Aftenposten

– Vil du ha et falskt pass?

– Vi kan skaffe alt du trenger, forteller en migrantsmu­gler i Athen. Noen dager senere er en familie kommet inn i Norge ved å bruke tre av hans falske pass.

- Tor Arne Andreassen og Afshin Ismaeli (foto) Aftenposte­n i Athen

En kurdisk migrant viser frem en bunke med danske og nederlands­ke pass, alle falske. Vi er i en dekkleilig­het for migranter i sentrum av Athen, en av Europas viktigste byer for menneskesm­ugling.

Passene skal sikre ham og andre migranter plass på et fly fra Hellas til Nord-Europa.

Han er tydelig nervøs og redd for at forfalskni­ngen ikke er god nok. At den skal bli avslørt.

Noen dager senere får vi en bekreftels­e på at i hvert fall noen av dem har klart det. En familie med tre medlemmer har kommet seg til Norge. Med falske pass fløy de fra en av de greske ferieøyene, der kontrollen er slappere, til Sverige. Deretter ble de kjørt fra Sverige til Norge, der de søkte om asyl.

Pris: 7000 euro for hver av de voksne og 4000 euro for hvert barn.

– Vi kan skaffe deg et pass

Som Aftenposte­n skrev tidligere i sommer, så lever menneskesm­uglerne godt med at det er blitt vanskelige­re for migranter å komme seg illegalt inn i Europa. Da kan de skru opp prisene og tjene mer.

– Vi kan skaffe alt du trenger. Vil du ha et falskt pass? Vi kan sørge for at alle de rette opplysning­ene blir lagt inn i chipen som er inne i passene, forteller en smuglerbos­s med 20 års erfaring fra bransjen.

Vi får selv lov til å bla i og holde i de falske passene. De kjennes som om de nettopp har kommet ut av forfalsker­nes eget trykkeri. Nesten for ferskt til at noen skal kunne tro at dette er ekte, kanskje?

I et av passene vi åpner, kan vi se ansiktet til en iransk gutt vi har truffet i lokalene til smugleren. Ifølge det falske passet er han dansk statsborge­r. Vi får også se passet til moren og søsteren hans. Dette lar kontrollør­ene på flyplassen i Hellas seg lure av, får vi altså senere bekreftet. Og siden flyet går til Sverige, fra ett Schengenla­nd til en annet, så er det begrenset kontroll når de lander i Sverige.

Mange falske dokumenter i Hellas

Bruken av falske pass ser ut til å øke i Hellas, antyder de siste tallene fra Frontex, det europeiske grensebyrå­et. Antallet som er blitt tatt med falske dokumenter under reiser innenfor Schengenom­rådet, som under en reise fra Hellas til Sverige, økte med mer enn 10 prosent fra 2016 til 2017 og nådde sitt høyeste nivå siden 2013, ifølge Frontex’ årsrapport for 2018.

«Denne utviklinge­n er hovedsakel­ig et resultat av den store økningen i reiser fra Hellas som involverer syrere, afghanere, irakere, tyrkere og iranere», heter det i rapporten.

Utnytter teknologiu­tviklingen

Nye biometrisk­e pass er blitt vanskelige­re å forfalske, forsikrer Per O. Haddal, seksjonsle­der ved Nasjonalt ID-senter, der vi finner politiets fremste eksperter på forfalskni­nger av ID-papirer.

Men forfalsker­ne utnytter at avansert datateknol­ogi, printere og skannere er blitt lettere tilgjengel­ig. Når nye pass blir introduser­t, er det et tidsspørsm­ål før forfalsker­ne klarer å «knekke koden».

– Alt som lar seg produsere av en passprodus­ent, lar seg også reproduser­e, sier Haddal. – Derfor er det viktig å kontinuerl­ig utvikle sikkerhete­n i slike dokumenter. Nye generasjon­er pass er ferskvare.

Kurset 6600 i ID-arbeid

Men, sier eksperten, jo mer avansert et pass er, jo lettere skal det vaere for dem som kontroller­er passene å oppdage en forfalskni­ng. Siden 2012 har Nasjonalt IDsenter undervist cirka 6600 personer i politiet og forvaltnin­gen for øvrig i ID-arbeid.

– Behov for kompetanse­heving på ID-området har alltid vaert et sentralt funn i våre kartleggin­ger og evaluering­er i politiet og utlendings­forvaltnin­gen, skriver informasjo­nssjef Wenche Bjørngaard ved Nasjonalt ID-senter i en e-post.

De har også anbefalt mer bruk av biometri, inkludert ansiktsgje­nkjenning. Maskiner for ansiktsgje­nkjenning har kommet opp på Gardermoen, men foreløpig bare for noen få av de reisende.

To andre metoder

Menneskesm­uglere bruker også ekte pass. Smuglerne har tilgang på et stort antall pass som enten er blitt stjålet, mistet eller som er

blitt solgt eller leies ut med viten og vilje av den som har fått utstedt passet.

Migranten som skal forsøke å komme seg med et fly til Nord-Europa, blir utstyrt med et pass fra en person med et lignende utseende. Det er dette politiet kaller «importere». Men antallet slike bedragere som blir tatt i Norge, går ned. I 2016 var det bare 26 som ble oppdaget i Norge, ifølge Nasjonalt ID-senter. Antallet misbrukte dokumenter totalt var 996.

Politiet ser også en tendens til at noen bruker falske underlagsd­okumenter, slik som fødselsatt­ester, statsborge­rbevis og ID-kort, for å få utstedt ekte pass.

Falsk ID en forutsetni­ng

Politiet tar bruk av falske dokumenter på stort alvor.

– Erfaringsm­essig er falske dokumenter og identitete­r et sentralt element ved gjennomfør­ingen av straffbare handlinger innen narkotika, bedrageri, migrasjon og annen organisert kriminalit­et. Falske dokumenter omsettes for store summer og omfanget antas å vaere større enn det som kommer til overflaten, sier Bjørngaard.

 ?? FOTO: AFSHIN ISMAELI ?? Falske danske og nederlands­ke pass, produsert i Hellas, blir brukt for å få migranter derfra til NordEuropa.
FOTO: AFSHIN ISMAELI Falske danske og nederlands­ke pass, produsert i Hellas, blir brukt for å få migranter derfra til NordEuropa.
 ?? FOTO: AFSHIN ISMAELI ?? En migrant viser frem en bunke med danske og nederlands­ke pass, alle falske. De er blitt produsert i Hellas og blir brukt for å få migranter fra Hellas til Nord-Europa.
FOTO: AFSHIN ISMAELI En migrant viser frem en bunke med danske og nederlands­ke pass, alle falske. De er blitt produsert i Hellas og blir brukt for å få migranter fra Hellas til Nord-Europa.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? AFSHIN ISMAELI
F1OTO: ?? Migranter kan også komme seg fra ett land til et annet i Europa uten å vise frem dokumenter. Ved havnene i Hellas venter migranter på en sjanse til å snike seg med en trailer som skal med en ferge
AFSHIN ISMAELI F1OTO: Migranter kan også komme seg fra ett land til et annet i Europa uten å vise frem dokumenter. Ved havnene i Hellas venter migranter på en sjanse til å snike seg med en trailer som skal med en ferge
 ?? FOTO: AFSHIN ISMAELI ?? En av menneskesm­uglerne snakker med migranter på en kafé i Athen.
FOTO: AFSHIN ISMAELI En av menneskesm­uglerne snakker med migranter på en kafé i Athen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway