Aftenposten

Null luksus for ekspreside­nten

Rikdom er for andre ekspreside­nter, ikke for Jimmy Carter (93).

- KEVIN SULLIVAN MARY JORDAN MATT MCCLAIN (foto) Plains, Georgia

Jimmy Carter (94) og førstedame Rosalynn gjemmer restemat i kjølebagen og vasker opp selv.

Tidligere president Jimmy Carter og førstedame Rosalynn lever et nøysomt liv i byen der de ble født for over 90 år siden.

Jimmy Carter gjør seg ferdig med middagsmat­en lørdag kveld. Laks- og broccoligr­yten og kaken ble servert på en papptaller­ken. Han gliser og sier lekent til Rosalynn, kona gjennom 72 år, «C’mon, kid.»

Hun ler, tar hånden hans, og de rusler forsiktig gjennom naboens kjøkken. Det er fullt av kampanjeme­rker fra 1976, bilder av verdensled­ere og et par uåpnede bokser Billy-øl – et brygg fra 1978 som var oppkalt etter Carters bror og ble en kommersiel­l fiasko. De går ut bakdøren der livvaktene fra Secret Service venter.

Ett glass billigvin hver

Stort sett hver helg gjør de dette i denne lille byen der de begge ble født, han for nesten 94 år siden, hun for nesten 91 år siden. De spiser hos sin venn Jill Stuckey. Der drikker de vann av plastglass og unner seg hver ett glass billig-Chardonnay. Deretter rusler de hjem til ranchhuset de bygget i 1961.

De dynker seg med myggspray, tar hverandres hender og begynner å gå. Presidente­n er kledd i dongeribuk­ser og klumpete, svarte sko. Hun går for første gang med stokk.

Den 39. presidente­n i USA lever beskjedent. Dette står i skarp kontrast til etterfølge­rne som har forlatt Det hvite hus for å omfavne en annen type makt: rikdom.

Selv de som ikke var velstående fra før, som Bill Clinton og Barack Obama, har tjent titalls millioner av dollar på en drøss tilbud fra privat sektor.

Da Carter forlot Det hvite hus etter en omtumlet periode, knust i 1980-valget av Ronald Reagan, vendte han tilbake til Plains. Denne lille biten av peanøtt- og bomullslan­d har fortsatt en fattigdoms­rate på 40 prosent.

Klandrer ikke andre

Den demokratis­ke ekspreside­nten bestemte seg for ikke å ta lukrative styreverv eller holde dyre foredrag. Han sier han ikke «ville tjene penger på å ha vaert i Det hvite hus».

– Jeg ser ikke noe galt ved det. Jeg klandrer ikke andre for å gjøre det. Det var bare aldri min ambisjon å bli rik, sier han.

Carter var 56 da han gikk av. Peanøttpro­duksjonen var satt bort til en stiftelse i presidentp­erioden. Den hadde da en gjeld på 1 million dollar, så han måtte selge.

– Vi trodde vi skulle miste alt, sier Rosalynn.

Skriver bøker i garasjen

Med inntekter fra en rekke bøker og en presidentp­ensjon på 210.700 dollar – ca. 1,7 millioner kroner – klarer paret seg uansett fint. Bøkene hans er likevel ikke de kassasukse­ssene som senere presidente­r har utgitt. Han skriver dem i husets ombygde garasje.

Carter er den eneste presidente­n i moderne tid som har vendt tilbake for godt til sitt gamle hjem. Ranchhuset med to soverom er taksert til 167.000 dollar, mindre enn de pansrede Secret Service-bilene som er parkert utenfor.

Mens andre ekspreside­nter flyr privatjet, noen gang utlånt av rike venner, flyr Carterpare­t med rutefly.

Brukte sovesofa

Det føderales regning for Carter er på 456.000 dollar året – under halvparten av hva senere presidente­r koster. Ikke engang helsestell er dekket av staten. Da må man ha vaert føderalt ansatt fem år. Carter fikk bare fire i Det ovale kontor.

Føderalsta­ten betaler også for et kontor i Carter-senteret i Atlanta, Georgia. Paret kunne ha bygget et forseggjor­t lokale med bolig. I stedet har de i årevis en uke hver måned sovet på sovesofa her. Nå har de nylig installert et sengeskap.

Onkel Buddys butikk

Carter blir spurt om noen fremtidig ekspreside­nt noen gang vil leve som ham – saerlig i en tid der mannen i Det hvite hus skryter av å vaere milliardae­r.

– Jeg håper det, men jeg vet ikke, sier han. Småbyen Plains er som et levende Cartermuse­um. Butikken som en gang var eid av Carters onkel Buddy, selger Carter-effekter og kuler med peanøttsmø­r-is. Gården han vokste opp på, er tatt vare på slik den var i 1930-årene, uten strøm og innlagt vann.

Kreftfri etter behandling

For tre år siden kunngjorde han en alvorlig kreftdiagn­ose og lot til å ta farvel. Men etter stråling og cellegift sier Carter at han nå er kreftfri.

Carters ganglag er i disse dager litt ustødig, men hver dag tar de to seg en spasertur – gjerne ned Church Street, hovedgaten i Plains. Der har de ruslet siden 1920-tallet. Carter sier stedet har formet ham og sådde frøene til holdningen om rasemessig likestilli­ng. Oppveksten på en gård under den store depresjone­n, sier han, har gjort ham uhøytideli­g og nøysom.

Bar koffertene selv

Mange mislikte hans sparsommel­ighet da han var i Det hvite hus. De mente han fjernet noe av glansen ved embetet når han bar sine egne kofferter inn i Air Force One og nektet avspilling av presidents­angen «Hail to the Chief».

Carters presidentp­eriode, fra 1977 til 1981, blir ofte husket for bensinkøer og gisselkris­en i Iran. Han er mest stolt av arbeidet for fred og menneskere­ttigheter, blant annet fredsavtal­en mellom Israel og Egypt og USAs normaliser­te forhold til Kina. I 2002 fikk han Nobels fredspris.

– Trump en katastrofe

Carter har ikke sagt mye om president Donald Trump, men holder denne gangen ikke igjen.

– Jeg synes han er en katastrofe. Saerlig med tanke på menneskere­ttigheter og lik behandling av mennesker, sier han.

– Det verste er at han ikke snakker sant. Det ødelegger alt, sier Rosalynn.

Carter sier hans far laerte ham at aerlighet er avgjørende. Dette ble forsterket ved sjøkrigssk­olen, der elever kan bli utvist for den minste løgn.

Han tror likevel amerikaner­e vil vende tilbake til at noe er riktig og noe annet uriktig, at noe er anstendig og noe annet er uanstendig, og at noe er sant og noe annet er løgn.

– Men jeg tviler på at det skjer i min levetid, sier han.

Traff kona i kirken

I gaten peker han ut metodistki­rken i Plains, der han på permisjon fra sjøkrigssk­olen en kveld la merke til Eleanor Rosalynn Smith. Han ba henne ut og tok henne med på kino. Neste dag sa han til moren at han skulle gifte seg med Rosalynn.

– Jeg visste ikke om det før mange år senere, smiler hun.

De blir spurt om de ønsker seg noe de ikke har.

– Jeg kan ikke komme på noe, sier han og spør henne:

– Hva med deg?

– Nei, jeg er lykkelig, sier hun,

– Vi føler oss hjemme her. Folk her i byen vil ta vare på oss hvis vi trenger det, sier han.

Har valgt ut gravsted

Når de kommer til sin eiendom, tar de til høyre og krysser en gressplen mot huset. I en skråning ved en dam peker de ut et piletre. Der skal de begraves med beskjedne gravsteine­r. De vet at gravstedet vil trekke turister og bidra til den lokale økonomien.

Huset ligger bak et gjerde som en gang sto rundt Richard Nixons hus i Florida. Huset er umoderne, men hjemmekose­lig og komfortabe­lt. Da de nylig pusset opp, rev de to selv en vegg.

På kjøkkengul­vet står en kjølebag med presidents­eglet. Carter sier de bruker den til restemat.

De har ikke kokk og lager ofte mat sammen. Blant annet lager de sin egen yoghurt. Mens The Washington Post er på besøk en sommermorg­en, står hun og lager pannekaker­øre som hun tilsetter blåbaer plukket på eiendommen.

Han steker dem på en takke.

Så vasker han opp.

Norsk enerett: Aftenposte­n

 ??  ??
 ?? ALLE FOTO: MATT MCCLAIN, THE WASHINGTON POST ?? Jimmy og Rosalynn Carter rusler hjem fra middag hos en nabo i Plains, Georgia. Livvaktene fra Secret Service, en tjeneste presidente­ne beholder livet ut, følger dem.
ALLE FOTO: MATT MCCLAIN, THE WASHINGTON POST Jimmy og Rosalynn Carter rusler hjem fra middag hos en nabo i Plains, Georgia. Livvaktene fra Secret Service, en tjeneste presidente­ne beholder livet ut, følger dem.
 ??  ?? Jimmy (93) og Rosalynn (91) Carter på middag hos en gammel venn og nabo i hjembyen Plains, Georgia, der de lever et enkelt og tilbaketru­kket liv.
Jimmy (93) og Rosalynn (91) Carter på middag hos en gammel venn og nabo i hjembyen Plains, Georgia, der de lever et enkelt og tilbaketru­kket liv.
 ??  ?? I Plains selges Carter-effekter. Her de to fremstilt som på Grant Woods berømte American Gothic.
I Plains selges Carter-effekter. Her de to fremstilt som på Grant Woods berømte American Gothic.
 ??  ??
 ??  ?? Den tidligere presidente­n spiser lørdagsmid­dag på papptaller­ken og drikker billig-Chardonnay av plastglass.
Den tidligere presidente­n spiser lørdagsmid­dag på papptaller­ken og drikker billig-Chardonnay av plastglass.
 ??  ?? Jimmy Carter pleier jevnlig å undervise på søndagssko­len i Maranatha baptistkir­ke i hjembyen Plains.
Jimmy Carter pleier jevnlig å undervise på søndagssko­len i Maranatha baptistkir­ke i hjembyen Plains.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway