Aftenposten

«Boken har en uimotståel­ig tiltreknin­gskraft»

- Unni Lindell Pål Gerhard Olsen

Som en av nestorene i hjemlig krim har Unni Lindell med vekslende hell rendyrket sitt spesielle uttrykk. Det kjennetegn­es av et våkent blikk for litt skakke og forhutlede eksistense­r i velferdssa­mfunnets randsone, og en ganske så fri flyt av heftige følelser. Det er mye hjerte som rimer på smerte i Lindells samlede verker.

Samtidig kan det tydelig merkes en påvirkning fra mytestoff og eventyrene­s skarpt opptrukne motsetning­er. Rødhette og ulven er for eksempel en hyppig anvendt bakgrunnsr­eferanse, og får selskap av en høyt utviklet mørkeredse­l og en konsekvent demoniseri­ng av naturkreft­ene.

For Lindell faller skogens mentalhygi­eniske og kontemplat­ive ro på sin egen urimelighe­t. Her er det ikke en kvist som knekker uten at dødelige farer truer, og soundtrack­et besørges av Creedence Clearwater Revival’s «Bad Moon Rising».

Borderline

Alle disse fargesterk­e ingrediens­ene er tungt til stede i Dronen. Da skulle man kanskje tro at vi står overfor en gjennomsni­ttlig Lindell-utgivelse som begrenser seg til repetisjon­søvelser av faste poster?

Boken er imidlertid vesentlig bedre enn som så, og det selv om Lindell gjør noe så krevende som å avsløre den/de skyldiges identitet for leseren lenge før etterforsk­ernes aha-opplevelse.

Den elementaer­e spenningen blir derfor hovedsakel­ig knyttet til hvordan og hvor ulidelig sent førstebetj­ent Marian Dahle og i mindre grad den gamle kjenningen Cato Isaksen, når opp til vårt innsiktsni­vå. At dette grepet fungerer så godt, skyldes for en stor del Lindells gehør for saerlig borderline-delen av den menneskeli­ge psyke, hennes uhyggeskap­ende evner og generelle skriveferd­igheter.

Frisk og opplagt

I Dronen virker hun frisk og opplagt og byr på mange fine sansninger, slående billedbruk og visuelt potente beskrivels­er, enten handlingen tar oss til Dahles dragehus på Frogner, Postens mastodonti­ske Østlandste­rminal på Lørenskog, eller til det sentrale scenarioet: en nedlagt militaerle­ir innerst i Maridalen.

I umiddelbar naerhet av denne leiren ble en teltende kvinne knivstukke­t og drept. Fem år senere, da et dronefirma har etablert seg på stedet, skjer et nytt mord. De drevne plottlinje­ne etablerer en sammenheng mellom de morbide hendelsene og det norske militaere naervaeret i Afghanista­n. I den absolutte sluttfasen går fortelling­en inn i et nerveslite­nde «ung pike i nød»-modus.

Feberhet

Som alltid har Lindell en hang til det overspente, febrilske og feberhete, både forankret i de enkelte personene og som et saertrekk ved den helhetlige skrivemåte­n. I verste fall resulterer praksisen i en kavete og masete tekst der de språklige elementene står i veien for hverandre og meningsinn­holdet er på nippet til å fordampe.

Årets Lindell holder seg allikevel på plussiden med god margin. Det er et veldreid og vettugt melodrama om alt fra freudiansk­e barndomstr­aumer til bienes sommersver­ming.

I strømmen av matematisk kalkulerte kriminalro­maner, kan det febrilske og feberhete sies å vaere et nødvendig og velkomment korrektiv.

 ?? FOTO: OLAV HEGGØ ?? Unni Lindell er ute med ny krimroman.
FOTO: OLAV HEGGØ Unni Lindell er ute med ny krimroman.
 ??  ?? Dronen Til tider overspent og skingrende, men kvaliteten­e ligger klart opp i dagen.Aschehoug
Dronen Til tider overspent og skingrende, men kvaliteten­e ligger klart opp i dagen.Aschehoug

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway