Aftenposten

Dypdykk i ondskap

Anders Danielsen Lie (39) skal gjennom noe ingen norske skuespille­re har gjort før ham.

- ROBERT VEIÅKER JOHANSEN

Denne uken vises Anders Danielsen Lies evner til å spille ut ekte ondskap i filmen U22 July.

Forest Whitaker gikk så opp i rollen som Idi Amin at folk ble redd for ham. Bruno Ganz’ venner frarådet ham å spille Hitler. Jared Leto spiste på seg ekstra 30 kilo for å ligne mest mulig på mannen som drepte John Lennon.

Denne uken er det norske Danielsen Lies evner til å spille ekte ondskap ut på kinolerret­et som vil få oppmerksom­het. Hvordan er det å spille Anders Behring Breivik, syv år etter at han drepte 77 mennesker 22. juli 2011? Hvordan forbereder man seg til noe sånt?

Har premiere i Venezia

I filmen U22 July, (Utøya – 22. juli), som har premiere på filmfestiv­alen i Venezia onsdag, og deretter skal vises i Toronto, spiller Lie (39) den jevngamle Breivik. Men han kan ikke snakke med Aftenposte­n om det. I hvert fall ikke ennå.

Informasjo­nsflyten rundt U 22 July er strengt kontroller­t. Den 143 minutter lange filmen er en storsatsin­g fra Netflix, med Paul Greengrass i regissørst­olen, og selv om Lie er positiv, foretrekke­r han at forespørsl­ene koordinere­s av Netflix og deres publisiste­r. Der er det foreløpig ikke så mye hjelp å få.

Hva er hensikten?

Miriam Sogn, konstituer­t emneansvar­lig for skuespill og lektor ved Kunsthøgsk­olen i Oslo, er spent. Hun synes Anders Danielsen Lie er modig, og tror at skuespille­ren vet at det kan følge både stigmatise­ring og ubehag med oppgaven.

– 22. juli 2011 er ikke lenge siden. Svaert mange mennesker ble berørt av ugjerninge­r hinsides alt vi har sett i Norge. Et stort spørsmål er hva hensikten med filmen er. Hva vil den? spør hun.

Andre har stilt samme spørsmål. Over 23.000 mennesker har signert en kampanje mot filmen.

 ??  ??
 ??  ?? Anders Danielsen Lie spiller Anders Behring Breivik i filmen 22 July.
Anders Danielsen Lie spiller Anders Behring Breivik i filmen 22 July.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway